10 természetes módszer a stressz ellen

termeszetes-modszerek-stressz-ellen

A stressz és a feszültség már szinte automatikus velejárói a mindennapjainknak.

Nem hiába nevezik a stresszt a 21. század népbetegségének, ugyanis szinte mindannyiunkat érint, kikerülni aligha lehet, megküzdeni vele és csökkenteni hatásait, azonban mindenképp meg lehet valósítani.

Általában ez egyfajta életmódbeli változtatást igényel, ami néha kellemetlen és sok munkával jár, de a hosszútávú eredménye mindenképp pozitív.

A rövid ideig tartó és kisebb kaliberű stressz és feszültség még ártalmatlan, sőt akár motiváló erőként is működhet, az elhúzódó stressznek azonban már sokkal komolyabb következményei is lehetnek.

Kiegyensúlyozottnak és tudatos ébernek lenni nem egy egyszerű feladat, de a megfelelő módszerekkel ez is gyakorolható és elsajátítható. Ehhez nincs szükség nyugtató szintetikus tablettákra vagy egyéb olyan készítményre, ami csak még jobban megterheli a szervezetet, anélkül hogy hosszú ávú segítséget és támogatást tudjon nyújtani.

Amennyiben valaki időben felismeri a stresszes helyzeteket és annak káros hatásait, akkor tenni is tud ellene. Céltudatosan és informáltan sokat lehet segíteni a stresszes helyzetek enyhítésén, sőt akár meg is lehet ezeket előzni.

Több olyan módszer, gyakorlat vagy technika is létezik, amelyik segítséget tud ebben a folyamatban nyújtani. Az igazi kihívást az jelenti, hogy az ember tudatosítja magában a káros környezeti tényezőket, amelyek kiváltanak egy-egy stresszes helyzetet és célzottan lép fel ellenük.

Minden ember és helyzet más, ezért egyénre szabottan és helyzettől függően ajánlott azt a módszert használni, amelyik a leghatékonyabb.

Több olyan módszer is létezik, amivel enyhíteni lehet a stressztüneteket.

1. Kikapcsolódás és szünet

Bármennyire is könnyen hangzik ez, pont annyira nehéz a mai embernek kikapcsolódni és szó szerint kikapcsolni minden olyan zavaró készüléket, ami meggátolja a pihenést és a relaxációt.

Ez a fajta kikapcsolódás történhet egyedül vagy társaságban is, a lényeg az, hogy passzív vagy aktív tevékenység végzése által, az ember le tudja vezetni a feszültséget és a stresszt. Ez a kikapcsolódás lehet sportolás, pihenés, sétálgatás a természetben, olvasás vagy bármi, ami jót tesz a testnek és a léleknek is.

Ezek a stresszűző tevékenységek hosszú távon remek eredményekhez tudnak vezetni.

2. Alvás és pihenés

A nem megfelelő alvás bizony sokkal komolyabb problémákat okozhat, mint csupán a fáradság vagy dekoncentráltság érzete. A minőségi alvás hiánya rontja az ember teljesítőképességét, konfliktus helyzeteket generál és érzelmi kiegyensúlyozottlanságot eredményez, ami stressz formájában csapódik le.

A pihenésre szánt idő alvás formájában nagyon fontos része a stresszmentes életnek, ezért fontos erre is odafigyelni.

3. Légzéstechnika és autogén-training

Feszültség, idegesség vagy stressz esetén rengeteget tud segíteni a megfelelő légzés, valamint a megfelelő gondolatok beállítása.

A helytelen, kapkodó és ziháló légzés csak rontja az amúgy is stresszes helyzeteket, ezért fontos odafigyelni a megfelelő légzésre és elsajátítani néhány apró kis légzési gyakorlatot.

Napi szinten csupán néhány perces szünet, amikor az ember odafigyel a lassú és mély légzésre, tehermentesíteni tudja a szervezetet a felgyülemlett stressztől.

Az autogén-training elsajátítása pedig egyenesen meg tudja előzni az ilyen helyzetek kialakulását.

4. Káros anyagok kiiktatása

A koffeines italok inkább felpörgetnek, mint nyugtatnak, ezért nem minden esetben ajánlott fogyasztásuk. A koffein fogyasztással nő az adrenalintermelés és gyakran csak még több feszültséget és stresszt tud okozni.

Koffein hatása alatt, másképp reagál az ember az őt ért ingerekre, ezért ilyenkor a stresszt is nehezebben viseli. Sokkal fontosabb olyan italok és ételek fogyasztása, ami nem megterhelő a szervezetnek és ami ellátja a testet a szükséges energiával és tápanyaggal.

5. Mozgás és sportolás

A rendszeres testmozgás vagy sportolás által az agy- és a szívrendszer működése is javul, valamint csökken a szervezetben levő feszültség- és kortizol szint.

A lényeg abban áll, hogy olyan mozgási tevékenységet válasszunk, amit szívesen csinálunk és ezáltal oldjuk a feszültséget és nem generáljuk azt.

6. Masszázs

Egy pihentető vagy terápiás masszázs előidézheti a mély nyugalmat és relaxációt, ami által az agy elkezdi termelni a dopamint és a szerotonint, ami egyfajta általános jó közérzetet biztosít.

A testi érintés nagyban hozzájárul a kortizol szint csökkenéséhez, ami által masszázs után frissnek és üdének lehet érezni magunkat.

7. Pozitív nézőpont

A pozitív és hála teli hozzáállás sokat tud abban segíteni, hogy az ember a jó dolgokra koncentráljon, kiküszöbölve ezáltal mindazt ami stresszt vagy feszültséget okozhat.

Egy-egy ilyen gyakorlat vagy szemléletmód által, sokat csökkenhet a kortizol és a stresszhormon szint, miközben az ember energiával és életvitalitással töltődik fel.

A tudatos és éber gondolkodás sokat segít abban, hogy a stresszforrás megszűnjön és helyét átvegye valami pozitív gondolat.

8. Meditáció és jóga

Főleg jóga gyakorlatok végzése közben, nem csak a test szabadul meg a felesleges feszültségtől vagy stressztől, hanem az elme is.

A vezetett meditációk által egy olyan nyugalmi állapot érhető el, ami tehermentesíteni tudja a testet és az elmét is, esélyt adva a reflexiónak és a kikapcsolódásnak.

9. Szabadban való időtöltés

Nem elég csak mentálisan elhatárolódni a negatív faktoroktól amelyek stresszt generálnak, ehhez szükséges egyfajta fizikai távolság is.

A természetben való időtöltés, legyen az egy séta, túra vagy kirándulás, felfrissít, energiával tölt fel és csökkenti a szervezetben felgyülemlett nyomást. A természetben való gyönyörködés csökkenti a vérnyomást, stabilizálja a szívverést és energizál.

10. Természetes és terápiás minőségű illóolajok használata

Az illóolajok olyan vegyületekből tevődnek össze, amelyeknek belélegzése által hatni lehet az agyra és az idegrendszerre. Több olyan terápiás minőségű illóolaj is létezik, amelyeket biztonságosan lehet párologtatni, belélegezni vagy némelyiket akár belsőleg is fogyasztani.

A lentiekben olyan tippeket és tanácsokat lehet olvasni, amelyek segítenek a stressz és a feszültség csökkentésében, ugyanakkor hangulatjavító és energizáló hatásuk is van.

Esszenciális illóolajok párologtatása

Az illóolajok legbiztonságosabb használata a párologtatás. Ez az egyik legkellemesebb és legszelídebb módja az illóolajok használatának, ugyanis ezt a módszert bárki alkalmazhatja, kortól függetlenül. Az illóolajok párologtatása által egy olyan illatfelhőt, párát érhetünk el, ami nem csak hogy kellemesen hat az érzékszerveinkre, hanem megannyi jótékony hatással is bír.

Az illóolajok hatékony ereje abban rejlik, hogy a különböző vegyületek egyvelege, a szagláson és belélegzésen keresztül, azonnali hatással van idegrendszerünkre és ezáltal nem csak hangulatunkat, hormonháztartásunkat, hanem szervezetünk gyógyító mechanizmusait is befolyásolja és aktiválja.

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ezek az olajok a legjobb minőségűek legyenek, vagyis 100%-osan tiszta és terápiás minőségű illóolajok.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek párologtatása jótékonyan hat a stresszoldásra és a hangulatjavításra. Ehhez csupán egy hideg ultrahangos párologtatóra van szükség, ami által az illóolajok a levegőbe kerülnek és így a különböző vegyületek egyvelege, a szagláson és belélegzésen keresztül, azonnali hatással van idegrendszerünkre és ezáltal nem csak hangulatunkat, hormonháztartásunkat, hanem szervezetünk gyógyító mechanizmusait is befolyásolja és aktiválja.

Néhány tipp illóolajok párologtatására:

Visszaállítás és újrakezdés

 • 2 csepp cédrusfa
 • 2 csepp vadnarancs
 • 1 csepp ylang ylang

Pihenés és relaxáció

 • 3 csepp levendula
 • 2 csepp muskotályzsálya
 • 2 csepp cédrusfa

Nyugtatás és földelés

 • 2 csepp bergamott
 • 2 csepp tömjén
 • 2 csepp levendula

 

Esszenciális illóolajok belélegzése

Aromatikusan, belélegezve vagy párologtatva bárki használhatja az illóolajokat, ez semmilyen mellékhatással nem jár. Az illóolajok aromatikus használata egyre népszerűbb, mivel egyszerű és ugyanakkor nagyon hatékony is.

Aromatikus használat alatt, azt értjük, mikor egy illóolajat a levegőbe szórunk párologtatás vagy permetezés által és ezt belélegezzük. Aromatikusan élvezhetjük az olajok jótékony hatását úgy is, ha közvetlenül a kisüvegből vagy tenyerünkből inhaláljuk be az olajat.

Az illóolajok aromatikus használata nem csak arra jó, hogy tisztítsa a levegőt és ezáltal megőrizze egészségünket is, hanem ezen olajok belélegzésével jótékonyan hatunk kedélyállapotunkra és általános közérzetünkre is.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek inhalálása jótékonyan hat a stresszoldásra és a hangulatjavításra. Ezekből az illóolajokból ajánlott egy keveréket csinálni, frakcionált kókuszolajjal hígítani és 1-2 cseppet a tenyerekbe csepegtetni és néhányszor jó mélyen belélegezni az illóolajokat.

Egy természetes légfrissítőt is lehet készíteni az esszenciális illóolajokból, ami a levegőbe spriccelve természetes feszültségoldóként működik. Ennek elkészítéséhez szükség lesz kb. 50-100 ml desztillált vízhez és egy szórófejes flakonhoz, amibe belekerül 10 csepp vadnarancs, 8 csepp levendula és 5 csepp muskotályzsálya.

Néhány tipp illóolajok inhalálására:

Helyreállítás és újrakezdés

 • 4 csepp bergamott
 • 4 csepp ylang ylang
 • 4 csepp levendula
 • 3 csepp vadnarancs

Zen és nyugalom

 • 4 csepp muskotályzsálya
 • 4 csepp vadnarancs
 • 4 csepp tömjén
 • 3 csepp cédrusfa

Fókusz és energia

 • 4 csepp rozmaring
 • 3 csepp bergamott
 • 3 csepp vadnarancs
 • 2 csepp borsmenta
 • 1 csepp tömjén

 

Esszenciális illóolajok helyi használata

Az esszenciális illóolajok helyi, bőrön való alkalmazása sok előnnyel jár. Az illóolajok támogatják az egészséges bőrkinézetet, aromatikusan hatnak a szervezetre, nyugtatni, relaxálni vagy épp energizálni, élénkíteni tudnak.

Nagyon könnyű és biztonságos ezek használata, bárki kipróbálhatja és használhatja őket. Az esszenciális illóolajok helyi alkalmazása nem csak bőrünkre van nagy hatással, hanem egész szervezetünkre, testünkre is.

Nyugtató, pihentető, energizáló, élénkítő, hűsítő vagy épp melegítő hatást lehet velük elérni, ha reflex pontokon, talpakon, halántékon, csuklón vagy vállakon alkalmazzuk őket.

Helyi alkalmazásuknak köszönhetően egy bizonyos testrészen feszültséget tudnak kioldani, nyugtatják az izmokat vagy egy jól eső teljes testérzést biztosítanak.

Több olyan esszenciális illóolaj is létezik, aminek inhalálása jótékonyan hat a stresszoldásra és a hangulatjavításra. Ezeket az illóolajokat egy 10 ml-es golyós touch kisüvegben lehet összekeverni bármilyen növényi olajjal.

A touch változattal könnyedén lehet bárhol helyileg alkalmazni az olaj-keveréket, de főleg a pulzus pontokon ajánlott, mint pl. a csuklón, nyakon, tarkón, talpakon, fülek mögött és bárhol ahol feszültséget lehet érezni.

Néhány tipp illóolajok helyi használatára:

Stresszoldás

 • 12 csepp levendula
 • 9 csepp tömjén
 • 9 csepp mandarin

Feszültségoldás

 • 10 csepp levendula
 • 10 csepp muskotályzsálya
 • 10 csepp borsmenta

Motiváció és feltöltés

 • 10 csepp vadnarancs
 • 10 csepp borsmenta
 • 7 csepp ylang ylang
 • 3 csepp bazsalikom
Frissítve: 2019-10-15