Esszenciális illóolajok helyi alkalmazása

esszencialis-illoolajok-helyi-alkalmazasa

Külsőleg, bőrön

Az illóolajok egyik legjobb használati módja helyileg, bőrön való alkalmazása. Napi szinten használunk bőrünkön és testünkön termékeket, krémeket, testápolókat, szappanokat, tisztítókat, arclemosókat, bőrápolókat, azonban ezekben gyakran szintetikus és toxikus anyagok is jelen vannak.

Az illóolajok helyettesíteni tudják ezeket a termékeket, ugyanúgy tudnak tisztítani, hidratálni, táplálni vagy ápolni. A legjobb ezekben az illóolajokban az, hogy természetesen és biztonságosan nyújtják mindezt. Mivel az esszenciális illóolajok a Föld ajándékai, épp ezért kíméletesen és természetesen hatnak bőrünkre és testünkre.

Az illóolajok helyi, bőrön való alkalmazásának lehetősége végtelen és hatékony, épp ezért könnyen a mindennapi rutinunkká válhatnak.

Miért hasznos az illóolajok helyi alkalmazása?

Az esszenciális illóolajok helyi, bőrön való alkalmazása sok előnnyel jár. Az illóolajok támogatják az egészséges bőrkinézetet, aromatikusan hatnak a szervezetre, nyugtatni, relaxálni vagy épp energizálni, élénkíteni tudnak. Nagyon könnyű és biztonságos ezek használata, bárki kipróbálhatja és használhatja őket.

 • előnyösen hatnak a bőrre
 • a bőrfelületen való elpárolgásuk következtében, aromatikusan is élvezhető hatásuk
 • célzottan használhatóak különböző kívánt testrészeken
 • nyugalommal, energiával vagy motivációval látják el szervezetünket

Milyen előnyei vannak bőrünkre nézve, az esszenciális illóolajok helyi alkalmazásának?

Az esszenciális illóolajok helyi, bőrön való alkalmazásának legnagyobb előnye, az egészséges és ápolt bőr támogatása és előidézése. Amennyiben szeretnénk elkerülni a szintetikus és toxikus anyagok bejutását a szervezetünkbe, akkor ennek legjobb módja az illóolajok használata.

 • csökkentik a bőrproblémák megjelenését
 • tisztítják és ápolják a bőrfelületet
 • csökkentik a ráncok és egyéb bőrhibák megjelenését
 • ragyogó és fénylő arcszínt idéznek elő
 • nyugtatják a kipirosodott, irritált és allergiás bőrt

Milyen előnyei vannak testünkre nézve, az esszenciális illóolajok helyi alkalmazásának?

Az esszenciális illóolajok helyi alkalmazása nem csak bőrünkre van nagy hatással, hanem egész szervezetünkre, testünkre is. Nyugtató, pihentető, energizáló, élénkítő, hűsítő vagy épp melegítő hatást lehet velük elérni, ha reflex pontokon, talpakon, halántékon, csuklón vagy vállakon alkalmazzuk őket. Helyi alkalmazásuknak köszönhetően egy bizonyos testrészen feszültséget tudnak kioldani, nyugtatják az izmokat vagy egy jól eső teljes testérzést biztosítanak.

 • erőteljesen hatnak az egész testre
 • nyugtatnak, pihentetnek és relaxálnak
 • melegítő vagy hűsítő tulajdonságokkal bírnak
 • feszültségoldó vagy izomlazító tulajdonsággal rendelkeznek
 • egy bizonyos testrészre célzottan tudnak hatni

Hogyan működnek az esszenciális illóolajok?

Minden esszenciális illóolaj egy sorozat kémiai összetevőkből áll. Ezek a kémiai összetevők határozzák meg, hogy az illóolaj hogyan fog hatni a szervezetre. Míg egyes illóolajok nyugtatóan és pihentetően hatnak a szervezetre, más olajok összetevői inkább energizálnak vagy felfrissítenek. Mivel minden illóolaj kémiai összetétele különböző, ezért minden illóolajnak különböző hatásai vannak.

Amint egy illóolaj helyileg, bőrön keresztül kerül alkalmazásra, az beszívódik a bőrbe és elkezd hatni. Ezáltal gyorsan és hatékonyan bekerül az agyba, a véráramba és végül a sejtek közé is. Ilyen módon nem csak bőrön át kerül be az illóolaj a szervezetbe, hanem aromatikusan belélegezve, több órán át, hatást gyakorol a szervezetre. Az illóolaj helyi alkalmazásával egyszerre történik meg ennek aromatikus hatása is, miközben belélegezzük a bőrfelületről az elpárologott olajat.

Illóolajok biztonságos használata

Mint minden illóolaj használatánál, itt is nagyon fontos bizonyos biztonsági iránymutatások betartása, annak érdekében, hogy az olajok használata ne okozzon károkat, hanem hatni tudjon. Annak ellenére, hogy az illóolajok természetesek és biztonságosak, mégis fontos bizonyos használati útmutatók betartása és követése, hogy elkerülhető legyen bármilyen jellegű bőrkipirosodás vagy egyéb bőrérzékenység. Az illóolajok biztonságos használata, gyakorlatban derül ki valójában, hogy kire hogyan hat egy olaj és hogyan reagál rá a szervezete.

Illóolajok hígítása

Az illóolajok hígítása egy nagyon fontos tényező, ezek helyi alkalmazása során. Ha valaki attól tart, hogy az illóolaj hígításával elvész annak hatékonysága, akkor nagyot téved, mert ennek pont az ellenkezője történik. A hígítási folyamat valójában még jobban elősegíti az illóolaj beszívódását a bőrbe, ezáltal is meghosszabbítva hatékonyságát. Ugyanakkor védi a bőrfelületet bármilyen jellegű allergiás reakciótól, főleg ha érzékeny bőrről vagy gyerekekről van szó.

A következő illóolajok helyi használatakor kötelező a hígítás: fahéj, szegfűszeg, oregánó, kakukkfű, római kömény, kasszia.

Milyen hordozó olajokkal lehet hígítani az esszenciális illóolajokat?

Az esszenciális illóolajok hígításának legmegfelelőbb módja egy hordozóolaj használata. Hordozóolaj alatt, olyan tiszta növényi olajokat értünk, amelyek segítenek az illóolaj felszívódásában és megakadályozzák ezek elpárolgását. Ideális esetben olyan olajokat ajánlott használni hígításhoz, amelyekben könnyen feloldódik az illóolaj: pl. avokádóolaj, lenmagolaj, olívaolaj, napraforgóolaj, barackmagolaj.

A doTERRA frakcionált kókuszolaja tökéletesen alkalmas a hígításra, ugyanis nincs zsíros és fénylő hatása, és hosszú élettartamú. Az ajánlott hígítási arány 1:3, vagyis 1 csepp illóolajat 3 csepp hordozóolajban hígítani. Ez a hígítási arány biztosítja az illóolaj hosszan tartó hatását és biztonságos felszívódását.

Illóolajok alkalmazási mennyisége

Nem elegendő csak az illóolajok hígítására odafigyelni, hanem a használt cseppek mennyiségét is figyelembe kell venni. Mivel ezek az olajok nagyon erősek és koncentráltak, ezért nagyon óvatosan és eleinte kis mennyiségben ajánlott őket használni. Az hogy milyen mennyiségben ajánlott ezen olajok használata, legtöbbször az illető korától, méretétől, bőrérzékenységétől és egészségi állapotától függ. Azoknak, akiknek köztudottan érzékeny a bőrük vagy egyéb bőrproblémákkal küzdenek, ajánlott egy szakmai vélemény kikérése, mielőtt helyileg használnák az illóolajokat.

Kezdőknek mindenképp a legkisebb mennyiségben ajánlott, 1-2 csepp illóolaj. Ezáltal könnyen megfigyelhető hogyan reagál a szervezet az illóolajra és adott esetben növelhető a mennyiség. Mivel tiszta, terápiás minőségű, erőteljes illóolajokról beszélünk, ezért sokkal inkább ajánlott naponta több alakalommal használni 1-2 cseppet, mint egyszeri alkalommal több cseppet. Naponta 4-6 óránként ajánlott használni az illóolajokat.

Illóolajok érzékenysége

Minden alakalommal mikor helyileg, bőrön keresztül alkalmazunk egy illóolajat, fennáll a bőrérzékenység vagy irritáció kockázata. Mindannyian különböző érzékenységi szinttel vagy bőrtípussal rendelkezünk, aminek következtében különbözően reagálunk egy adott bizonyos olajra. Főleg gyerekeknél vagy érzékeny bőrűeknél nagyobb a veszélye valamilyen allergiás reakció megnyilvánulásának.

Ennek elkerülése érdekében érdemes eleinte letesztelni a hígított illóolajat, a testnek egy kevésbé érzékeny és kisebb bőrfelületén. Néhány órán át ajánlott megfigyelés alatt tartani a bekent testrészt és odafigyelni bármi változásra. Ezáltal pontosabb képet kapunk arról, hogy egy-egy olajra hogyan reagál a szervezetünk, melyik illóolajokat kerüljük és melyikek azok, amelyeket biztonságosan tudunk használni.

A másik fontos tényező amire fontos odafigyelni, az a fotóérzékenység. A citrusos illóolajok bőrérzékenységet és irritációt tudnak kiváltani, ha használatuk után közvetlenül napfény vagy UV sugárzás éri a bekent testrészt. Ezeknél az illóolajoknál nagyon fontos erre a faktorra odafigyelni és 12-72 órán át kerülni a napfényt.

Az illóolajok osztályozása

Amennyiben valaki még kezdő az illóolajok használatának területén, akkor eleinte valamivel nehezebb eligazodni azon, hogy akkor most melyiket hogyan ajánlott használni: külsőleg, belsőleg vagy helyileg. Épp ezért a doTERRA minden illóolajat egy jellel látott el, ezzel is megelőzve a bőrérzékenység okozta problémákat.

Minden illóolaj a 3 jel közül valamelyikkel van ellátva:

 • N=neat, ez a jel arra utal, hogy az illóolaj nem szorul hígításra
 • D=dilute, ez a jel arra utal, hogy kötelező az illóolaj hígítása
 • S=sensitive, ez a jel arra utal, hogy gyerekek vagy érzékeny bőrűek számára ajánlott a hígítás

Kerülendő testrészterületek illóolajok helyi alkalmazásánál

Egy másik fontos tényező, amit ajánlott betartani az illóolajok helyi használatánál, az olyan testrészek kerülése, amelyek kimondottan érzékenyek. Ezeket a testrészeket kerülni kell, mert bőrkipirosodást vagy allergiás kiütést okozhatnak, függetlenül az illóolaj típusától.

Kerülendő testrészek:

 • szemek és a szemek körüli rész
 • fülek és orr
 • nemi szervek
 • sérült, törött vagy sebesült bőrfelület

Ajánlott testrészfelületek illóolajok helyi alkalmazására

Amennyiben betartjuk és kerüljük azoknak a testrészfelületeknek az illóolajjal való helyi kezelését, már könnyebb arra figyelni, ahol kifejezetten ajánlott használni őket.

 • arc: hozzájárul az egészséges, tiszta és csillogó hatású bőrkinézethez. Krémekben, arclemosókban, arctonikban vagy sima frakcionált kókuszolajjal ajánlott használni.
 • halánték, homlok, koponya és nyak: segít oldani a felgyülemlett feszültséget, nyugtató és pihentető hatású és lazítja az izmokat
 • has: nyugtató és enyhítő hatás, főleg emésztési zavaroknál
 • kar, láb, hát: relaxáló és hangulatjavító hatás
 • mellkas: tisztító és energizáló hatás
 • talpak: mivel a talpakon van a legtöbb pórus, ezért ott ajánlott a leginkább helyileg használni az illóolajokat. Ha valaki egy új olajat próbál ki vagy gyereken próbálja ki, akkor mindenképp a talpakon ajánlott kipróbálni, mert ezen a területen a legvastagabb a bőr és a legkevésbé érzékeny.

Néhány illóolaj tipp különböző testrészfelületekre:

 • arc: tömjén, grapefruit, olasz szalmagyopár, levendula, teafa, szantálfa
 • halánték, homlok, nyak: bazsalikom, kardamom, levendula, mirha, majoránna, nárdus
 • has: bergamott, muskotályzsálya, eukaliptusz, gyömbér
 • kar, láb, hát: koriander,kelet-indiai citromfű, teafa, fajdbogyó, ylang ylang
 • mellkas: kardamom, duglászfenyő, eukaliptusz, levendula, teafa, borsmenta
Frissítve: 2019-09-24