Esszenciális illóolajok és gyerekek

Függetlenül attól, hogy valaki már rég használja a doTERRA illóolajokat vagy még csak kezdő, a gyerekek és az illóolajok használata mindenképp egy olyan kérdés, amely bizony elég sok bizonytalanságot tud okozni a szülőknél. Annak ellenére, hogy a gyerekek kisebbek és érzékenyebbek, ez mégsem akadály arra, hogy ők is napi szinten használni tudják az illóolajokat, akárcsak a család többi tagja is. Ez a cikk arról szól, hogyan használd biztonságosan az illóolajokat és milyen mennyiségben, úgy hogy az illóolajok jótékony hatásait már a legkisebbek is élvezni tudják. Ezek az információk csak útmutató és informatív jellegűek, ezért mindenképp ajánlott komoly betegségek esetén egy gyerekorvossal is konzultálni.

  1. Az illóolajok biztonságosan alkalmazhatók gyerekeken is

Fontos tudni és leszögezni azt a tényt, hogy az illóolajokat már évezredek óta használják a természetes gyógyászatban. Az egyiptomiak például rendszeresen használták az illóolajokat szépségápolásnál, ételek előkészítésekor, valamint vallásos ceremóniákon és rituáléknál. Kínában is évezredek óta használják az olajokat, az egészség megőrzése érdekében.

Sok szülő gondolja azt, hogy az illóolajok használata csak valami hóbortos dolog. Évszázadok óta való használata azonban azt bizonyítja, hogy ez több mint egy múló trendi szokás. Sok kultúrában mai napig is biztonságosan használják gyerekeken is az illóolajokat, ugyanúgy ahogy mi is megtehetjük ezt.

Sok szülő aggódik az miatt, hogy az illóolajok használata nem biztonságos vagy akár káros is lehet gyerekeken, ezek biztonságos és tudatos használata azonban nem csak hogy károkat nem okoz, de még hozzá is járul az egészség megőrzéséhez. Mint minden más dolog használata, ez is csak akkor ártalmas, ha helytelenül van használva vagy alkalmazva.

A kulcs, a biztonságos illóolajok használatához, úgy gyerekeknél, mint felnőtteknél az, hogy követjük a biztonsági előírásokat és a helyes adagolási mennyiségeket.

Az esszenciális illóolajok természetes vegyületekből tevődnek össze, ami azt jelenti, hogy biztonságos és természetes védelmet nyújtanak az egész családnak. Mint minden más termék vagy anyag amit otthonainkban vagy gyerekeinken használunk, ezen illóolajok használata is akkor biztonságos, ha a nekik szánt célra vannak felhasználva.

A doTERRA illóolajok úgy vannak előállítva, hogy azok használata biztonságos legyen nem csak a felnőtteknek, de a gyerekeknek is. Ezért minden doTERRA illóolaj CPTG tanúsítvánnyal rendelkezik, ami azt bizonyítja, hogy minden egyes doTERRA illóolaj tiszta, terápiás minőségű, biztonságos, tanúsított és mentes mindenféle szennyezőanyagtól. Ez a tanúsítvány igazolja azt, hogy ezek az olajok a legjobb minőségű terápiás jellegű olajok a világon, amelyek kizárólag természetes vegyületekből tevődnek össze. A doTERRA illóolajok szigorú és ellenőrzött vizsgálatoknak vannak alávetve, azért, hogy mindenki számára biztosítsák az olajok tisztaságát, jótékony és biztonságos hatását a szervezetre.

A legmegfelelőbb és legbiztonságosabb módja az illóolajok gyerekeken való használatánál az, ha képezzük magunkat és tudatosan használjuk őket.

A gyerekeknél másképp használjuk az illóolajokat, mint felnőtteken, ezért is nagyon fontos hogy odafigyeljünk a hígítási, valamint az adagolási arányokra.

  1. Illóolajok mennyiségi és hígítási aránya gyerekeknél

A legfontosabb dolog amit érdemes figyelembe venni, hogy a gyerekek nem apró felnőttek, ezért nekik más arányban kell adagolni az illóolajokat és szigorúan oda kell figyelni az olajok hígítására. A gyerekek testsúlya kisebb, szerveztük még fejlődésben van és a bőrük is sokkal érzékenyebb, ezért elővigyázatosabban kell alkalmazni rajtuk az olajokat.

A doTERRA illóolajok nagyon erősek, ezért néhány csepp hatása hosszú időtartamig is eltart, főleg ha gyerekekről van szó. A gyerekek sokkal kisebb adagot igényelnek mint a felnőttek, mikor az illóolajok helyi, aromatikus vagy belső használatáról van szó.

A következő táblázat egy pontos útmutató az illóolajok használatához.

Felnőttek

Gyerekek

Cseppek mennyisége

Ideális mennyiség

Maximális használat (24 óra alatt) 

Ideális mennyiség

Maximális használat (24 óra alatt) 

Aromatikusan

Belsőleg

2-4 csepp

12-24 csepp

1-2 csepp

3-12 csepp

Orálisan

1-3 csepp

4-18 csepp

Helyileg

3-6 csepp

12-36 csepp

1-2 csepp

3-12 csepp

Az illóolajok aromatikus használata alatt az olajok párologtatását értjük, ez az illóolajok legegyszerűbb és legbiztonságosabb használata. Ez az egyik legkellemesebb és legszelídebb módja az illóolajok használatának, ugyanis ezt a módszert bárki alkalmazhatja, kortól függetlenül. Az illóolajok párologtatása által egy olyan illatfelhőt, párát érhetünk el, ami nem csak hogy kellemesen hat az érzékszerveinkre, hanem megannyi jótékony hatással is bír. Ezt bátran és biztonságosan használhatják felnőttek és gyerekek egyaránt.

Az illóolajok belsőleges fogyasztása alatt, a növényi kapszulába való illóolajok csepegtetését értjük, amit le is nyelhetünk.

Az illóolajok orális használata alatt azt értjük, mikor direkten a nyelv alá csepegtetünk néhány csepp olajat vagy egyéb italba csepegtetve visszük be szervezetünkbe.

A belsőleges és orális használat mindkét változata szájon át történik.

Az illóolajok helyi alkalmazása alatt, a bőrön való alkalmazást értjük.

A táblázat nagy segítség ezen alkalmazások használatában, azonban fontos figyelembe venni a gyerek általános egészségi állapotát, korát és a felmerülő betegség súlyosságát. Ezért is nagyon fontos és ajánlott egy orvossal való konzultálás.

Az illóolajok párologtatása a konyhában, a nappaliban vagy a gyerekszobában, a gyerekek számára is lehetővé teszi az olajok aromatikus hatásának élvezetét, valamint ezek testi-lelki egészségünkre való jótékony hatását.

Az egyik legbiztonságosabb módja az illóolajok használatának, ha gyerekekről van szó, a párologtatás mellett, ha helyileg bőrön van alkalmazva. Ha az illóolaj egy hordozó olajjal vagy egyéb növényi olajjal van hígítva, akkor ezáltal a gyerek bőre is védve van esetleges kiütések vagy kipirosodás ellen, miközben biztonságosan élvezheti az esszenciális illóolaj jótékony hatásait.

Hígításnál a legbiztonságosabb hígítási arány: 1 csepp esszenciális illóolaj 5 csepp hordozó olajjal vegyítve.

Új illóolaj használatánál, a legjobb ha a talpakon próbáljuk ki, mert ott a legvastagabb a bőr.

  1. Biztonsági tanácsok illóolajok használatánál

A doTERRA önálló illóolajokat, az illóolaj-keverékeket és számos doTERRA terméket gyerekek is biztonságosan használhatnak. A többi felnőtteknek szóló doTERRA terméket azonban gyerekek nem használhatják. Ezért is fontos az olajok tudatos használata, hogy elkerülhető legyen bármilyen mellékhatás vagy egyéb kellemetlenség. Ugyanolyan fontos odafigyelni a használati útmutatóra, valamint a címkén feltüntetett figyelmeztetésekre és adagolási módra.

Egy gyerek szervezete és teste sokkal érzékenyebb mint egy felnőtté, ezért fontos bizonyos testrészek elkerülése, főleg ha az olajok helyi alkalmazásáról van szó. Elkerülendő testrészek a szem és a szem körüli rész, fülek és orr.

Tilos az olajok szemben, orrban vagy fülben való direkt használata!

Minden szülő saját maga ismeri a legjobban a gyerekét, ezért fontos hogy az illóolajok használata, kizárólag szülői felügyelet alatt történjen.

Mivel a gyerekek nagyon sok időt töltenek a szabadban, ezért fontos arra is odafigyelni, hogy bizonyos illóolajok bőrérzékenységet tudnak okozni, ha az olaj napsütéssel érintkezik.

A legtöbb citrusos olaj fényérzékenységi faktorral rendelkezik, ezért fedetlen bőrfelületre történő alkalmazását követően, ajánlott kerülni a napfényt 12-24 órán át.

A legfontosabb biztonsági figyelmeztetés egy olyan háztartásban, ahol gyerekek is élnek és illóolajokat használnak, hogy az olajok olyan helyen legyenek tárolva, ahol ők nem kerülnek direkt kapcsolatba velük. Fontos megérteni és megértetni velük, hogy ezek az olajok nagyon erősek és koncentráltak, néhány olaj belsőleges fogyasztása vagy hígítatlan használata, kifejezetten tilos és veszélyes, épp ezért az esszenciális illóolajok használata, csakis szülői felügyelettel történhet.

  1. Illóolajok használata gyerekekkel a mindennapokban

Számos módja van annak, hogyan használhatják a gyerekek az illóolajokat belsőleg, aromatikusan vagy helyileg. Ezen módok használata mind gyerekbarát, szórakoztató és érdekes a gyerekek számára is.

Végtelen az olajok használati módja ha sütésről, főzésről vagy italok készítéséről van szó. Gyümölcsitalok, sütik vagy ételek készítésekor egyszerűen és biztonságosan fogyaszthatjuk az olajokat belsőleg is. Ha egy gyerek nem szereti az illóolaj erős aromáját, akkor könnyen belekeverhetjük az italába vagy ételébe, és az illóolaj hatása ugyanolyan lesz, mintha direkten szájon át vette volna be.

Ugyanakkor fürdővízben is használhatók az olajok, vagy egy párologtatóban, amit a gyerekszobába helyezünk. Különálló illóolaj-keverékeket is készíthetünk nekik, amit egy roll-on-os üvegbe tehetünk, így egyszerűbb a használatuk.

Frissítve: 2019-09-24