Alapismeretek az esszenciális illóolajokról

Az esszenciális illóolajok világa csodálatosan működik, bizonyítottan hat nem csak mentális, hanem fizikai egészségünkre is. Fontos figyelembe venni azt, hogy minden ember más, ezért az olajok is másképp hatnak minden egyes embernél. Amennyiben valaki tudatosan, ésszel és elővigyázatosan használja az illóolajokat, akkor annak semmilyen mellékhatása nem lehet. Fontos betartani az előírt mennyiségeket, a hígítási arányt, valamint a használati útmutatókat.

Az illóolajokat három féleképpen lehet használni: aromatikusan, topikálisan vagy internálisan. Ezért is nagyon fontos az olajok használata előtt figyelembe venni, hogy melyik olaj ajánlott belső fogyasztásara is és melyik nem.

Magukat az esszenciális illóolajokat is három fő kategóriára lehet csoportosítani: nyugtató/relaxáló, élénkítő/energizáló és földelő/kiegyensúlyozó olajok. Mindegyik kategóriába több önálló vagy keverék illóolaj is tartozik, amelyek különböző hatást idéznek elő.

Mielőtt bárki illóolajokat használna szigorúan ajánlott egy konzultáció vagy tanácsadás olyan szakmabeli emberrel, aki ért az illóolajok használatához és megfelelő útbaigazítást tud nyújtani. Betegségek vagy bármilyen fizikai vagy szellemi panaszok esetén, először mindig egy egészségügyi szakemberrel ajánlott konzultálni és ennek függvényében beiktatni az olajok használatát is.

Az illóolajokat önállóan is lehet használni, ugyanakkor egyszerre többet is lehet használni, növelve ezzel a hatékonyságot is.

Függetlenül attól, hogy valaki belélegzi, párologtatja, bőrre keni vagy belsőleg fogyasztja az illóolajokat, fontos a rendszeres és hosszan tartó használat az eredményes hatékonyság érdekében. Ezért is ajánlott több olaj kipróbálása, az ezekkel való kísérletezés és gyakorlás, mindaddig míg egyénre szabottan működik az olaj használata. Minden olaj másképp hat, ezért bizonyos olajok belső fogyasztása lesz előnyösebb valakinél, míg másnál az olaj párologtatása vagy helyi használata válhat be inkább.

Esszenciális olajok aromatikus használata

Az olajok legegyszerűbb használata az aromatikus használat, ami által belélegezzük az illóolajokat. Belélegezve az olajat, az bekerül a tüdőbe és az agyba, ahol válaszreakciókat bocsájt ki. Ennél még fontosabb az a tény, hogy az olajok nem csak az agyba, hanem a véráramba is bekerülnek, valamint a sejtek közötti térbe is. Az olajok nagyon gyorsan hatnak: 22 másodperc alatt az agyba jutnak, 2 perc múlva a véráramba kerülnek, 20 perc múlva pedig az összes sejtre hatással vannak.

Az aromatikus használatnak is több módja van: direkt inhalálás, indirekt inhalálás, gőzpára és párologtatás.

A direkt inhalálás alatt a kisüvegből való közvetlen belélegzést lehet érteni, ami szinte azonnali hatással van az emberi szervezetre, az érzelmekre, a hangulatra és egyéb szervekre. Óvatosan kell belélegezni az olajat, odafigyelve arra, hogy a kisüveg ne kerüljön túl közel a szájhoz, orrhoz vagy szemhez, mivel erőteljes illata nagyon intenzív tud lenni. Mielőtt bárki is használná az illóolajokat, ez a legmegfelelőbb és a legbiztonságosabb módja a kezdeti ismerkedésnek az olajokkal. Ez teljesen ártalmatlan és gyengéd első érintkezés az illóolajokkal. Amennyiben ez a metódus bevált és nem okozott semmilyen kellemetlenséget, rá lehet térni a tenyerekből való belélegzésre, ami szintén nagyon egyszerű. Ehhez elegendő 1-2 csepp olajat a tenyerekbe csepegtetni, jól összedörzsölni és kicsit felmelegíteni az olajat, tölcsért formálni a kezekből és óvatosan az orr elé helyezni és így jó mélyen néhányszor megismételve, belélegezni az olajat a tenyerekből.

Az indirekt inhalálás alatt az olajok belélegezése közvetlenül történik, vagyis egy papír zsebkendőre, vattapamacsra, anyagra csepegtetett olaj elpárolgásával történik meg az inhalálás. Ezt a metódust autókban vagy otthon is lehet használni, főleg ha egy ventilátorra vagy légkondicionálóra kerül egy kis vattapamacsra csepegtetett olaj.

Indirekten belélegezni az olajat, a napi szinten viselt ruhadarabon keresztül is lehet, ha valaki erre csepegtet 1-2 csepp olajat.

Az olajok párologtatása általában egy ultrahangos hideg párologtatóval történik, ami által az olaj pára formájában a levegőbe kerül és áthatja a levegőt. Az olaj párologtatása akár folyamatosan is történhet, de azért ajánlott 1-2 óra párologtatás után egy kicsit szünetelni és lehetőséget adni a szervezetnek arra, hogy helyreálljon. A levegőbe került olajok akár több órán át is kiváltják hatásukat. Ehhez elegendő csupán 4-6 csepp illóolaj párologtatása, ami tisztítja a légutakat, fertőtleníti a levegőt és javítja a közérzetet. Esszenciális illóolajok párologtatásánál kizárólag csak hideg ultrahangos párologtatók jöhetnek szóba, ugyanis egyéb párologtatók nem csak, hogy rontják az olaj kémiai összetételét, de saját magát a párologtatót is tönkre tehetik.

A gőzpára is egy természetes módja az illóolajok aromatikus használatának. Az illóolajok terapeutikus hatásait úgy is lehet élvezni, hogy valaki néhány csepp olajat egy forró, gőzölgő pohár vízhez adagol és azt lélegzi be. Vagy egy gőzölgő tussolás vagy fürdés is kiválthatja ezt a hatást.

Esszenciális olajok topikális használata

Az illóolajok topikális használata alatt a külső, helyi, bőrön való alkalmazást értjük. Ezáltal lokálisan, az adott bőrfelületre kerül néhány csepp illóolaj, aminek kémiai összetevői keverednek az egyén bőrének faggyújával. Általában reflex, pulzus pontokon ajánlott ezeket az olajokat használni, de a test bármilyen problémás területén lehet alkalmazni. A bőrfelületen keresztül felszívódik az olaj, bekerül a véráramba és onnan eljut a szervekhez, mielőtt kiválasztódik. Azáltal, hogy egy illóolaj a bőrre kerül, egy idő után elpárolog onnan, aminek belélegzése, vagyis aromaterápiás hatása, ugyancsak jó hatással van az emberi szervezetre.

Az illóolajok nagyon erőteljesek, ezért elegendő 1-2 csepp használata ahhoz, hogy kiváltsa a kívánt hatást. Ezért is két módon lehet topikálisan használni az illóolajokat: hígítva vagy hígítatlanul.

Az olajok hígítatlan formában közvetlenül kerülnek a bőrfelületre. Bizonyos olajokat biztonságosan lehet hígítás nélkül is topikálisan használni (pl. levendula, tömjén), ennek ellenére inkább javasolt az olajok hígított formában való használata. Nemcsak azért, hogy ezáltal elkerülhető legyen bármilyen jellegű reakció, hanem ezáltal az illóolaj is jobban felszívódik és kevesebb párolog el belőle. Ha valaki mégis hígítatlanul visz fel a bőrére egy olajat, az is orvosolható, amennyiben rögtön utána kerül egy hordozó olaj a kezelt bőrfelületre. Hordozó olaj alatt olyan olajakat kell érteni, amelyek meggátolják az illóolaj elpárolgását és egy nagyobb bőrfelületet le tudnak fedni. Köztudott, hogy az olajok nem oldódnak vízben, ezért egy másik hordozó olaj használata szükséges.

A hordozó olaj olyan kell legyen, ami organikus és hidegen sajtolt. Bármilyen növényi olaj szóba jöhet. Főleg a frakcionált kókusz-, jojóba-, mandula-, olíva-, szőlőmag- vagy barackmagolaj ajánlott hígításra.

Van néhány ajánlott hely, ahol lokálisan érdemes használni az illóolajokat, de ez egyéni választás, mindig az érintett vagy problémás felületen kell használni az olajat.

Ezért is a legelső szabály az, hogy mindig ott kell használni az olajat, ahol szükség van rá. Mindig azon a területen vagy közel ahhoz a területhez ajánlott az olajok használata, ami problémás. A szem környékén nagyon óvatosan kell bánni az olajokkal, mert az olajok erőteljes aromája érzékenyen hathat a szemekre. Ezért is szigorúan tilos a szemekben, a fülekben és az orrban használni az olajokat!

A pulzus pontokon, a fülek mögött, a nyakon, a halántékon, a csuklón, a bokán és a szív tájékán a leginkább ajánlott használni. Ezeken a pontokon a leghamarabb szívódnak fel az olajok és kerülnek be a véráramba, valamint ideálisak az aromaterápia gyakorlására. Ez nem azt jelenti, hogy egyszerre az összes pulzus ponton kell használni az olajat, ahhoz hogy hatékony legyen. Ezt mindenki saját maga tapasztalja meg és kísérletezve dől el, hogy melyik pontokon a leghatékonyabb egy bizonyos olaj. A talpakon, a fülek mögött és a csuklón szívódik fel a leggyorsabban egy illóolaj.

Az olajok külső, helyi használatának több módja is van.

Az egyik legegyszerűbb és legkézenfekvőbb az olaj bőrön való rétegezése, ami lehetőséget nyújt arra, hogy a bőrre egyszerre több olaj is felkerüljön. Ez úgy működik, hogy az ember elkeni és bedörzsöli először az egyik olajat a bőrön, vár néhány másodpercet amíg az felszívódik és utána már lehet is kenni a következő illóolajat is. Amikor több hasonló hatású olaj kerül fel egy adott testrészre, akkor az még hatékonyabb tud lenni. Ilyenkor ajánlott a borsmenta olaj használata, ami egyfajta „vezető” olajként szolgál, ugyanis segít a többi olaj felszívódásában.

A masszázs egy másik változata az olajok topikális használatának. Sok olyan esszenciális illóolaj van, amit segíthet a stressz és a feszültség oldásában, valamint hangulatjavító és energizáló hatású lehet. Masszázsnál ajánlott figyelembe venni a hígítási arányokat, vagyis 1 csepp illóolajhoz 3 csepp hordozóolaj ajánlott.

A borogatás is kiváló módja az olajok topikális használatának, ahol az olaj előnyösen keveredik a vízzel. Ennek az a módja, hogy az olajat helyileg fel kell vinni az érintett testrészre és erre helyezni rá egy meleg, nedves, gőzölgő borogatást, ami által az olaj még mélyebbre hatol. Ugyanezt a hatást hideg borogatással is el lehet érni, főleg ha egy sajgó, égő, fájdalmas testrész csillapításáról van szó.

A meleg fürdő gyakorlása is kiváló módja az olajok topikális használatának, ahol először egy kis mennyiségű tengeri fürdősót kell tenni a meleg fürdővízbe és utána jöhetnek az illóolajok. Ehhez elegendő csupán 3-6 csepp illóolaj, amit ajánlatos tejben, tejszínben vagy mézben elkeverni és úgy adagolni a fürdővízhez, másképp az olaj kicsapódik a kád szélére. Általában egy 20 perces fürdőzés ajánlott és utána kötelező a hidratálás.

Esszenciális olajok internális használata

Nagyon nagy a vita az esszenciális illóolajok belső fogyasztása körül, és ez kizárólag csakis akkor ajánlott és megengedhető, ha 100%-osan tiszta és terápiás minőségű illóolajokról van szó. Ezért is nagyon fontos odafigyelni erre és csakis kellő tanulmányozás után hozni meg azt a döntést, hogy egy illóolaj fogyasztható-e belsőleg vagy sem. Mindegyik olaj különbözik, ezért nem mindegyik ajánlott belső fogyasztásra, valamint nem mindenkinek. Mindenképp ajánlott egy olyan egészségügyi szakemberrel konzultálni, aki jártas az illóolajok terén és kellően el tud igazítani a belsőleg fogyasztható illóolajokkal kapcsolatban. Belsőleg teákban, ivóvízben, gyümölcslevekben vagy smoothiekban ajánlott fogyasztani az olajokat. Főzésnél és sütésnél is lehet használni őket, valamint egy üres lágy zselatin kapszulába téve.

Várandósság vagy szoptatás idején nem ajánlott az olajok belsőleges fogyasztása, csakis egy egészségügyi szakember tanácsára és megfigyelése alatt.

Biztonsági előírások

Minden esetben ajánlott és kötelező a tanulmányozás, az egészségügyi szakemberrel való tanácskozás és az elővigyázatos használat, mikor esszenciális illóolajokról van szó.

A megfelelő hígítási arányokra minden esetben oda kell figyelni, nem csak gyerekek vagy érzékeny bőrűek esetében, hanem felnőtteknél is. Így elkerülhető lesz bármilyen jellegű bőrirritáció vagy reakció és az olaj is hatékonyabban jut be a szervezetbe.

Ha egy olaj bármilyen reakciót vagy irritációt okozna, akkor nem vízzel kell lemosni, mert az csak még jobban súlyosbítja a helyzetet. Egy olaj általában akkor okoz irritációt, ha nem megfelelően volt hígítva, vagy valaki allergiás arra a bizonyos növényre, virágra vagy fűszerre.

Mindenképp egy hordozó olajhoz ajánlott fordulni, amit az érintet területen kell bekenni és ezt 10-15 percenként megismételni mindaddig míg az irritáció el nem múlik.

Az olajok érzékenyen tudnak hatni bármilyen bőrtípusra, főleg ha forró vagy hűsítő olajokról van szó. Ilyen esetben mindenki számára ajánlott a hígítás, mivel ezek az olajok nagyon erőteljesek.

Az úgy nevezett forró, csípős vagy fűszeres olajok (kasszia, fahéj, szegfűszeg, oregánó) kizárólag hígítva használhatóak, mivel bőrre kerülve égető érzést válthatnak ki.

A hűsítő olajok (eukaliptusz, citromfű, borsmenta, fodormenta, kakukkfű, fajdbogyó) bár jólesőn hűsítik az érintett bőrfelületet, azért okozhatnak irritációt, ezért ezeket is ajánlott minden esetben hígítani.

Mindkét esetben szigorúan kötelező kerülni a szem és orr tájékát, mert nagyon irritáló lehet.

Minden olajat kis mennyiségben kell eleinte tesztelni olyan területeken, amelyek kevésbé érzékenyek. Hígítás után talpakon ajánlott tesztelni és várni 20-30 percet. Ezt az időt akár 4 óráig is ki lehet tolni, hogy biztosan ki lehessen zárni bármilyen jellegű reakciót. Amennyiben ennyi idő után sem jelentkezik semmilyen reakció, akkor óvatosan más testrészeken is ki lehet próbálni.

Néhány illóolaj fényérzékenyít, ezért használatuk után 12-72 órán át kerülni kell a közvetlen napsütéssel vagy UV sugárzással való érintkezést. Főleg a citrusos olajok (citrom, lime, mandarin, grapefruit, vadnarancs, bergamott) esetében áll fenn ez a veszély, azért nagyon óvatosan kell őket helyileg használni.

Frissítve: 2019-09-24