Ideális testsúly esszenciális illóolajokkal

Nem túlzás azt állítani, hogy egyre több ember szenved a plusz kilóktól és egyre nehezebben tud fogyni.

A túlsúly és az elhízás hátterében gyakran egy pótcselekvés áll, vagyis olyan dolgokat eszünk meg és olyan mennyiségben, amire a szervezetünknek valójában nincs is szüksége, és a hiányt a plusz kalóriák bevitelével kárpótoljuk.

Az hogy kinek milyen az étvágya számos tényezőtől függ, és sajnos elég gyakran ennek hátterében hormonális problémák állnak.

A jóllakottság függ a bevitt étel tápanyag tartalmától, az étel ízétől, illatától, állagától; mindezek ha megvalósulnak akkor a szervezet erre egy megfelelő hormonális reakciót vált ki. A kielégítő étkezés, aminek eredményeként jól érezzük magunkat, ugyanakkor nem hízunk tőle, több módszerrel is megvalósítható.

Egyértelműen a megfelelő, változatos, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag étkezés az egyik elengedhetetlen része ennek a folyamatnak, amihez párosulnia kell egy rendszeres mozgásformának és egy kiegyensúlyozott életvitelnek.

Több olyan módszer is van, amivel csökkenteni lehet az éhséget és karbantartani a megfelelő súlyszintet, anélkül hogy valaki éhezzen vagy számolgassa a bevitt kalóriákat.

Első lépésként hatalmas változást hozhat néhány egyszerű változtatás az étrenden és az életvitelben. Ezek a változások már a reggeli elfogyasztásánál kezdődnek, amikor is fontos olyan ételeket fogyasztani amelyek lassan felszívódó tápanyagokat tartalmaznak.

A különböző smoothiek, turmixok is remek megoldások egy-egy étkezésnél. A hidratálás, a napi minimum 2 l víz elfogyasztása kötelező, ami egyfelől eltelít, másfelől pedig megakadályozza az éhségérzetet.

A cukros italok, édességek mellőzése is ajánlott, ugyanis ezek csak még jobban növelik az éhséget. Ezzel szemben a savanyú, mentolos vagy keserű ízek, mint pl. a citrom, borsmenta vagy a gyömbér, csökkentik az éhséget.

Nem utolsó sorban pedig a stresszmentes és kiegyensúlyozott életvitel, amihez hozzátartozik a megfelelő kikapcsolódás és pihenés, sokat tudnak segíteni a hormonháztartás megfelelő működésében.

Ennek hiánya energiaveszteséghez vezet, amit a szervezet ételekből próbál majd megszerezni.

Természetes és terápiás minőségű illóolajok használata

Természetes és terápiás minőségű illóolajok használata

Természetes és terápiás minőségű illóolajok használata

Az illóolajok olyan vegyületekből tevődnek össze, amelyeknek belélegzése által hatni lehet az agyra és az idegrendszerre. Több olyan terápiás minőségű illóolaj is létezik, amelyeket biztonságosan lehet párologtatni, belélegezni vagy némelyiket akár belsőleg is fogyasztani.

A lentiekben olyan tippeket és tanácsokat lehet olvasni, amelyek segítenek a súlyproblémák elleni harcban, valamint a falási rohamok szabályozásában.

A grapefruit és a borsmenta visszafogja a falási rohamokat, miközben fókuszban tart és energizál. A gyömbér enyhíti az emésztési kellemetlenségeket, a fahéj pedig beállítja az optimális vércukorszintet.

A lentiekben felsorolt olajok segítséget nyújtanak puffadás vagy bármilyen gyomorpanasz ellen, csökkentve a kellemetlen testi érzéseket, ugyanakkor jótékonyan hatnak a hangulatra.

Esszenciális illóolajok párologtatása

Esszenciális illóolajok párologtatása

Esszenciális illóolajok párologtatása

Az illóolajok legbiztonságosabb használata a párologtatás. Ez az egyik legkellemesebb és legszelídebb módja az illóolajok használatának, ugyanis ezt a módszert bárki alkalmazhatja, kortól függetlenül. Az illóolajok párologtatása által egy olyan illatfelhőt, párát érhetünk el, ami nem csak hogy kellemesen hat az érzékszerveinkre, hanem megannyi jótékony hatással is bír.

Az illóolajok hatékony ereje abban rejlik, hogy a különböző vegyületek egyvelege, a szagláson és belélegzésen keresztül, azonnali hatással van idegrendszerünkre és ezáltal nem csak hangulatunkat, hormonháztartásunkat, hanem szervezetünk gyógyító mechanizmusait is befolyásolja és aktiválja.

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ezek az olajok a legjobb minőségűek legyenek, vagyis 100%-osan tiszta és terápiás minőségű illóolajok.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek párologtatása jótékonyan hat a súlyproblémák ellen. Ehhez csupán egy hideg ultrahangos párologtatóra van szükség, ami által az illóolajok a levegőbe kerülnek és így a különböző vegyületek egyvelege, a szagláson és belélegzésen keresztül, azonnali hatással van idegrendszerünkre és szervezetünk gyógyító mechanizmusaira.

Néhány tipp illóolajok párologtatására:

Édes nyugalom

 • 3 csepp levendula
 • 2 csepp citrom
 • 2 csepp gyömbér

Ébredés és fókusz

 • 2 csepp bergamott
 • 2 csepp citrom
 • 1 csepp borsmenta
 • 1 csepp rozmaring

Falási rohamok vége

 • 2 csepp kasszia
 • 2 csepp grapefruit
 • 1 csepp borsmenta
 • 1 csepp gyömbér

Esszenciális illóolajok belélegzése

Esszenciális illóolajok belélegzése

Esszenciális illóolajok belélegzése

Aromatikusan, belélegezve vagy párologtatva bárki használhatja az illóolajokat, ez semmilyen mellékhatással nem jár. Az illóolajok aromatikus használata egyre népszerűbb, mivel egyszerű és ugyanakkor nagyon hatékony is.

Aromatikus használat alatt, azt értjük, mikor egy illóolajat a levegőbe szórunk párologtatás vagy permetezés által és ezt belélegezzük. Aromatikusan élvezhetjük az olajok jótékony hatását úgy is, ha közvetlenül a kisüvegből vagy tenyerünkből inhaláljuk be az olajat.

Az illóolajok aromatikus használata nem csak arra jó, hogy tisztítsa a levegőt és ezáltal megőrizze egészségünket is, hanem ezen olajok belélegzésével jótékonyan hatunk kedélyállapotunkra és általános közérzetünkre is.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek inhalálása jótékonyan hat a súlyproblémák ellen és növeli az energiaszintet. Ezekből az illóolajokból ajánlott egy keveréket csinálni, frakcionált kókuszolajjal hígítani és 1-2 cseppet a tenyerekbe csepegtetni és néhányszor jó mélyen belélegezni az illóolajokat.

Néhány tipp illóolajok inhalálására:

Energiabomba

 • 8 csepp citrom
 • 4 csepp gyömbér
 • 3 csepp borsmenta

Nassolás ellen

 • 3 csepp fahéj
 • 5 csepp borsmenta
 • 5 csepp grapefruit

Édesség elűzése

 • 5 csepp levendula
 • 5 csepp citrom
 • 3 csepp édeskömény
 • 2 csepp kapor

Esszenciális illóolajok helyi használata

Az esszenciális illóolajok helyi, bőrön való alkalmazása sok előnnyel jár. Az illóolajok támogatják az egészséges bőrkinézetet, aromatikusan hatnak a szervezetre, nyugtatni, relaxálni vagy épp energizálni, élénkíteni tudnak.

Nagyon könnyű és biztonságos ezek használata, bárki kipróbálhatja és használhatja őket. Az esszenciális illóolajok helyi alkalmazása nem csak bőrünkre van nagy hatással, hanem egész szervezetünkre, testünkre is.

Nyugtató, pihentető, energizáló, élénkítő, hűsítő vagy épp melegítő hatást lehet velük elérni, ha reflex pontokon, talpakon, halántékon, csuklón vagy vállakon alkalmazzuk őket.

Helyi alkalmazásuknak köszönhetően egy bizonyos testrészen feszültséget tudnak kioldani, nyugtatják az izmokat vagy egy jól eső teljes testérzést biztosítanak.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek inhalálása jótékonyan hat a súlyproblémák ellen és közben növeli az energiaszintet is. Ezeket az illóolajokat egy 10 ml-es golyós touch kisüvegben lehet összekeverni bármilyen növényi olajjal.

A touch változattal könnyedén lehet bárhol helyileg alkalmazni az olaj-keveréket, de főleg a pulzus pontokon ajánlott, mint pl. a csuklón, nyakon, tarkón, talpakon, fülek mögött és bármilyen más testrészen, ami problémás.

Néhány tipp illóolajok helyi használatára:

Falási rohamok szabályozása

 • 10 csepp grapefruit
 • 10 csepp borsmenta
 • 5 csepp fahéj
 • 5 csepp gyömbér

Reggeli zugevés ellen

 • 10 csepp vadnarancs
 • 10 csepp borsmenta
 • 5 csepp narancsvirág

Viszlát cukrok

 • 10 csepp borsmenta
 • 10 csepp grapefruit
 • 10 csepp citrom

Pocak egészsége

 • 8 csepp gyömbér
 • 8 csepp édeskömény
 • 6 csepp borsmenta

Esszenciális illóolajok belső fogyasztása

Az illóolajok belső fogyasztásának számos előnyös és jótékony hatása van. Az illóolajok belső fogyasztása által támogatásra kerül a sejtek, az emésztőrendszer, valamint az immunrendszer egészséges működése.

Az esszenciális illóolajok természetesen és biztonságosan hatnak a szervezet különböző egészségi problémáira és gyorsan, valamint hatékonyan nyújtanak segítséget.

Az általános jó közérzet mellett, nagy hatékonysággal tisztítják a szervezetet a különböző toxikus anyagoktól. Emellett ízletes és élvezhető aromát kölcsönöznek az italoknak, ételeknek és süteményeknek, amelyeket elfogyasztunk.

Ezáltal nem csak, hogy főzésnél és sütésnél is használhatjuk az illóolajokat, hanem hatékonyan és célzottan tehetünk a testi-lelki egészségünk megőrzéséért.

A sok folyadék fogyasztás alappillére a helyes táplálkozásnak és életmódnak. Ha valaki kevés vizet fogyaszt akkor a szervezete akár össze is tévesztheti a szomjúságot az éhséggel. A citrusos olajok tökéletes megoldást nyújtanak az ivóvíz ízesítésére, ugyanakkor csökkentik az étvágyat és a cukor iránti vágyat.

Tökéletes limonádékat lehet készíteni citromból, grapefruitból, zöldcitromból, amihez adagolható 1-2 csepp valamelyik citrusos olajból és akár 1 csepp borsmenta is mehet hozzá.

Frissítve: 2019-11-29