10 természetes módszer álmatlanság ellen

Az álmatlanság nem csak krónikus fáradtsághoz, kimerültséghez és feszültséghez vezet, hanem egy idő után komolyabb betegségeket is tud okozni.

Ilyenkor hajlamosak vagyunk olyan szerekhez, altatókhoz vagy készítményekhez folyamodni, amelyek lehet, hogy pillanatnyilag hatnak, de hosszú távon már inkább ártalmasak.

Az tény, hogy egyre többen szenvednek az álmatlanság miatt, vagy nehezen alszanak el vagy éjjel gyakran ébrednek meg és nehezen alszanak vissza. Ilyen esetekben, ha ennek hátterében semmilyen fiziológiai rendellenesség nem áll, akkor nem biztos hogy az altató vagy a gyógyszer a legjobb megoldás.

Sok esetben természetes módszerekkel is lehet korrigálni ezt az állapotot, vagy akár teljesen meg is lehet szüntetni. A legújabb tanulmányok szerint az altatók sok esetben nem hatnak, ráadásul nem is igazán biztonságosak.

Ha krónikus álmatlanságról van szó, akkor mindenképp érdemes felkeresni egy szakembert, aki esetleg viselkedésterápia vagy egy alvásnapló segítségével fel tudja térképezni azokat a problémákat, amelyek meggátolják a pihentető alvást.

Emellett azonban több olyan gyakorlat is létezik, ami segít az ellazulásban, az alvásra való ráhangolódásban, valamint a minőségi pihenés javításában.

A leggyakoribb módszerek a következők.

 1. Elme kikapcsolása és pihentetése

Gyakran a legnagyobb akadálya a pihenésnek és az elalvásnak az egy zakatoló, túlterhelt és fáradt elme. Ilyenkor nehéz lehet az ellazulás vagy a pihenés, ugyanis egy egész napos munka után, nehéz lecsillapítani az elmét.

Értelmetlen ilyenkor ágyban maradni és tovább kínlódni, sokkal inkább ajánlott valamilyen tevékenység végzése, ami vagy kellően lefárasztja a testet és az elmét, vagy egy olyan tevékenység ami épp az ellenkezőjét éri el, vagyis segít megszabadulni a negatív vagy megterhelő gondolatoktól.

 1. Ellazulás jóga, meditáció vagy relaxáció formájában

A test és az elme nyugtatása és lazítása, segít az izmok ellazulásában, valamint az elme tisztításában. A mély és egyenletes légzés, a test átmozgatása vagy csupán az elme kiürítése sokat tudnak segíteni az alvás előtti néhány percekben.

 1. Forró fürdő vagy zuhanyzás

Az ellazulást ugyanúgy tudja segíteni és támogatni egy forró fürdő vagy zuhany, ami nem csak hogy felmelegíti a testet és ellazítja az izmokat, hanem egy olyan testhőmérsékletet is állít be, ami az alváshoz szükséges.

 1. Aktív mozgás és sportolás

A legújabb felmérések szerint azok, akik rendszeresen mozognak és aktívan űznek valamilyen sportot, könnyebben tudnak ellazulni és ráhangolódni az alvásra.

 1. Rendszeres alvási szokások beállítása

A biológiai óránk egyénenként változik, azonban általában felnőtteknél 6-8 óra az ideális éjszakai alvás. A rendszeres ritmus beállítása, vagyis az ugyanabban az időpontban való lefekvés és felkelés, sokat tud segíteni biológiai óránk megfelelő működésében.

Az emberi szervezet számára nagyon megterhelő a rendszertelen alvás, ezért egy idő után bármennyire fáradtnak is érzi magát valaki, nem fog tudni aludni, ugyanis felborulnak a már jól bevált működési mechanizmusok.

 1. Túlalvás és napközbeni alvás kerülése

Ha valaki rendszeresen több mint 9 órát alszik éjszaka, valamint napközben is sort kerít egy kis szundításra, akkor ez megint csak megnehezíti az elalvást. Fáradtság esetén napi 30 perc szundítás elegendő, amennyiben éjszaka megfelelő mennyiségű és minőségű alváshoz jutunk.

 1. Káros anyagok csökkentése

A koffein vagy az alkohol fogyasztása közvetlenül lefekvés előtt, akárcsak a késői evés, aktiválja az emésztőrendszert és az anyagcserét, ezért ez megnehezítheti az elalvást. Főleg akkor okoz ez gondot, ha gyomorégéssel, puffadással vagy túlevéssel küzdünk, vagy alkohol fogyasztásának hatására még jobban felélénkülünk, ahelyett hogy lenyugodnánk.

 1. Monitorok kerülése

A fények, a zajok, az elektromos monitorok csak még éberebbé tesznek, ezért ezek helyett lefekvés előtt sokkal inkább ajánlott egy könyv olvasása vagy relaxáló zene hallgatása.

 1. Ideális hangulat megteremtése

Az alvásra való felkészülés ugyanolyan fontos tud lenni, mint maga az alvás. Ezért is olyan fontos egy alvási rutin kialakítása, ami segít egy nyugodt és pihentető légkör megteremtésében.

Ehhez a rutinhoz hozzátartozik egy jól kiszellőztetett szoba, kényelmes és puha ágyneműk, szobahőmérséklet megfelelő beállítása, valamint egy gyógynövény tea elfogyasztása és egy jó könyv olvasása, mind olyan dolgok amik egyfelől segítenek az ellazulásban, másfelől pedig felkészítenek a következő napra.

 1. Természetes és terápiás minőségű illóolajok használata

Az illóolajok olyan vegyületekből tevődnek össze, amelyeknek belélegzése által hatni lehet az agyra és az idegrendszerre. Több olyan terápiás minőségű illóolaj is létezik, amelyeket biztonságosan lehet párologtatni, belélegezni vagy némelyiket akár belsőleg is fogyasztani.

A lentiekben olyan tippeket és tanácsokat lehet olvasni, amelyek segítenek az álmatlanság leküzdésében, ugyanakkor nyugtató és pihentető hatásuk is van.

Esszenciális illóolajok párologtatása

Az illóolajok legbiztonságosabb használata a párologtatás. Ez az egyik legkellemesebb és legszelídebb módja az illóolajok használatának, ugyanis ezt a módszert bárki alkalmazhatja, kortól függetlenül. Az illóolajok párologtatása által egy olyan illatfelhőt, párát érhetünk el, ami nem csak hogy kellemesen hat az érzékszerveinkre, hanem megannyi jótékony hatással is bír.

Az illóolajok hatékony ereje abban rejlik, hogy a különböző vegyületek egyvelege, a szagláson és belélegzésen keresztül, azonnali hatással van idegrendszerünkre és ezáltal nem csak hangulatunkat, hormonháztartásunkat, hanem szervezetünk gyógyító mechanizmusait is befolyásolja és aktiválja.

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ezek az olajok a legjobb minőségűek legyenek, vagyis 100%-osan tiszta és terápiás minőségű illóolajok.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek párologtatása jótékonyan hat az álmatlanságra. Ehhez csupán egy hideg ultrahangos párologtatóra van szükség, kevés vízre és néhány csepp illóolajra, ami által az illóolajok a levegőbe kerülnek és így a különböző vegyületek egyvelege, a szagláson és belélegzésen keresztül, azonnali hatással van idegrendszerünkre és ezáltal könnyedén és biztonságosan tudjuk orvosolni az adott problémát.

Néhány tipp illóolajok párologtatására:

Földelés

 • 3 csepp római kamilla
 • 2 csepp cédrusfa
 • 1 csepp levendula

Pihenés és relaxálás

 • 2 csepp ylang ylang
 • 2 csepp bergamott
 • 1 csepp római kamilla

Jó éjt és szép álmokat

 • 2 csepp muskotályzsálya
 • 2 csepp cédrusfa
 • 2 csepp cickafark-gránátalmamag

Mély alvás és lazulás

 • 3 csepp levendula
 • 1 csepp vetiver
 • 1 csepp római kamilla

 

Esszenciális illóolajok belélegzése

Aromatikusan, belélegezve vagy párologtatva bárki használhatja az illóolajokat, ez semmilyen mellékhatással nem jár. Az illóolajok aromatikus használata egyre népszerűbb, mivel egyszerű és ugyanakkor nagyon hatékony is.

Aromatikus használat alatt, azt értjük, mikor egy illóolajat a levegőbe szórunk párologtatás vagy permetezés által és ezt belélegezzük. Aromatikusan élvezhetjük az olajok jótékony hatását úgy is, ha közvetlenül a kisüvegből vagy tenyerünkből inhaláljuk be az olajat.

Az illóolajok aromatikus használata nem csak arra jó, hogy tisztítsa a levegőt és ezáltal megőrizze egészségünket is, hanem ezen olajok belélegzésével jótékonyan hatunk kedélyállapotunkra és általános közérzetünkre is.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek inhalálása jótékonyan hat az álmatlanságra. Ezekből az illóolajokból ajánlott egy keveréket csinálni, frakcionált kókuszolajjal hígítani és 1-2 cseppet a tenyerekbe csepegtetni és néhányszor jó mélyen belélegezni az illóolajokat.

Egy természetes légfrissítőt is lehet készíteni az esszenciális illóolajokból, ami a levegőbe spriccelve vagy ágyneműkön használva, segít az álmatlanság leküzdésében. Ennek elkészítéséhez szükség lesz kb. 50-100 ml desztillált vízhez és egy szórófejes flakonhoz, amibe belekerül 10 csepp levendula, 10 csepp cédrusfa és 5 csepp vetiver.

Néhány tipp illóolajok inhalálására:

Vihar utáni nyugalom

 • 4 csepp vadnarancs
 • 4 csepp cédrusfa
 • 4 csepp levendula
 • 3 csepp muskotályzsálya

Alvás előtti segítség

 • 5 csepp levendula
 • 5 csepp vetiver
 • 5 csepp muskotályzsálya

Békés álmok

 • 8 csepp levendula
 • 4 csepp hawaii szantálfa
 • 4 csepp bergamott
 • 2 csepp ylang ylang

 

Esszenciális illóolajok helyi használata

Az esszenciális illóolajok helyi, bőrön való alkalmazása sok előnnyel jár. Az illóolajok támogatják az egészséges bőrkinézetet, aromatikusan hatnak a szervezetre, nyugtatni, relaxálni vagy épp energizálni, élénkíteni tudnak.

Nagyon könnyű és biztonságos ezek használata, bárki kipróbálhatja és használhatja őket. Az esszenciális illóolajok helyi alkalmazása nem csak bőrünkre van nagy hatással, hanem egész szervezetünkre, testünkre is.

Nyugtató, pihentető, energizáló, élénkítő, hűsítő vagy épp melegítő hatást lehet velük elérni, ha reflex pontokon, talpakon, halántékon, csuklón vagy vállakon alkalmazzuk őket.

Helyi alkalmazásuknak köszönhetően egy bizonyos testrészen feszültséget tudnak kioldani, nyugtatják az izmokat vagy egy jóleső teljes testérzést biztosítanak.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek inhalálása jótékonyan hat az álmatlanság ellen. Ezeket az illóolajokat egy 10 ml-es golyós touch kisüvegben lehet összekeverni bármilyen növényi olajjal, ezáltal is csökkentve bármilyen jellegű válaszreakció megjelenését az adott bőrfelületen.

A touch változattal könnyedén lehet bárhol helyileg alkalmazni az olaj-keveréket, de főleg a pulzus pontokon ajánlott, mint pl. a csuklón, nyakon, tarkón, talpakon, fülek mögött és bárhol ahol feszültséget vagy kellemetlen érzést lehet észlelni.

Néhány tipp illóolajok helyi használatára:

Édes álmot, jó éjt

 • 10 csepp levendula
 • 6 csepp vetiver
 • 2 csepp cickafark-gránátalmamag
 • 4 csepp ylang ylang

Elme lenyugtatása

 • 10 csepp levendula
 • 5 csepp vetiver
 • 5 csepp tömjén
 • 4 csepp ylang ylang

Feszültség feloldása

 • 8 csepp levendula
 • 6 csepp cédrusfa
 • 6 csepp római kamilla
 • 4 csepp muskotályzsálya
 • 3 csepp fajdbogyó

Éjszakai nyugalom és pihenés

 • 6 csepp tömjén
 • 4 csepp muskotályzsálya
 • 4 csepp szantálfa
 • 4 csepp levendula
 • 2 csepp vadnarancs
Frissítve: 2019-11-07