Fáradtság és energiahiány kezelése természetes módszerekkel

faradtsag-energiahiany-kezelese-termeszetes-modszerekkel

Mai felpörgött és rohanó világunkban gyakran érezzük azt, hogy fáradtak és kimerültek vagyunk.

Az energia és a motiváció hiánya gyakran nem csak kimerültséget és kiégést okoz, hanem komolyabb fizikai tünetekkel vagy akár betegségekkel is járhat.

A leggyakoribb okok között az életmódbeli szokások vannak, amelyek bizony rányomják bélyegüket az ember közérzetére.

Az életvitelünk nagyban befolyásolja azt, hogy mennyire érezzük magunkat fáradtnak és mennyi energiával rendelkezünk.

Még egészséges és kiegyensúlyozott életmód mellett is érezheti valaki magát állandóan fáradtnak, hát akkor ha az állandó kimerültség oka pont ennek a minőségi életvitelnek a hiánya.

Van azonban olyan helyzet mikor egy komolyabb betegség áll a fáradtság hátterében, ezért az állandó és hosszan tartó fáradtságérzet esetén, mindenképp ajánlott egy egészségügyi szakemberrel konzultálni.

Mi a fáradtság és az energiahiány?

Ahhoz, hogy az anyagcserénk, az agyműködésünk, az immunrendszererünk helyesen tudjon működni, energiára van szükségünk.

Az energiahiány mögött gyakran a mindennapi stressz és feszültség áll, ami egyfelől fáradtságot okoz, másfelől pedig gyengítheti az immunrendszert, hatással van a mellékvesék működésére és ez előbb vagy utóbb komolyabb betegségekhez is vezethet.

A fáradtságnak három fontos területe van: fizikai, szellemi vagy lelki fáradtság.

 • A fizikai fáradtságot gyakran túlzott fizikai aktivitás okozza, valamint a kevés pihenés és regenerálódás. Az tény, hogy a mozgásszegény élet hosszú távon ártalmas, de a túlzott fizikai aktivitás is egy idő után kimerítő tud lenni.
 • A szellemi fáradtság mögött leggyakrabban olyan megerőltető szellemi tevékenységek állnak, amelyeknek a teljesítése ugyancsak fáradtsághoz vezet. Ezek a szellemi tevékenységek megjelenhetnek tanulás, vizsga vagy munkahelyi aktivitás formájában. Ezért is fontos olyan tevékenységeket is űzni, amelyek teljes kikapcsolódást tudnak nyújtani, gondolkodás és agyalás nélkül. Főleg mozgás vagy sportolás közben növelhető az energiatermelés és elérhető a kikapcsolódás.
 • A lelki fáradtságot főleg környezeti tényezők okozzák, amelyek hatással vannak a testre és az elmére is. A negatív gondolatok vagy emberek csak ártanak és még jobban kifárasztanak, ezért a relaxáló, pihentető vagy meditatív gyakorlatok enyhíteni tudják a fáradtságérzetet.

Milyen okok állhatnak a fáradtság mögött?

Ha valaki megfelelő alvás, pihenés és táplálkozás mellett is állandóan fáradtnak érzi magát, akkor az már nem sima energiahiány, hanem ennél sokkal komolyabb okai lehetnek a fáradtságérzetnek.

Ha a lendület, az energia és a motiváció elmaradnak, akkor felborul érzelmi egyensúlyunk és bizony gyakran érezhetjük magunkat fáradtnak. Az energiahiány fáradtságérzetet okoz, aminek lelki vagy testi okai vannak.

A leggyakoribb okok a következőek lehetnek:

 1. Mozgás hiánya

Tévesen sokan azt gondolják, hogy a rendszeres testmozgás és sportolás az energiaveszteséggel és ezáltal csak még több fáradtsággal jár, ami egyáltalán nem igaz. Ha valaki rendszeresen sétál, túrázik, edz vagy bármilyen más mozgási tevékenységet űz, az valójában még több energiával tölti fel a szervezetét.

A rendszeres testmozgás nem csak a testet frissíti fel, hanem az elmére is jótékonyan hat. Tisztítja a gondolatokat és energiával, valamint életerővel tölti fel az elmét.

 1. Alvási nehézségek

A rossz alvási szokások, valamint a pihentető alvás hiánya gyakran hosszan tartó fáradtságot tudnak okozni. Az egészséges és megfelelő alváshoz hozzátartozik egy pihentető és nyugalmas környezet kialakítása, valamint olyan alvási szokások amelyek megtámogatják a pihenést.

Legyen itt szó olyan rutinokról mint pl. egy hűvös, csendes szoba, kényelmes párnák és ágyneműk, esetleg olyan kisebb szokások amelyek segítenek az elalvásban (pl. olvasás, zene hallgatás, meditáció, relaxáció, stb.).

 1. Helytelen táplálkozás

Egy kalóriaszegény vagy vitaminokban, ásványi anyagokban szegény táplálkozás tud okozni olyan fizikai vagy lelki tüneteket, amelyektől állandóan fáradtnak érzi magát az ember. Ugyanolyan fontos arra is odafigyelni, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk, ezáltal is elkerülve a kiszáradás tüneteit.

Napi minimum 2 l víz fogyasztása és minimum 1200 kalória bevitele szükségesek az egészséges életmód fenntartásához.

 1. Egészségügyi problémák

A fáradtság hátterében olyan komoly egészségügyi problémák is állhatnak, amelyek figyelmet és kellő orvoslást igényelnek. Gyakran a cukorbetegség, pajzsmirigyproblémák vagy vérszegénység lehet az oka a mindennapi fáradtság érzetének.

Bármilyen betegségről is lenne szó, ezt mindenképp érdemes orvosolni és kezelni, mert egy ilyen betegség még többet tud generálni, megkezdve a fejfájástól, a szédüléstől egészen a hányingerig és a levertségig. Ha a szervezetünk nem termel elég hormont, a vörösvérsejtek nem szállítanak elegendő oxigént, vagy elmarad az energiatermelődés, akkor az állandó fáradtságérzet elkerülhetetlen.

 1. Mentális betegségek

A depresszió, a szorongás, a pánik komoly pszichoszomatikus tüneteket tudnak produkálni, amelyek kimerültséghez és energiahiányhoz vezetnek. A mentális problémák gyakran kerülnek háttérbe, mivel ezek ritkán járnak fizikai fájdalommal, ezért nem gondoljuk őket komoly problémáknak. Az étvágytalanság, a félelem, a libidó elvesztése, a fogyás mind olyan tünetek lehetnek amelyek egy mentális betegségre utalnak.

 1. Gyógyszerfogyasztás

Bizonyos gyógyszerek tudnak kimerültséget és fáradtságot okozni. Főleg az altatók, a szorongásoldók és az antidepresszánsok okoznak ilyen állapotot, ezért is fontos odafigyelni arra, hogy amennyiben lehetséges olyan természetes módokhoz folyamodjunk, amelyek hosszú távon is támogatni tudják a szervezetet a gyógyulásban.

A vitamin- vagy ásványhiány is okozhat kimerültséget, ezért fontos ezek rendszeres fogyasztása is.

Az esszenciális illóolajok, főleg azok, amelyek ketonokat és monoterpéneket tartalmaznak, kiválóan tudnak hatni a hangulatra, frissítő, energizáló és élénkítő eredményt okozva.

Fáradtság és energiahiány kezelése esszenciális illóolajokkal

Az illóolajok aromatikus, topikális vagy akár belső használatával rengeteget tudunk javítani nem csak a közérzetünkön vagy a mentális állapotunkon, de az általános egészségi állapot is javítható ezek által. Az illóolajokban levő vegyületek nem csak az idegrendszerre hatnak, hanem a szervezet kémiai és energetikai rendszereire is.

Nagyon fontos oda figyelni arra, hogy ezek az illóolajok teljesen tiszta, terápiás és tanúsított illóolajok legyenek, amelyek semmilyen szintetikus anyagot nem tartalmaznak.

Az illóolajokat minden esetben hígítani kell egy növényi hordozóolajjal, ezzel is elkerülve az esetleges irritációk megjelenését.

A lentiekben néhány hasznos tippet lehet olvasni olyan esszenciális illóolajokról, amelyek segítenek a fáradtság kezelésében és leküzdésében.

Bergamott

 • nyugtatja és ugyanakkor élénkíti a testet és az elmét, miközben enyhíti a fáradtság, feszültség és szorongás érzeteit
 • tökéletesen működik mint egy pihentető masszázs eleme, valamint párologtatása hangulatjavító
 • 1-2 csepp olaj adagolása valamilyen gyógynövény teához nyugtatóan hat az elmére

Citrom

 • támogatja a pozitív hozzáállást, miközben felfrissíti a testet és az elmét
 • belsőleges fogyasztása teával, smoothieval vagy ivóvízzel támogatja az emésztést, méregteleníti és tisztítja a szervezetet

Lime

 • serkenti a testet és az elmét, miközben hangulatjavító és felfrissítő hatással bír
 • elősegíti az érzelmi egyensúlyt és az általános jó közérzetet
 • belsőleges fogyasztása teával, smoothieval vagy ivóvízzel támogatja az emésztést, méregteleníti és tisztítja a szervezetet

Vadnarancs

 • energizáló és élénkítő hatása serkentően hat a testre és az elmére, miközben párologtatása tisztítja a levegőt

Hogyan ajánlott használni?

 • 2 csepp olaj keverése 2-2 csepp tömjénnel és borsmentával párologtatásra alkalmas
 • tenyerekből vagy egyenesen az üvegcséből ajánlott az inhalálása
 • masszázsként is használható, keverve egyéb esszenciális illóolajjal

Figyelmeztetés: a citrusos olajok fényérzékenységet okozhatnak bőrön való használat esetén. Ezért fedetlen bőrfelületre történő alkalmazást követően, ajánlott kerülni a napfényt 12-72 órán át.

Borsmenta

 • serkenti és élénkíti az érzéseket
 • támogatja a légutak egészséges működését
 • hűsítően és élénkítően hat a bőrre, előidézve a fókuszálást és az éberséget

Hogyan ajánlott használni?

 • 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott
 • vadnaranccsal együtt párologtatva energiabombaként működik
 • 1 csepp olaj hígítása 3 csepp hordozóolajjal, frissítően hat egy nyak-és vállmasszázsnál
 • 1 csepp olaj hígítása 3 csepp hordozóolajjal bemasszírozva a feszült és fáradt testhelyeken, enyhíteni tudja a feszültséget és fáradtságot

Rozmaring

 • energizáló és megújuló hatással van az elmére és a testre, megtámogatva a fókuszálást és a memóriát
 • csökkenti a feszültséget és a fájdalmat, ezáltal is enyhítve a fáradtságot

Hogyan ajánlott használni?

 • 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott egy relaxáló környezet megteremtése érdekében
 • 1 csepp olaj csepegtetése a tenyerekbe és ennek beinhalálása, pihentetően hat
 • 1 csepp olaj hígítása 3 csepp hordozóolajjal bemasszírozva a feszült és fáradt testhelyeken, csökkenteni tudja az izomfeszültséget

Eukaliptusz

 • tisztítja és fókuszba helyezi az elmét, miközben megnyitja a légutakat
 • enyhíti a feszültséget és a szorongást
 • tisztítja a bőrt, miközben felpezsdíti a testet és az elmét
 • vitalitással tölt fel

Hogyan ajánlott használni?

 • 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott a légutak tisztítására és megnyitására
 • főleg jóga vagy meditáció közben támogatja meg az elmét
 • gőzölő zuhanyzás közben a padlóról való 1-2 csepp olaj elpárolgása jótékonyan hat a testre és az elmére
 • tenyerekből vagy egyenesen az üvegcséből ajánlott az inhalálása
 • masszázsként is használható a nyak és a vállak környékén
 • 1 csepp olaj hígítása 3 csepp hordozóolajjal bemasszírozva a feszült és fáradt testhelyeken, csökkenteni tudja az izomfeszültséget
 • 1 csepp olaj adagolás a kedvenc tusfürdőhöz, energizáló hatással bír

Tömjén

 • fokozza a béke, nyugalom és vitalitás érzetét, miközben relaxálóan hat a testre és az elmére
 • támogatja az immunrendszer egészséges működését és a sejtek megújulását

Hogyan ajánlott használni?

 • 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott, főleg jóga és meditáció közben
 • 1 csepp olaj tömjén vegyítése 1 csepp vadnaranccsal a tenyerekből inhalálva felfrissítően hat, ezt az élményt egy csepp borsmentával csak még inkább fokozni lehet
 • 1-2 csepp olaj hígítása egy hordozóolajjal a masszázs részeként is használható
 • lefekvés előtt 1-2 csepp olaj helyi használata ajánlott a talpakon elkenve

Bazsalikom

 • fokozza a mentális fókuszáltságot, miközben frissítően hat a testre és az elmére
 • enyhíti a feszültséget, az idegességet és a szorongást

Hogyan ajánlott használni?

 • 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott
 • tenyerekből vagy egyenesen az üvegcséből ajánlott az inhalálása
 • 1 csepp olaj bemasszírozása ajánlott a tarkón
 • 1-2 csepp olaj hígítása egy hordozóolajjal a feszült izmok masszázsánál ajánlott
 • 1 csepp bazsalikom keverése 1 csepp fajdbogyóval nyugtatóan és pihentetően hat az érzelmekre
Frissítve: 2019-10-29