Alvásproblémák és alvászavarok kezelése természetes módszerekkel

Az alvásproblémák és alvászavarok úgy tűnik egyre több embert érintenek, aminek nem csak egyéni, hanem társadalmi szinten is egyre súlyosabb és komolyabb következményei vannak.

Egyre többen panaszkodnak arra, hogy nehezen tudnak elaludni, megfelelő alvási idő után is fáradtnak érzik magukat, valamint ez a fáradtság és kimerültség a napi teendők rovására megy. Pedig az alvás és a pihenés elengedhetetlen tényezői egy egészséges életmódnak.

Mindannyiunknak szükségünk van egy megfelelő és egészséges alvásmintára, ami szükséges ahhoz, hogy testileg egészségesek, mentálisan frissek és üdék, érzelmileg pedig kiegyensúlyozottak legyünk.

Ha valaki nem jut elegendő és megfelelő alvásoz, akkor az kihathat a teljesítményére, a koncentrálóképességére, a hormonháztartására, valamint a sejtfunkciók egészséges működésére is, aminek következményeképpen betegségek alakulhatnak ki.

Mi okozza az alvásproblémákat és az alvászavarokat?

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésünkre, ami azt támasztja alá, hogy az alvászavarok és az alvásproblémák depressziót, szorongást és pánikot tudnak előidézni. Legtöbbször ezeknek a problémáknak a hátterében stresszes életmód, helytelen táplálkozás, mozgáshiányos életmód vagy akár komolyabb fizikai betegség is állhat.

Ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon működni, szüksége van regenerációra és pihenésre. A megfelelő alvás mindezt biztosítani tudja, ugyanis a különböző egymás utáni alvási szakaszok segítenek az ellazulásban, a pihenésben és a feltöltődésben.

Azonban ha bármilyen külső vagy belső tényező megzavarja ezt a regenerálódási folyamatot, akkor alvászavarok lépnek fel.

Tényezők, amik alvászavarokat okozhatnak:

 • idegfeszültség, stresszes élethelyzet
 • aggodalom, félelem, nyugtalanság érzete valaki vagy valami iránt
 • indokolt vagy indokolatlan napi problémák: munkahelyi nehézségek, konfliktusok, versenyhelyzetek, stb.
 • bizonyos gyógyszerek fogyasztása
 • káros anyagok túlzott használata: koffein, cukros italok, szénhidrátok, stb.

Sokan azt gondolják, csak az jelenthet problémát ha túl keveset alszik az ember, azonban ennek az ellentéte is ugyanúgy problémákat tud okozni, vagyis a túl sok alvás is káros lehet hosszú távon.

Ha valaki túl keveset alszik, akkor az legtöbbször nehezen tud elaludni, gyakran megébred és nehezen alszik vissza, vagy keveset alszik REM szakaszban, ami a legfontosabb az alvás szempontjából, ugyanis ez határozza meg a tanulást, a koncentrációt, a magatartást, a memóriát, stb.

A túl sok alvásnak is ugyanúgy következményei lehetnek, növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint a stroke és a szívroham megjelenését. A túl sok alvás csökkentheti a nappali aktivitást és energiát, ami megint csak súly- és inzulinproblémákhoz vezethet.

Egyéntől függően mindenkinek más a bioritmusa, ezért eltérő az is kinek mennyi alvásra van szüksége ahhoz, hogy kipihentnek érezze magát. Felnőtteknél legalább 6-8 óra alvás ajánlott, aki viszont rendszeresen 9-10 óránál is többet alszik, annak érdemes lenne ennek utána járni és kivizsgálni ennek okait.

Az alvászavar típusai

Az alvás nélkülözhetetlen, ha egy egészséges életmódról beszélünk, amihez hozzá tartozik az agy megfelelő működése. Alvás közben sor kerül az elsajátított ismeretek feldolgozására, tárolására és tanulására.

Az a baj az alvászavarokkal, hogy eleinte csak kisebb tünetek jelennek meg, mint a fejfájás, fáradtság, memória nehézségek és kognitív funkciók romlása, a későbbiekben ez a krónikus kialvatlanság azonban depresszióhoz, pajzsmirigyproblémákhoz és pánikrohamokhoz vezethet.

Az alvás mennyiségi és minőségi szempontból is egy létszükséglet, ezért elengedhetetlen része a szellemi és fizikai tevékenységek elvégzésénél.

A kialvatlanság vagy az alvászavar azért okoz problémákat, mert csökkenti az életminőséget, ami hatással van az élet összes területére. Nemcsak testi betegségek megjelenését okozza, hanem hozzájárul a szellemi leépüléshez, valamint hatással van a figyelemre, a tűrő-, tanulási- és koncentrálási képességre, ami ingerlékenységhez, fáradtsághoz, kimerültséghez vezethet.

Az alvászavar lehet egyszerre tünet és betegség is, aminek hátterében számos tényező állhat. Mindenképp érdemes ennek utána járni, főleg akkor ha ez már hatással van a mindennapi tevékenységek elvégzésére.

Több olyan zavar is ismert, ami álmatlanságot okoz.

 1. Insomnia

Ez az egyik leggyakoribb alvási zavar, aminek okai szinte megszámolhatatlanok. Fizikai, élettani, pszichés vagy pszichiátriai okai lehetnek annak, ha valaki álmatlansággal küzd.

 1. Hypersomnia

A fokozott és túlzott alvásigény is lehet káros és zavaró, ugyanis ez a nappali aluszékonysághoz vezet, amit okozhatnak gyógyszerek vagy akár fizikai betegségek is.

 1. Narkolepszia

A napközbeni hirtelen jött alváskésztetés, ami rohamszerűen jelentkezik, megfelel egy alvási rémületnek, aminek általában genetikai okai vannak.

 1. Légzéssel kapcsolatos alvászavar

Ez a zavar gyakran hypersomniaként jelentkezik, vagyis ez a nem megfelelő éjszakai alvás, ami átmenetileg rövid időre befolyásolhatja a légzést és az agy oxigén ellátását. Főleg valamilyen testi oka van annak, ha valakinek alvás közben rövid időre megszakad a légzése, ezért is fontos odafigyelni ezekre a tényezőkre is.

 1. Lidérces álom

Főleg az alvás második felében jelentkezhetnek ezek a lidérces álmok, amelyeket olyan rémisztő álmok jellemeznek, amikre valaki megébred és utána nehezen tud visszaaludni

 1. Alvási rémület

A lidérces álmokkal együtt megjelennek az alvási rémületek, mikor is valaki hirtelen felébred és ezt általában egy testi reakció követi, mint pl. a verejtékezés, szívdobogás, felkiáltás, stb. Ilyenkor az ébredést egy olyan zavart állapot követi, ami megterhelő lehet a szervezet számára

 1. Alvajárás

Az éjszaka közepén való járás gyakran olyan állapotban történik, amire az adott egyén másképp nem is emlékszik. Ilyenkor akár fel is lehet őt ébreszteni, másnap nagy valószínűséggel nem is fog erre emlékezni, annak ellenére, hogy akár beszélhet, járhat vagy mozgathatja is végtagjait, anélkül hogy emlékezne erre.

Nem elhanyagolandó az érzelmi és élettani háttere sem egy alvászavarnak, ezért nagyon fontos az alapos kivizsgálás, mielőtt bárki is megpróbálná kezelni ezt a helyzetet.

 1. Fogcsikorgatás

Stresszes helyzetek, személyiségvonások vagy valamilyen fogsorzáródási rendellenességek okozhatják az éjszakai fogcsikorgatást. Ez nem csak hogy kellemetlen és akár fájdalmas is lehet, hanem komolyan ronthatja és megzavarhatja az alvás minőségét.

Alvásproblémák és alvászavarok kezelése esszenciális illóolajokkal

Sok olyan tényező van, ami kiválthatja az alvászavart vagy akár fordítva is lehet, amikor is az alvászavar tünete egy komolyabb fizikai vagy mentális betegségnek. Az biztos, hogy a rendszertelen és stresszes életmód szinte lehetetlenné teszi a minőségi alvás jelenlétét.

Emellett számos olyan környezeti tényező is létezik, ami befolyásolhatja az alvást, valamint olyan élethelyzetek amik átmeneti vagy tartós alvászavarokat okoznak. Rövid, átmeneti alvászavarok bárkinél előfordulhatnak, amit könnyedén lehet orvosolni. Ha azonban tartós alvászavarokról van szó, akkor mindenképp érdemes ennek a hátterét kivizsgálni és kellően orvosolni.

Az illóolajok aromatikus, topikális vagy akár belső használatával rengeteget tudunk javítani nem csak a közérzetünkön vagy a mentális állapotunkon, de az általános egészségi állapot is javítható ezek által. Az illóolajokban levő vegyületek nem csak az idegrendszerre hatnak, hanem a szervezet kémiai és energetikai rendszereire is.

Nagyon fontos oda figyelni arra, hogy ezek az illóolajok teljesen tiszta, terápiás és tanúsított illóolajok legyenek, amelyek semmilyen szintetikus anyagot nem tartalmaznak.

Az illóolajokat minden esetben hígítani kell egy növényi hordozóolajjal, ezzel is elkerülve az esetleges irritációk megjelenését.

Egy-egy illóolaj belélegzése azonnal javíthat az állapotunkon, földelő és nyugtató hatással lehet a testre és az elmére, ami lehetővé teszi a nyugodt és pihentető alvást. A lentiekben néhány hasznos tippet lehet olvasni olyan esszenciális illóolajokról, amelyek segítenek az alvásproblémák és alvászavarok kezelésében és leküzdésében.

Bergamott

 • nyugtató és ellazító hatással van a testre és az elmére, főleg ha masszázsként van használva
 • csökkenti a stresszt és a szorongást

Hogyan ajánlott használni?

 • alvás előtt vagy éjszaka ajánlott 1-2 csepp olaj párologtatása
 • ágyneműkre, párnákra és az éjszakai ruházatra is kerülhet 1-2 csepp olaj a nyugodt alvás érdekében
 • 1-2 csepp olajat ajánlott egy hordozóolajjal hígítani és lefekvés előtt a talpakon, a lábakon, a nyakon és a tarkón jól bemasszírozni
 • zuhanyzás vagy fürdés közben is használható jól bemasszírozva a feszült testrészeken

Cédrusfa

 • ez egy természetes éjszakai nyugtató
 • nyugtatóan, pihentetőn és relaxálón hat az idegrendszerre és a testérzetre
 • földelő és nyugtató hatása helyi használatakor érezhető a legjobban

Hogyan ajánlott használni?

 • a nap végén 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott
 • tenyerekből vagy egyenesen a kis üvegből ajánlott inhalálása
 • az esti arctisztítás elengedhetetlen kelléke, amit egy arctonikkal együtt lehet használni
 • 1-2 csepp olajat ajánlott egy hordozóolajjal hígítani és lefekvés előtt a talpakon használni

Muskotályzsálya

 • támogatja és elősegíti a relaxációt és a nyugalmat
 • nyugtatja és pihenteti a testet és az elmét
 • menstruációs zavarok esetén nagyon hatékony

Hogyan ajánlott használni?

 • 1-2 csepp olajat ajánlott az ágyneműkre és a párnákra csepegtetni
 • a nap végén 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott
 • 1-2 csepp olajat ajánlott egy hordozóolajjal hígítani és az alhason jól bemasszírozni
 • fürdőzés közben 2-3 csepp olajat ajánlott tengeri sóval együtt használni
 • 1-2 csepp olajat ajánlott egy hordozóolajjal hígítani és lefekvés előtt a talpakon jól bemasszírozni

Levendula

 • természetes nyugtató, ami csökkenti a szorongást és a stresszt
 • csökkenti az idegességet és a feszültséget, valamint segít a szerotonin termelésében, ami megtámogatja a pihentető alvást
 • csökkenti a magas vérnyomást és támogatja a pihenést és a nyugalmat

Hogyan ajánlott használni?

 • lefekvés előtt 2-3 csepp olaj párologtatása ajánlott bármelyik nyugtató hatású olajjal együtt
 • 1-2 csepp olajat ajánlott az ágyneműkre és a párnákra csepegtetni
 • fürdőzés közben 2-3 csepp olajat ajánlott tengeri sóval együtt használni
 • 1-2 csepp olajat ajánlott egy hordozóolajjal hígítani és lefekvés előtt a talpakon és a mellkason jól bemasszírozni
 • lefekvés előtt egy gyógynövényteával együtt ajánlott 1 csepp olaj belsőleges fogyasztása

Római kamilla

 • csökkenti a stressz és a feszültség érzetét
 • nyugtatja a testet, az elmét és a bőrt, miközben enyhíti a belső nyugtalanságot
 • támogatja az immun funkciókat és nyugtatóan hat az egész szervezetre

Hogyan ajánlott használni?

 • lefekvés előtt 2-3 csepp olaj párologtatása ajánlott, amihez 2 csepp cédrusfa olajat is lehet adagolni
 • tenyerekből vagy egyenesen a kis üvegből ajánlott inhalálása
 • 1-2 csepp olajat ajánlott egy hordozóolajjal hígítani és azokon a részeken bemasszírozni, ahol érezhető a feszültség, fájdalom vagy gyulladás
 • 1-2 csepp olajat ajánlott egy hordozóolajjal hígítani és lefekvés előtt a talpakon és a pulzus pontokon jól bemasszírozni

Hawaii szantálfa

 • nyugtatja és kiegyensúlyozza az érzelmeket
 • csökkenti a feszültséget és a felgyülemlett negatív érzelmeket
 • elősegíti és támogatja a test és az elme pihenését

Hogyan ajánlott használni?

 • lefekvés előtt 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott
 • nap végén, meditáció vagy relaxáció közben is ajánlott 3-4 csepp olaj párologtatása
 • tenyerekből 1-2 csepp olaj belélegzése ajánlott lefekvés előtt
 • fürdőzés közben 2-3 csepp olajat ajánlott tengeri sóval együtt használni
 • 1-2 csepp olajat ajánlott egy hordozóolajjal hígítani és a nyak és a hát tájékán jól bemasszírozni

Vetiver

 • nyugtatja és földeli az érzelmeket, főleg masszázs közben
 • elősegíti a mély és nyugalmas alvást
 • belsőleges fogyasztása támogatja az immun funkciókat

Hogyan ajánlott használni?

 • lefekvés előtt 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott, amihez 1-2 csepp levendula olajat is lehet keverni
 • tenyerekből 1-2 csepp olaj belélegzése ajánlott lefekvés előtt
 • 1-2 csepp olajat ajánlott egy hordozóolajjal hígítani és a nyakon, vállakon és a talpakon bemasszírozni
 • fürdőzés közben 2-3 csepp olajat ajánlott tengeri sóval együtt használni

Ylang Ylang

 • nyugtatóan hat a testre és az elmére, miközben támogatja a pozitív érzelmeket
 • csökkenti a stresszt és a feszültséget
 • antioxidáns hatásának köszönhetően támogatja az immun funkciókat

Hogyan ajánlott használni?

 • 1-2 csepp olaj párologtatása ajánlott lefekvés előtt 1-1 csepp vetiver, cédrusfa és levendula olajjal együtt
 • fürdőzés közben 2-3 csepp olajat ajánlott tengeri sóval együtt használni
Frissítve: 2019-11-07