10 természetes módszer a fáradtság ellen

termeszetes-modszerek-faradtsag-ellen

A reggeli ébredés után, annak ellenére, hogy eleget és jól aludtunk, gyakran érezhetjük magunkat fáradtnak és kimerültnek. Sajnos ez a jelenség már egyre több embert érint, és az energiahiánynak, valamint a fáradtságnak hosszú távon, komolyabb következményei lehetnek.

A fáradtságnak több oka is lehet, ezért érdemes alaposan utána járni és kivizsgálni mi állhat ennek hátterében. A krónikus fáradtság hátterében akár komolyabb fizikai betegségek is állhatnak, de leggyakrabban életmódbeli rossz szokások okozzák az energiahiányt és az állandó fáradtságérzetet.

A legfontosabb felismerni azokat a helyzeteket vagy környezeti tényezőket, amelyek szükségtelen energiaveszteséggel járnak és helyette olyan dolgokra koncentrálni, amelyek energiával, életerővel és vitalitással töltik fel az ember testét és elméjét. Ezek a módszerek gyakran járnak életmódbeli változtatásokkal, de sokat tudnak segíteni az energia növelésében és a fáradtság csökkentésében.

Több olyan módszer is létezik, amivel hatékonyan fel lehet lépni a fáradtság ellen és növelni lehet velük az energiaszintet.

 1. Rendszeres testmozgás

A rendszeres napi testmozgás nem csak egy egészségesebb életmóddal jár, de ugyanakkor sokkal több energiával is tölti fel az ember szervezetét, amitől nem érzi majd fáradtnak magát. Mozgás, sportolás vagy edzés közben endorfinok szabadulnak fel a testben, amelyek hozzájárulnak a hangulat javításához és az energiaszint emeléséhez. A rendszeres mozgás ugyanakkor rengeteget tud segíteni a helyes és minőségi alvásban. Bármilyen mozgási formát is választunk az mindenképp segít a stressz csökkentésében, energiával tölt fel, enyhíti a fáradtság érzetét, valamint csökkenti a koleszterol szintet, jótékonyan hat a szív- és érrendszerre és optimizálja az egészséges testsúlyt.

 1. Egészséges táplálkozás

A helyes, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás rengeteget számít ha az energia növeléséről van szó. A gyümölcsök, a zöldségek lassabban emésztődnek meg, ezért a szervezet energiával való ellátása is hosszabb ideig tart. A túlzott mennyiségű szénhidrát bevitelével a vércukorszint hirtelen megemelkedik, ugyanakkor az energiaszint is hamarabb fog csökkenni.

 1. Káros anyagok kiiktatása

Az alkohol, a nikotin, az energiaitalok, a koffeines és a cukros italok úgy tűnik, hogy pillanatnyilag segítenek az éberségben és a fókuszálásban, de hosszú távon sokkal károsabbak. Ezek nem csak a testre vannak káros hatással, hanem kihathatnak akár az alvásra és a testi-szellemi fáradtságra is. Ezek a káros anyagok több órán át is a szervezetben maradnak, meggátolva ezáltal az elalvást és a megfelelő regenerálódást.

 1. Sok folyadék fogyasztása

A káros anyagok kiiktatásával együtt, sokkal nagyobb hangsúlyt kap a megfelelő vízmennyiség napi fogyasztása. A rendszeres és sok víz napi fogyasztása nem csak a szervezet hidratáltságához járul hozzá, hanem ahhoz is, hogy az elme és a test megfelelően tudjon működni. Kevés vízfogyasztás esetén a szervezetet kevesebb oxigénnel van ellátva, ami fáradtsághoz és energiahiányhoz vezet.

 1. Minőségi alvás és pihenés

A rendszeres minőségi alvás elengedhetetlen eleme egy kiegyensúlyozott életnek. Kevés alvással csak nehezen tud funkcionálni az emberi szervezet, ami megint csak fáradtsághoz és kimerültséghez vezet. Napi 7-9 óra alvás szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk regenerálódjon és megfelelően tudjon működni.

 1. B és D-vitamin pótlás

Főleg a B-vitamin fogyasztása fontos ha energia növelésről van szó, ezért nagyon fontos olyan zöldségek fogyasztása, amelyek ezt a vitamint tartalmazzák. A B Vitamin felelős az energiatermelésért, ami segít az emésztő- és az immunrendszer megfelelő működésében. Ennek hiánya kimerültséget és fáradtságot okoz, aminek következményei az izomgyengeség, fókusz és motiváció hiánya, valamint hangulat ingadozási problémák.

A D-vitamin hiánya is hasonló problémákat tud okozni. A melegebb és napsütéses időszakban könnyebb jutunk hozzá, de a hideg és esős időszakban szükséges ennek a pótlása.

Sok hal fogyasztásával pótolható ez a hiány, valamint táplálék-egészítőkkel. A D-vitamin javítja a dopamin és a szerotonin szintet, ami szükséges a hangulat és a kedélyállapot megfelelő fenntartásához.

 1. Vas és magnézium fogyasztás

A magnézium és a vas ugyanúgy fontosak ha a szervezet energia ellátásáról van szó. Ezeknek hiánya fáradttá, ingerültté és feszültté tehet. Fizikai és szellemi gyengeséget tud okozni, ami megakadályozza az éberséget, a motivációt és a fókuszáltságot.

Ezért is fontos olyan ételek fogyasztása, amelyeknek nagy a vas tartalma, így ellátva a szervezetet a megfelelő energiával.

 1. Természet közelsége

Bármilyen tevékenység, ami a szabadban történik, energiával és vitalitással tölti fel az emberi testet és elmét. Egy hosszabb séta, egy futás, egy túrázás olyan energialöketet tud adni, ami javítani tudja a teljesítmény és az eredmény szintjeit. A természet közelsége és a friss levegő növelik az energiaszintet, csökkentve a fáradtság érzetét.

 1. Személyes energiafeltöltő rituálék

Az emberi szervezetnek szüksége van olyan szokásokra, amelyek egyfelől segítenek az ellazulásban, másfelől pedig feltöltenek. Már csak egy egyszerű forró zuhany vagy fürdő sokat tud segíteni a felfrissülésben, ehhez azonban párosulhat egy jó film megnézése, egy könyv olvasása, rajzolás, festés vagy bármilyen egyéb tevékenység, ami azt a célt szolgálja, hogy elűzze a fáradtságot és energiával töltsön fel.

 1. Természetes és terápiás minőségű illóolajok használata

Az illóolajok olyan vegyületekből tevődnek össze, amelyeknek belélegzése által hatni lehet az agyra és az idegrendszerre. Több olyan terápiás minőségű illóolaj is létezik, amelyeket biztonságosan lehet párologtatni, belélegezni vagy némelyiket akár belsőleg is fogyasztani.

A lentiekben olyan tippeket és tanácsokat lehet olvasni, amelyek segítenek a fáradtság leküzdésében, ugyanakkor energiabombaként is működnek.

Esszenciális illóolajok párologtatása

Az illóolajok legbiztonságosabb használata a párologtatás. Ez az egyik legkellemesebb és legszelídebb módja az illóolajok használatának, ugyanis ezt a módszert bárki alkalmazhatja, kortól függetlenül. Az illóolajok párologtatása által egy olyan illatfelhőt, párát érhetünk el, ami nem csak hogy kellemesen hat az érzékszerveinkre, hanem megannyi jótékony hatással is bír.

Az illóolajok hatékony ereje abban rejlik, hogy a különböző vegyületek egyvelege, a szagláson és belélegzésen keresztül, azonnali hatással van idegrendszerünkre és ezáltal nem csak hangulatunkat, hormonháztartásunkat, hanem szervezetünk gyógyító mechanizmusait is befolyásolja és aktiválja.

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ezek az olajok a legjobb minőségűek legyenek, vagyis 100%-osan tiszta és terápiás minőségű illóolajok.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek párologtatása jótékonyan hat a fáradtság elűzésében és az energiaszint növelésében. Ehhez csupán egy hideg ultrahangos párologtatóra van szükség, ami által az illóolajok a levegőbe kerülnek és így a különböző vegyületek egyvelege, a szagláson és belélegzésen keresztül, azonnali hatással van idegrendszerünkre és ezáltal nem csak hangulatunkat, hormonháztartásunkat, hanem szervezetünk gyógyító mechanizmusait is befolyásolja és aktiválja.

Néhány tipp illóolajok párologtatására:

Energiabomba

 • 2 csepp vadnarancs
 • 2 csepp duglászfenyő
 • 2 csepp borsmenta

Fáradtság-elűző

 • 3 csepp eukaliptusz
 • 2 csepp rozmaring
 • 2 csepp kelet-indiai citromfű

Fókusz és éberség

 • 1 csepp rozmaring
 • 3 csepp borsmenta
 • 3 csepp mandarin

Bátorítás és élénkítés

 • 2 csepp grapefruit
 • 2 csepp tömjén
 • 1 csepp szantálfa

Életerő és vitalitás

 • 3 csepp mandarin
 • 1 csepp bazsalikom
 • 2 csepp fodormenta

 

Esszenciális illóolajok belélegzése

Aromatikusan, belélegezve vagy párologtatva bárki használhatja az illóolajokat, ez semmilyen mellékhatással nem jár. Az illóolajok aromatikus használata egyre népszerűbb, mivel egyszerű és ugyanakkor nagyon hatékony is.

Aromatikus használat alatt, azt értjük, mikor egy illóolajat a levegőbe szórunk párologtatás vagy permetezés által és ezt belélegezzük. Aromatikusan élvezhetjük az olajok jótékony hatását úgy is, ha közvetlenül a kisüvegből vagy tenyerünkből inhaláljuk be az olajat.

Az illóolajok aromatikus használata nem csak arra jó, hogy tisztítsa a levegőt és ezáltal megőrizze egészségünket is, hanem ezen olajok belélegzésével jótékonyan hatunk kedélyállapotunkra és általános közérzetünkre is.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek inhalálása jótékonyan hat a fáradtság ellen és növeli az energiaszintet. Ezekből az illóolajokból ajánlott egy keveréket csinálni, frakcionált kókuszolajjal hígítani és 1-2 cseppet a tenyerekbe csepegtetni és néhányszor jó mélyen belélegezni az illóolajokat.

Egy természetes légfrissítőt is lehet készíteni az esszenciális illóolajokból, ami a levegőbe spriccelve természetes energiabombaként működik. Ennek elkészítéséhez szükség lesz kb. 50-100 ml desztillált vízhez és egy szórófejes flakonhoz, amibe 15 csepp tömjén, 15 csepp grapefruit, citrom vagy vadnarancs (vagy mindegyikből 5-5-5 csepp) és 30 csepp duglászfenyő kerül.

Néhány tipp illóolajok inhalálására:

Felemelés és energizálás

 • 4 csepp borsmenta
 • 4 csepp eukaliptusz
 • 2 csepp rozmaring
 • 2 csepp citrom

Reggeli vitalitás

 • 5 csepp borsmenta
 • 3 csepp rozmaring
 • 5 csepp grapefruit

Motiváció és lendület

 • 4 csepp vadnarancs
 • 4 csepp tömjén
 • 4 csepp citrom
 • 3 csepp fodormenta

 

Esszenciális illóolajok helyi használata

Az esszenciális illóolajok helyi, bőrön való alkalmazása sok előnnyel jár. Az illóolajok támogatják az egészséges bőrkinézetet, aromatikusan hatnak a szervezetre, nyugtatni, relaxálni vagy épp energizálni, élénkíteni tudnak.

Nagyon könnyű és biztonságos ezek használata, bárki kipróbálhatja és használhatja őket. Az esszenciális illóolajok helyi alkalmazása nem csak bőrünkre van nagy hatással, hanem egész szervezetünkre, testünkre is.

Nyugtató, pihentető, energizáló, élénkítő, hűsítő vagy épp melegítő hatást lehet velük elérni, ha reflex pontokon, talpakon, halántékon, csuklón vagy vállakon alkalmazzuk őket.

Helyi alkalmazásuknak köszönhetően egy bizonyos testrészen feszültséget tudnak kioldani, nyugtatják az izmokat vagy egy jól eső teljes testérzést biztosítanak.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek inhalálása jótékonyan hat a fáradtságra és az energianövelésre. Ezeket az illóolajokat egy 10 ml-es golyós touch kisüvegben lehet összekeverni bármilyen növényi olajjal.

A touch változattal könnyedén lehet bárhol helyileg alkalmazni az olaj-keveréket, de főleg a pulzus pontokon ajánlott, mint pl. a csuklón, nyakon, tarkón, talpakon, fülek mögött és bármilyen más testrészen, ami problémás.

Néhány tipp illóolajok helyi használatára:

Energiafeltöltés

 • 10 csepp borsmenta
 • 15 csepp vadnarancs

Fókusz és éberség

 • 5 csepp rozmaring
 • 8 csepp borsmenta
 • 8 csepp vadnarancs
 • 6 csepp tömjén

Mozgás és edzés előtt

 • 8 csepp borsmenta
 • 8 csepp eukaliptusz
 • 4 csepp rozmaring
 • 4 csepp levendula
 • 2 csepp vadnarancs

Élénkítés és hangulatjavítás

 • 5 csepp bazsalikom
 • 10 csepp ciprus
 • 5 csepp grapefruit
 • 5 csepp borsmenta
Frissítve: 2019-10-16