Esszenciális illóolajok belső fogyasztása

Belsőleg

Az illóolajoknak különböző használati módja van, mindegyik a test és az elme egészséges működését szolgálja. A doTERRA esszenciális, 100-osan tiszta és terápiás minőségű illóolajokat nem csak külsőleg vagy aromatikusan lehet használni, hanem belsőleg is.

Az illóolajok belső fogyasztása kellő elővigyázatosságot és előismeretet igényel. Amennyiben óvatosan és tudatosan fogyasztjuk őket belsőleg, semmilyen veszélynek nem tesszük ki szervezetünket, sőt jótékonyan hatunk rá.

Miért hasznos az illóolajok belső fogyasztása?

Az illóolajok külső és aromatikus használata nagyon hatékony tud lenni, ennek ellenére bizonyos hatásokat és előnyöket csak úgy lehet elérni, ha belsőleg fogyasztjuk őket. Ezáltal egész szervezetünk élvezheti az illóolajok jótékony és egészséget megőrző hatásait. Minél többet tud meg valaki az esszenciális illóolajok működéséről és hatékonyságáról, annál fontosabb lesz ezen olajok belső fogyasztása is. Tudatosan és elővigyázatosan akár a mindennapi életvitelbe is be lehet építeni ezen olajok belső fogyasztását.

Az illóolajok belső fogyasztásának előnyei

Az illóolajok belső fogyasztásának számos előnyös és jótékony hatása van. Az illóolajok belső fogyasztása által támogatásra kerül a sejtek, az emésztőrendszer, valamint az immunrendszer egészséges működése. Az esszenciális illóolajok természetesen és biztonságosan hatnak e szervezet különböző egészségi problémáira és gyorsan, valamint hatékonyan nyújtanak segítséget.

Az általános jó közérzet mellett, nagy hatékonysággal tisztítják a szervezetet a különböző toxikus anyagoktól. Emellett ízletes és élvezhető aromát kölcsönöznek az italoknak, ételeknek és süteményeknek, amelyeket elfogyasztunk. Ezáltal nem csak, hogy főzésnél és sütésnél is használhatjuk az illóolajokat, hanem hatékonyan és célzottan tehetünk a testi-lelki egészségünk megőrzéséért.

Biztonságos-e az illóolajok belső fogyasztása?

Mivel az esszenciális illóolajok nagyon erősek és hatékonyak, ezért sokan bizonytalanodnak el, mikor ezen olajok belső fogyasztásáról van szó. Azonban mivel ezek az olajok a természetben megtalálható növényekből és gyümölcsökből származnak, és a legnagyobb biztonsági előírásoknak tesznek eleget, ezért használatuk nem csak, hogy biztonságos, de ajánlott is.

Eleve az emberi szervezet, nyitottan és jótékonyan fogadja be azokat az elemeket, amiket maga a természet állít el, épp ezért reagál az illóolajokra is olyan jól, mivel egy természetes vegyület kerül az emberi szervezetbe.

Mindazonáltal azt is nagyon fontos figyelembe venni, hogy bizonyos illóolajok belső fogyasztása egyenesen tiltott vagy csak kis mennyiségben és rövid ideig fogyasztható.

Tudományos háttér

Életünk során különböző dolgok kerülnek be szervezetünkbe, legyen szó ételről, italról vagy gyógyszerekről, amiket belsőleg fogyasztunk. Az illóolajok belső fogyasztásával, az olaj feldolgozásra kerül a szervezetünkben, a szervezet lebontja, felszívja és beépíti jótékony hatásait és utána kiürül a szervezetből.

Minden egyes illóolaj egyedi kémiai vegyületekből tevődik össze, amelyek meghatározzák az illóolaj hatékony előnyeit. Mikor belsőleg kerül fogyasztásra egy illóolaj, akkor az, a gasztrointesztinális traktuson keresztül, egyenesen a véráramba kerül, ahonnan szétosztásra kerül az egész szervezeten belül. Hasonlóan a többi vegyülethez, amit lenyelünk és bekerül az emésztőrendszerünkbe és a véráramunkba, ugyanúgy a szervezetünk csak megfelelő mennyiségben képes befogadni ezeket az olajokat.

Biztonsági használati útmutató az illóolajok belső fogyasztásához

Több olyan tényező is van, amit fontos figyelembe venni, mielőtt belsőleg fogyasztanánk az esszenciális illóolajokat.

Először is nagyon fontos figyelembe venni a személyes egészségi állapotunkat, az egészségi kórtörténetünket és az általános testi-lelki egészségi állapotunkat. Ezért is, ha valakinél bármilyen komolyabb jellegű egészségi probléma merül fel vagy hosszan tartó betegség áll fenn, akkor mindenképp ajánlott egy egészségügyi szakember felkeresése, mielőtt belső fogyasztásra kerülnének az illóolajok. Ezután is nagyon fontos betartani a mérsékelt és ajánlott mennyiséget, odafigyelni az érzékenységi faktorra.

Bizonyos illóolajok belső fogyasztása egyenesen tiltott, ezért ezeket mindenképp kerülni kell!

A következő illóolajok belső fogyasztása semmilyen mennyiségben nem ajánlott!

 • Óriás tuja
 • Cédrusfa
 • Ciprusfa
 • Duglászfenyő
 • Eukaliptusz
 • Nárdus
 • Fehér fenyő
 • Fajdbogyó

Fogyasztási mennyiségek és hígítási arányok

Az illóolajok belső fogyasztásának kulcsa a mérték, vagyis nagyon fontos odafigyelni az adagolásra. A helyes adagolási mennyiség az illető személy általános egészségi állapotától, a korától, a méretétől függ, valamint a fogyasztott illóolajtól.

Kezdőknek mindenképp ajánlott kis mennyiségben fogyasztani az illóolajokat, vagyis 1-2 cseppet. Ezáltal könnyebben megfigyelhető hogyan reagál a szervezet az adott illóolajra, és szükség esetén növelhető a dózis, amennyiben semmilyen mellékhatás nem áll elő.

Olajtól függ, hogy milyen mennyiségben ajánlott, de általánosan véve 1-5 cseppig ajánlott belsőleg fogyasztani. Semmi értelme ennél több cseppet fogyasztani belsőleg, ugyanis ezáltal nem lesz hatékonyabb az illóolaj, és túl sok olaj belső fogyasztása egyenesen káros is lehet a szervezetre.

Erősen ajánlott nem meghaladni a napi 20 csepp illóolaj belső fogyasztását. Amennyiben hosszabb időtartamon keresztül van belsőleg fogyasztva egy illóolaj, ajánlott inkább kis mennyiségben fogyasztani.

Bizonyos illóolajok annyira erőteljesek, hogy ezeket mindenképp hígítani kell, mielőtt belsőleg fogyasztásra kerülnének. Ezáltal elkerülhető bármilyen jellegű mellékhatás vagy érzékenység.

A következő illóolajokat ajánlott italban vagy ételben fogyasztani és semmiképp ne kerüljenek közvetlenül a szájba, csak ha hígítva vannak:

 • Kasszia
 • Fahéj
 • Szegfűszeg
 • Oregánó
 • Kakukkfű
 • Édeskömény

Abban az esetben ha ezek az illóolajok növényi kapszulában kerülnek fogyasztásra, akkor nem szükséges a hígításuk.

Illóolaj érzékenység

Mivel minden illóolaj különböző kémiai vegyületekből áll és minden emberi szervezet másképp reagál ezekre az illóolajokra, ezért fontos tudatosan és elővigyázatosan fogyasztani őket belsőleg.

Először is fontos tisztázni azt, hogy az esszenciális illóolajok nem okozhatnak allergiás reakciókat.

Mivel az esszenciális olajok illó aromákból tevődnek össze, ezért nem okozhatnak allergiás reakciókat. Annak ellenére, hogy az esszenciális illóolajok fogyasztásával ki van zárva az allergiás reakció, a bőrérzékenység igenis felléphet. Gyakran ezek a bőrérzékenységre utaló tünetek hasonlítanak az allergiás tünetekre, de mégsem ugyanazok.

Az, hogy valaki érzékeny az illóolajokra abból derül ki, hogy a bőrén, az emésztő rendszerében vagy a légzőrendszerében változások észlelhetők. Ilyenkor fájdalmas bőrfelület, duzzadás, érzékenység, kipirosodás, bőrirritáció érzékelhető vagy gyomorpanaszok és nehézkes légzés. Bármelyik ezek a reakciók közül arra utalhat, hogy az illető érzékeny az adott illóolajra.

Ilyen reakciók fellépése során, csupán annyit kell tenni, hogy módosítani kell az adott illóolaj használatának módját. Mivel egy érzékenységi reakció nem ugyanaz mint egy allergiás reakció, ezért az illóolaj használata továbbra is fenntartható, csupán a használatán kell változtatni. Ez annyit jelent, hogy amennyiben valaki érzékenyen reagál egy illóolaj belső fogyasztására, még mindig használhatja az illóolajat aromatikusan vagy külsőleg.

Kis mennyiségű illóolaj bevitelével vagy az illóolaj ételben, italban való feloldásával is lehet kísérletezni, hogy ezáltal is elkerülhető legyen az érzékenység.

Amennyiben emésztési problémák vagy zavarok lépnek fel egy illóolaj belső fogyasztása után, akkor azonnal le kell állítani az adott illóolaj belső fogyasztását.

Ha kis mennyiségben lett belsőleg fogyasztva egy illóolaj, akkor sok folyadék bevitelével enyhíthető a felmerülő érzékenység okozta panasz. Ha egy adott illóolaj nagy mennyiségben került belső fogyasztásra és az illető komoly vagy hosszabb ideje tartó panaszokat észlel, akkor mindenképp ajánlott egy egészségügyi szakemberhez fordulni tanácsadáshoz és kivizsgáláshoz.

Toxicitás

Az illóolajok belső fogyasztása biztonságos, amennyiben a helyes és ajánlott adagok be vannak tartva. Szélsőséges és különleges esetekben az illóolajok okozhatnak toxicitást, ha túl vannak adagolva. Toxicitás alatt azt az állapotot kell érteni, mikor egy természetes anyag toxikusan hat a szervezetre, ha az nem megfelelő mennyiségben lett használva. Minden anyag, még az ártalmatlannak tűnő víz, vitaminok, ásványi anyagok is toxikusan tudnak hatni az emberi szervezetre, ha helytelen és túladagolt mennyiségben vannak fogyasztva. Mint mindennel amit beviszünk a szervezetünkbe, az illóolajokkal is elővigyázatosan és tudatosan kell bánni. Nagyon extrém esetekben tudnak kárt okozni az illóolajok, csakis akkor ha valaki jóval túladagolja a megengedett vagy ajánlott mennyiséget.

Az illóolajok belső fogyasztásának változatai

Az illóolajok belső fogyasztásának több változata is van, mindegyik biztonságos és egyszerű.

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb metódus, az ivóvízhez való 1-2 csepp illóolaj adagolása. Amellett, hogy ez a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb használati metódus, ugyanakkor egy kellemes aromát kölcsönöz bármilyen italnak.

Az illóolajok belső fogyasztásának egy másik változata, a növényi kapszulákban elfogyasztott illóolaj. Ez is egy egyszerű változat, ami által akár több cseppet is bele lehet tenni egy ilyen kapszulába és közvetlenül lenyelni.

A doTERRA növényi kapszulái nem tartalmaznak semmilyen állati eredetű anyagot vagy tartósítószert, és könnyen lenyelhetőek, valamint emészthetőek.

Az illóolajokat közvetlenül szájon át is lehet fogyasztani, nyelv alá csepegtetve néhány cseppet vagy egyenesen lenyelve. Ilyenkor fontos figyelembe venni, hogy az esszenciális illóolajok nagyon erőteljesek és akár 1-2 csepp is nagyon erős aromájú tud lenni. A fentiekben említett nagyon erős illóolajokat pedig csakis vízben oldva ajánlott fogyasztani.

Az illóolajok legkreatívabb használati metódusa a konyha területén merül ki, főzésnél vagy sütésnél. Bármilyen ételhez vagy süteményhez hozzáadható pár csepp illóolaj, és ez nem csak hogy fokozni fogja az étel ízét és aromáját, hanem jótékonyan is fog hatni a szervezetre. Húsok pácolásánál, salátáknál, desszerteknél, előételeknél, levesekben és még sok egyéb ételben használhatók az illóolajok.

Illóolaj alapú termékek belső fogyasztásra

Hogy még egyszerűbb legyen az illóolajok belső fogyasztása, a doTERRA több olyan illóolaj alapú terméket is előállít, ami jótékony hatással van egészségünkre.

Az OnGuard olajkeveréket számos doTERRA termékben meg lehet találni, ami több illóolaj szabadalmazott kombinációja és ami támogatja az egészséges immunrendszer működését.

Az OnGuard termékei: gyöngyöcskék, lágy zselatin kapszulák, torokvédő cukorkák, fehérítő fogkrém.

A DigestZen termékek ugyanúgy illóolaj keverékekből állnak, amelyek az egészséges emésztőrendszer működését támogatják.

Esszenciális illóolajokból álló étrend kiegészítők segítségével, sokat lehet javítani az általános egészségi állapoton. Ezek az étrend kiegészítők vitalitással, energiával, vitaminokkal és ásványi anyagokkal látják el a szervezetet.

Frissítve: 2019-09-24