Bevezetés az illóolajok világába

Esszenciális illóolajok

Esszenciális illóolajok

Az illóolajok

Tudományos szempontból illóolaj alatt, azokat a kémiai alkotórészek csoportját értjük, amelyeket a növény védekezésként, gyógyításként vagy egyéb metabolikai célból állítja elő.

A számos különböző növényben megtalálható olajokat, illóolajoknak nevezzük. Ezek az illóolajok természetes aromás vegyületek, melyek magvakban, szárakban, gyökerekben, vagy a növény egyéb alkotó részeiben találhatók meg.

Mindenki érezte már egy virág kellemes illatát, egy gyógynövény erőteljes illatát vagy egy virágmező friss illatát. Ezek mind aromás illóolajokat tartalmaznak, ami, amellett hogy üdítően hat a szaglásunkra, hangulatemelőek, nyugtatóak vagy akár erős érzelemkiváltóak is lehetnek. Ezért is fontos tudni azt, hogy az illóolajok minősége és hatékonysága, még azok kellemes illatát is fölülmúlja.

Évszázadok óta ismert az illóolajokat tartalmazó növények megannyi jótékony hatása, ez azonban a gyógyszeripar fellendülésével valahogy feledésbe merült és háttérbe került. A történelem számos olyan esetről számol be, ahol az illóolajokat a szervezetre való jótékony hatásai miatt gyakran használták.

A modern, holisztikus vagy alternatív egészségügy egyre nyitottabb az illóolajok világa felé, mivel az olajok, jelentős egészségügyi előnyeinek köszönhetően, már tudományos hitelességet is nyernek. Az illóolajoknak pont ez a nagy előnye, hogy a hagyományos gyógyítás ötvözi a tudományos kutatást, ami elősegíti a szervezet természetes gyógyulását.

Az illóolajok kinyerési módszere

Ilóolajok kinyerési módszere

Ilóolajok kinyerési módszere

Az illóolajokat hagyományosan a növényből nyerik ki, vízgőz desztillációval vagy a héjból való préselésből. Az erre szakképzett emberek, nagy odafigyeléssel ügyelnek arra, hogy a legjobb minőségű növényeket használják fel, biztosítván a helyes desztilláló körülményeket, ezáltal is biztosítva a kinyert terápiás minőségű tiszta olajban a megfelelő kémiai alkotórészek arányát.

A gondos és precíz kivonási folyamat mellett, ugyanolyan fontos a növényfajok és növényrészek megfelelő időben való betakarítása.

A tapasztalt és képzett termelők és lepárlók odafigyelnek arra, hogy olyan növényrészt szedjenek le, olyan időjárási és egyéb fontos körülmények között, amelyekben az illóolaj tartalom a legkoncentráltabb.

A tiszta, jó minőségű, terápiás osztályú olajok szigorúan megfelelnek ezeknek a követelményeknek, hiszen semmilyen szintetikus vagy vegyi anyagot nem tartalmaznak.

CPTG – Tanúsított, Tiszta, Terápiás Minőség

A doTERRA illóolajok mind tiszta, terápiás minőségű olajok, természetes vegyületek, melyeket a növényekből vonnak ki. A doTERRA olajok szigorú kémiai összetétel vizsgálatoknak vannak kitéve, azért, hogy biztosítsák az olaj tisztaságát, valamint jótékony és biztonságos hatását a szervezetre.

Sok olajra írják rá azt, hogy terápiás minőségű és tiszta, de ezek az olajok kivonása legtöbb esetben vegyi oldószerekkel történik, és gyakran olyan vegyi anyagokat is tartalmaznak, amelyek a valódi illóolajban nincsenek jelen.

A CPTG tanúsítvány mindenképp arról biztosít, hogy ezek az olajok a lehető legbiztonságosabb és legkedvezőbb hatású olajok a világon.

Az illóolajok felhasználása

Az illóolajok a fizikai és érzelmi jólétre jótékony hatással vannak. Épp ezért felhasználásuk széleskörű. Használhatóak önmagukban vagy egyéb komplex keverékként.

Az illóolajok legfontosabb tulajdonsága a szaglószervünkre gyakorolt kellemes érzés, azonban a kutatások azt bizonyítják, hogy emellett gyógyító tulajdonságokkal is rendelkeznek. Mivel antioxidáns, baktériumölő, rákellenes, stresszoldó, gyulladáscsökkentő hatásuk van, azért ma már nem csak aromatikusan párologtatva vagy belélegezve használhatóak, hanem helyi kezelésekre vagy belsőleg is.

A leggyakoribb felhasználási módszerek:

  • illatként olajpárologtatóban
  • külsőleg a bőrön alkalmazva
  • olajokkal készült táplálékkiegészítőkben.

Az illóolajok használata egyszerű, biztonságos, és kevés mellékhatásuk van, ha van egyáltalán. Mivel azonban 100%-osan tiszta olajok, vagyis erőteljes sűrítmények, ezért óvatosan és követve a feltüntetett utasításokat, kell őket használni.

!!! Az illóolajokat tilos szemben vagy fülben használni !!!

Néhány olaj bőrirritációt okozhat, ezért ezeket növényi olajjal együtt ajánlatos alkalmazni.

Várandós anyukák, gyerekek vagy egyéb orvosi kezelés alatt álló személyek, mindenképp kérjék ki orvosuk véleményét, mielőtt használnák az illóolajokat.

1. Illóolajok aromatikus használata 
Aromatikusan

Az illóolajok legegyszerűbb felhasználási módja, az illóolaj belélegzése. Belélegezhetjük az illóolajat egyenesen a kis üvegből, vagy 1-2 cseppet a tenyerünkbe cseppentünk, tölcsért csinálunk a kezeinkből, és onnan lélegezzük be.

Párologtató segítségével is a levegőbe juttathatjuk az illóolaj aromás összetevőit, amelyek finom köddé alakulnak és így tisztíthatjuk a helyiséget, belélegezvén ezt az aromás illóolajat.

2. Illóolajak helyi alkalmazása 
Külsőleg, bőrön

Az illóolaj testen való alkalmazása azt jelenti, hogy az illóolajat a test különböző részein alkalmazzuk. Számos olajat hígítás nélkül is lehet alkalmazni egy kisebb testfelületen. Érzékeny bőr, gyerekek vagy nagyobb testfelület esetén, azonban javasolt egy hordozóolajjal, egy növényi olajjal való együtt alkalmazása.

Az illóolajokat közvetlenül is felvihetjük a kívánt testrészre, de használhatjuk őket fürdővízben, masszázsolajban vagy borogató kendőben is.

3. Illóolajok belső alkalmazása 
Belsőleg

Felnőttek sok illóolajat használhatnak belsőleg, de néhány ilyen olaj kivételt képez ez alól.

Amennyiben az illóolajon fel van tüntetve, hogy táplálékkiegészítőként biztonságosan alkalmazható, akkor az belsőleg is használható, az előírt mennyiségben. Ha ez nincs feltüntetve az illóolajon, akkor tilos ezek belsőleges fogyasztása, hacsak szakképzett egészségügyi ember másképp nem javasolja. Az illóolajat közvetlenül szájba lehet csepegtetni, italba csepegtetve iható, valamint üres lágy zselatin kapszulába tölthető, amit le is lehet nyelni.

Az illóolajok egyéb terápiákkal is használhatóak, masszázzsal, reflexológiával, akupunktúrával vagy fülterápiával.