Szépségápolás esszenciális illóolajokkal

Az esszenciális illóolajokat életünk számos területén fel lehet használni, megkezdve a főzéstől, a tisztításig és el egészen a személyes arc- és testápolásig.

Ezeket a teljesen tiszta, tanúsított és terápiás minőségű illóolajokat bátran és kockázat nélkül lehet használni az arc-, a test-, a hajápolásnál, valamint az orális higiénia fenntartásánál.

Könnyedén és biztonságosan lehet őket beiktatni a mindennapi szépítkezési vagy testápolási rutinba, ugyanis természetes összetevőjüknek köszönhetően gyöngéden és hidratálóan bánnak bármilyen típusú bőrrel.

Évszázadokkal ezelőtt is nagyra becsülték az illóolajok szépítő, hidratáló és tisztító hatásait. Egyedi kémiai vegyületüknek köszönhetően tökéletesen használhatóak a bőrápolás során, valamint a mindennapi tisztálkodás és higiénia elengedhetetlen kellékei. Hidratálóan és tisztítóan hatnak a bőrre, selymes és puha hajat varázsolnak, fenntartják az egészséges szájhigiéniát, valamint kiváló testápolóként is működnek.

A doTERRA esszenciális illóolajai, valamint testápolási termékei egy természetes, biztonságos és vegyszermentes alternatívát nyújtanak, ha a bőr, a haj-, a körmök vagy a fogak tisztításáról van szó. Amellett, hogy ezek a termékek természetes utakon járulnak hozzá a szépségápolás rutinjához, egy kellemes élményt is nyújtanak intenzív aromájuknak és illatuknak köszönhetően.

Miért érdemes esszenciális illóolajok használni a szépségápolás során?

Az esszenciális illóolajok beiktatásával a mindennapokba, számos jótékony hatást gyakorolhatunk nem csak a testi, hanem a lelki egészségünkre is. Az aromaterápiának köszönhetően az olajok érzelmi szinten is hatnak egy-egy adott problémára, ezért használatukkal egy egészen egyedi módját választjuk a test- és szépségápolásnak.

Használatukkal el lehet kerülni vagy akár teljesen fel is lehet hagyni az egyéb jellegű szépségápolás termékek használatát, ugyanis az illóolajok ezekkel szemben tiszták, természetesek és biztonságosak. Sok szépségápolás termékek tartalmaz olyan ártalmas vegyszereket, színezékeket vagy illatosítókat, amelyeknek eredete nem csak, hogy megkérdőjelezhető, de károsan is hat az egészségünkre. Az illóolajok azonban a természetből származnak, ezért összetételük kizárólag növényekből származik, ami a legjobban szolgálja a test egészségét.

Kiszerelésüknek és előállításuknak köszönhetően könnyedén használhatóak, kevés helyet foglalnak el, valamint egyszerűen tudják helyettesíteni a piacon megtalálható egyéb szépségápolás termékeket.

Minden illóolaj más és más tulajdonságokkal és előnyökkel bír, ezért egy kis tanulmányozás után, bátran lehet őket a szépségápolás különböző területein használni.

Egy másik fontos ok amiért érdemes esszenciális illóolajokat használni a szépségápolás során az az olajok aromájában és illatában rejlik, ami nem csak a problémás bőrön hat, hanem az olajok belélegzésével hatással van az idegrendszerre is, valamint bekerülve a véráramba a test teljes egészségére hatással van. Az olajok aromatikus hatása tehát egy fontos tényező, ha bőrápolásról van szó.

Az esszenciális illóolajok kizárólag természetes összetevőkből állnak össze, melyeket a növények különböző részeiből vonnak ki őshonos termési helyeken. Szemben a piacon található számos szépségápolási termékkel, amelyek szintetikus és sok esetben ismeretlen eredetű összetevőket tartalmaznak, az illóolajok teljesen tiszták és vegyszermentesek. Mivel az illóolajok a növények gyümölcséből, kérgéből, leveleiből, magvaiból vagy virágából származnak és szigorú előírásoknak megfelelően kerülnek tesztelésre és előállításra, ezért nyugodt szívvel lehet őket használni, tudván azt, hogy nem ártanak és nem károsak.

Az esszenciális illóolajok erőteljesek és hatékonyak, épp ezért kis mennyiségben ajánlott használatuk. Mindeközben egyéb termékek használata megköveteli a nagyobb mennyiség használatát, ahhoz hogy a kívánt eredmény és hatás érezhető és látható legyen, az illóolajokból gyakran néhány csepp is eléri ugyanezt a hatást. Elegendő beleszagolni egy-egy illóolajba és már azonnal érezhető a különbség közte és egyéb nem természetes termékek között.

Mivel kevés mennyiség is elegendő belőlük, ezért hosszabb távon használhatóak és sokkal költséghatékonyabbak. A kevesebb néha több elv alapján, az illóolajok hosszú távon jobban kihasználhatóak, mint bármilyen más szépségápolási termék, így a folyamatos utánpótlás ritkábban fog gondot okozni.

És nem utolsó sorban, azért is érdemes esszenciális illóolajokat használni, mert ezáltal környezettudatosabb és természetközelibb módszerekhez folyamodunk, amelyek segítségével tudatosan és természetes utakon ápolhatjuk testünket és lelkünket. Gyakran egy-egy szépségápolási termék megvásárlása során nem mindig tiszta mit is tartalmaz az adott termék, de az illóolajokat nyugodt szívvel használhatjuk, ugyanis semmilyen rossz hatást nem gyakorolnak a testre.

Az esszenciális illóolajok és a bőrápolás

Kortól vagy bőrtípustól függetlenül, a mindennapi bőrápolás fontos eleme az életünknek. A tiszta, egészséges és hidratált bőr fenntartása fontos része a mindennapi higiéniának, amit illóolajok segítségével könnyedén meg lehet oldani. Minden illóolaj másképp hat egy-egy adott bőrprobléma esetén, közös azonban bennük a tisztító, nyugtató és tápláló hatás.

Minden egyes illóolajnak sajátos és egyedi kémiai összetétele van, ami meghatározza az adott illóolaj jótékony és terápiás hatásait. Egyes illóolajok tisztító és méregtelenítő hatással vannak a bőrre, esetleg nyugtatóan hatnak az érzékeny és kipirosodott bőrre, valamint olyanok olajok is vannak, amelyek táplálják és hidratálják a bőrt, csökkentve a ráncok, foltok vagy egyéb bőrhibák megjelenését. Függetlenül attól, hogy kinek milyen a bőrtípusa, az illóolajok használatával egy fényes, puha és kisimult bőrkinézetet lehet elérni.

A mindennapi használat során egy idő után mindenki rájön arra, hogy neki melyik illóolaj válik be a legjobban. Először is fontos odafigyelni arra, hogy kizárólag csakis minőségi és terápiás illóolajokat használjunk, valamint a használt illóolaj topikálisan, vagyis helyileg a bőrön is használható legyen. Utána arra kell odafigyelni, hogy olyan olajat válasszunk, ami az adott probléma kezelésére alkalmas. A megfelelő hígítási arányra is érdemes figyelni, valamint a citrusos olajok fényérzékenységi tulajdonságára is, ami használat után bőrkipirosodást okozhat, ha közvetlen napfény éri az érintett területet.

Különböző illóolajok, különböző hatást érnek el, ezért nem mindegy melyiket használjuk. A bergamott illóolaj nagyon jó ha a bőr tisztításáról van szó, a levendula nyugtatóan hat az irritált bőrre, a tömjén és a pacsuli pedig megszépíti a bőr kinézetet.

A következő illóolajok ajánlottak a bőrápolás során:

  • Normál bőrtípusra: levendula, keserű narancs, muskátli, ylang ylang, borókabogyó, copaiba, Immortelle
  • Zsíros bőrtípusra: citrom, levendula, ciprus, tömjén, muskátli, kelet-indiai citromfű, keserű narancs, vadnarancs, teafa, olasz szalmagyopár, HD Clear, nárdus, bazsalikom, grapefruit
  • Száraz bőrtípusra: szantálfa, muskátli, cédrusfa, levendula, mirha, pacsuli, copaiba
  • Zsíros és száraz bőrtípusra: levendula, keserű narancs, muskátli, ylang ylang, Immortelle, római kamilla, borókabogyó, cickafark-gránátalmamag
  • Természetes bőrtípusra: nárdus, Immortelle, mirha, tömjén, ylang ylang, muskátli, olasz szalmagyopár, szantálfa, vadnarancs, pacsuli, copaiba
  • Problémás bőrtípusra: nárdus, bazsalikom, pacsuli, tömjén, cédrusfa, olasz szalmagyopár, levendula, kelet-indiai citromfű, borókabogyó, grapefruit, Immortelle, cickafark-gránátalmamag

Használati utasítások

A bőr egy nagyon érzékeny szerv, ezért fontos bizonyos előírásokra és használati útmutatásokra odafigyelni az illóolajok használatakor.

Csak olyan illóolajat ajánlott használni ami topikálisan is használható, és biztonságosan lehet használni a bőrfelületen. Amennyiben ez adott egy illóolajnál, utána a hígításra kell figyelni. Főleg érzékeny bőr esetén vagy egy új illóolaj első használata során, érdemes megfelelő arányban hígítani az olajat. Bármilyen növényi olajjal lehet hígítani egy adott illóolajat, ilyenkor 1 csepp illóolajat 3 csepp hordozóolajjal ajánlott hígítani.

A hígítási folyamat segít megelőzni a bőrirritációk kialakulását, valamint meggátolja az illóolaj elpárolgását, miközben az illóolaj ugyanúgy behatol a bőrbe. Egy olajat úgy is lehet hígítani ha néhány csepp olaj bekerül egy arctisztítóba, arctonikba vagy valamilyen krémbe, testápolóba és így minden alkalommal mikor használva van, az adott illóolaj bekerül a bőrbe.

Az érzékeny bőrűek esetén kifejezetten ajánlott és javasolt a hígítás, ezáltal is védve az adott bőrfelületet, valamint még inkább odafigyelve arra, hogy az illóolaj tényleg ki tudja fejteni jótékony hatásait. Hígítással nem vész el az illóolaj hatása, csak még jobban bekerül a bőrbe.

Gyerekek esetén jóval kevesebb mennyiségű illóolajra van szükség, ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el, viszont ugyanakkor nagyobb hígítási arányban kell használni az illóolajokat, mivel az ő bőrük még inkább érzékeny.

A kasszia, fahéj, szegfűszeg, muskátli, szurokfű és kakukkfű olajokat kizárólag hígítva lehet használni, bőrtípustól függetlenül.

A citrusos olajok fényérzékenységet okozhatnak bőrön való használatuk során. Ezért használatuk után ajánlott 12-24 órán keresztül kerülni a közvetlen napfénnyel való érintkezést. Ilyenkor jobb ha a citrusos olajokat lefekvés előtt használjuk, így az éjszaka folyamán ki tudják fejteni hatásukat és nem éri napfény az érintett területet.

Az illóolajokat lehet közvetlen a bőrre felvinni vagy valamilyen testápolóba belekeverni. Egy vattapamacs segítségével is lehet használni őket, valamint egyéb arcmaszkokba vagy egyéb természetes kozmetikai termékekbe is bekerülhetnek.

Illóolaj alapú termékek szépségápolásra

A doTERRA Verage bőrápoló kollekciója, olyan természetes bőrápoló termékekből áll, amelyek táplálják a bőrt, csökkentik a ráncok megjelenését, meggátolják a bőr öregedését, ugyanakkor rugalmassá és hidratálttá teszik a bőrt. Ezek a termékek mind növényi alapanyagokból és tiszta, hatékony illóolajokból állnak, ezért támogatják és elősegítik az egészséges, fiatalos megjelenésű bőrt.

A termékekben megtalálható fejlett növényi technológia támogatja az optimális lipid egyensúlyt, ami felelős a fiatalos és egészséges bőrkinézetért.

 

A doTERRA HD Clear termékcsoport olyan termékeket tartalmaz, amelyek elsősorban főleg a problémás bőrre helyezik a hangsúlyt. Ezek a termékek tisztítják a bőrt a szennyeződésektől, szabályozzák a faggyútermelést és csökkentik a bőrhibákat. A speciális növényi kivonatoknak, valamint az illóolajoknak köszönhetően, bizonyított a bőr szerkezetének és kinézetének javulása.

A HD Clear termékek használata egészséges, tiszta és sima bőrt eredményez. Ezek a termékek a bőr teljes körű tisztítását biztosítják, valamint megteremtik a bőr megfelelő nedvességtartalmát, ami szükséges az optimális hidratálás során.

 

A doTERRA Essential Skin Care bőrápoló család maximalizálja az illóolajok hatékonyságát, miközben a bőrt szebbé, fiatalabbá és egészségesebbé teszi. Ezek a termékek főleg a bőröregedés ellen hatnak, fiatalítva és rugalmasítva a bőrkinézetet.

A doTERRA Spa termékecsalád főleg hidratáló és tápláló termékekből tevődik össze. Ezek a termékek megújuló, felfrissítő és energizáló hatással vannak a bőrre. A különböző maszkok, testápolók és bőrhámlasztó termékek számos lehetőséget kínálnak a test kényeztetésére.

Frissítve: 2019-11-20