Takarítás és tisztítás esszenciális illóolajokkal

Egyesek számára semmilyen gondot nem jelent a takarítás, míg mások bizony nehezen veszik rá magukat és ezt egy kellemetlen feladatként élik meg. Mindkét esetben tény az, hogy a takarítás és a tisztítás elengedhetetlen része az egészséges és kiegyensúlyozott életnek, főleg ha a család egészségéről és biztonságáról van szó. A tiszta környezet hozzátartozik az egészséges életmódhoz, mivel távol tartja a kórokozókat és a baktériumokat a szervezettől.

A takarítás és a tisztítás sokkal könnyebben és hatékonyabban megy, ha hasznos és hatékony szerek állnak rendelkezésünkre. Az illóolajok nem csak egészség-megőrző és közérzet-javító tulajdonságokkal rendelkeznek, hanem tisztító és fertőtlenítő tulajdonságokkal is, amelyek nagyon hasznosak tudnak lenni bármely háztartásban. Az illóolajok természetes összetevőinek köszönhetően, könnyen és biztonságosan használhatók a háztartásbeli munkák elvégzésére is.

Milyen előnyökkel jár az illóolajokkal való tisztítás?

Jogos a kérdés, hogy miért is használna valaki esszenciális illóolajokat takarításnál vagy tisztításnál, ugyanis milyen előnyökkel is járhat mindez?!

 1. Az esszenciális illóolajok természetesek és biztonságosak

Az esszenciális illóolajok egyik legnagyobb előnye az, hogy természetes vegyületekből állnak, őshonos területekről származnak és amennyiben megfelelően vannak használva, biztonságosak az egész családra nézve. Az illóolajokat a növények különböző részeiből vonják ki, óvatosan kiválogatva a legjobb minőségű növényeket, hogy ezek biztosítani tudják az olaj erőteljes terápiás hatékonyságát. Mikor valaki esszenciális illóolajokat használ a háztartásban, akkor valójában a természet ajándékaira hagyatkozik, olyan gyógynövényekre, amelyek tisztító és fertőtlenítő hatásúak.

 1. Az esszenciális illóolajok erőteljesek és hatékonyak

Mivel az illóolajok a növények esszenciáját tartalmazzák és csakis természetes vegyületekből állnak, ezért nagyon koncentráltak és rendkívül erőteljesek. Nem csak hogy egy erős aromát bocsátanak ki, de kémiai vegyületeiknek köszönhetően erőteljesen hatékonyak is. Erőteljes hatékonyságuk miatt, elegendő kis mennyiségben használni őket, ahhoz hogy a kívánt eredményt hozzák. Egyéb szintetikus termékek használata akár nagyobb mennyiséget is követelhet ahhoz elvégezze a kívánt munkát, de az olajoknál elegendő néhány csepp használata ahhoz, hogy egy egész területet tisztán tartsunk. Elég már csak egy üvegecske esszenciális illóolajat kinyitni és megszagolni ahhoz, hogy érezhető legyen az olaj erőteljessége és magas koncentráltsága.

 1. Az esszenciális illóolajok alternatívák a veszélyes vegyszerekkel szemben

Nagyon sok tisztító vegyszer erőteljesen hatékony, viszont ugyanolyan veszélyes is. Ezek a termékek is hatékonyan tisztítanak, de gyakran szintetikus és káros vegyi anyagokat tartalmaznak, és egyéb olyan megkérdőjelezhető összetevőket, amelyek hosszú távon veszélyesek és ártalmasak. Ezzel szembe, az illóolajok kizárólag természetes vegyületekből állnak, így megfelelő használatuk által, semmilyen veszély vagy ártalom nem fenyeget. Főleg kisgyerekes családoknál ajánlott az esszenciális illóolajokkal való takarítás és tisztítás, mivel így elkerülhető az, hogy a család bármelyik tagja is ki legyen téve olyan felesleges toxikus és vegyszeres anyagoknak, amelyek ártalmasak az egészségre nézve.

 1. Az esszenciális illóolajok sokoldalúak

Az esszenciális illóolajok sokoldalúsága és sokszínűsége lehetővé teszi azt, hogy akár egyetlen olaj használatával, a háztartás különböző területei tisztán maradjanak. Legtöbbször különböző vegyszerek kerülnek be egy háztartásba, ahhoz hogy minden területet lefedjenek, de az esszenciális illóolajok a fürdőszobától a konyháig, a levegő tisztítástól a ruhák mosásáig, mindent lefednek.

 1. Az esszenciális illóolajok aromatikusak

Tisztító és fertőtlenítő tulajdonságai mellett, az sem elhanyagolandó, hogy az esszenciális illóolajok nagyon kellemes aromát és illatot hagynak maguk után. Szemben a szintetikus és toxikus vegyszerekkel, amelyek gyakran nagyon erőteljes szagot hagynak maguk után, az illóolajok kellemes illatot árasztanak, amely akár több órán át is érezhető. Ez az aroma egy plusz értéket adhat hozzá, bármely háztartás tisztításához.

Az esszenciális illóolajok tudományos oldala

Az esszenciális illóolajok tényleg hatékonyak és működnek, és ezt mi sem bizonyítja jobban mint a mögötte álló tudomány.

Minden illóolaj egyedi kémiai vegyületek összességéből tevődik össze. Ezek a kémiai vegyületek határozzák meg azt, hogy egy olaj tisztító, nyugtató, energizáló vagy épp földelő hatású. Mivel számos kémiai vegyületből tevődik össze egy-egy olaj, ezért előnyei is számosak és végtelenek. A szépség abban rejlik, hogy minden olajban különböző mennyiségben és változatosságban vannak jelen ezek a kémiai vegyületek, ettől olyan sokoldalú és sokszínű az olajok előnye és hatékonysága.

Több olyan esszenciális illóolaj is van, amelynek tisztító tulajdonsága van. Ez a tisztítás vonatkozhat a bőrre, a belsőleges méregtelenítésre vagy épp felületek tisztítására. Sok olyan olaj van, amely tisztító tulajdonsággal bír, de ettől még nem biztos, hogy ez felületek vagy tárgyak külső tisztítására vonatkozik. Ezért is fontos azokat az olajokat használni, amelyekben magas százalékban megvan a tisztító hatás.

Biztonsági előírások

Általánosságban az esszenciális olajok használata biztonságos, ez a család bármelyik tagjára vonatkozik vagy akár a háztartásbeli tisztításra is. Ennek ellenére, ajánlott bizonyos biztonsági előírásokat és útmutatókat betartani.

Fontos szem előtt tartani, hogy nem minden esszenciális illóolaj ugyanolyan hatékony és jó minőségű. A legjobb ilyenkor olyan esszenciális illóolajokat választani, amelyek 100%-osan tiszták és kizárólag természetes összetevőkből állnak. Csakis ezek az olajok tudnak hatékony tisztítást és fertőtlenítést végezni, szemben azokkal az olajokkal amelyek gyengébb minőségűek és szintetikus összetevőket is tartalmaznak. A szintetikus olajok nemcsak hogy kevésbe hatékonyabb, de több mennyiséget is kell használni belőlük, azért hogy a kívánt eredmény látható legyen. A tiszta, tanúsított és terápiás mennyiségű olajok esetében elegendő néhány csepp, ahhoz hogy azonnal érzékelhető legyen az eredmény. A tiszta és tanúsított esszenciális illóolajokat számos minőségi ellenőrzésnek és vizsgálatnak vetik alá, ami biztonságossá teszi használatukat. Sok egyéb esszenciális illóolaj esetén elmaradnak ezek a biztonsági vizsgálatok, ami akár súlyos következményekkel is járhat a fogyasztóknál.

A tiszta esszenciális illóolajok tanúsítottan garantálják a biztonságot, amennyiben megfelelően vannak használva és fogyasztva.

Mivel az illóolajok nagyon erőteljesek és hatékonyak, ezért csak kis mennyiségben ajánlott őket használni. Főleg, ha eleve több illóolajat is összevegyítünk, akkor még inkább ajánlott erre odafigyelni. Ha valaki saját maga állítja elő a tisztító termékeit illóolajokkal, akkor fontos a mennyiségre odafigyelni, mivel a több csepp olaj használata egyáltalán nem hatékonyabb, mint az 1-2 csepp használata.

Ha valaki tisztításra vagy takarításra használja az olajokat, akkor eleinte ajánlott egy kisebb felületen kipróbálni. Ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy az ember megfigyelje, hogy bizonyos olajok hogyan hatnak különböző felületekre. Főleg ha a háztartásban különböző típusú bútorok, szőnyegek, fafelületek vannak, akkor még inkább ajánlott a tesztelés.

Nagyon fontos ezeket az olajokat, olyan helyen raktározni, ahol biztonságosak. Főleg kisgyerekek esetén fontos ezt a biztonsági előírást betartani, mivel ha könnyen hozzá tudnak jutni az olajokhoz, akkor akár nem kívánt károkat is okozhatnak. Mivel nagyon erőteljesek és koncentráltak, ezért fontos egy zárt helyen raktározni őket, hogy még véletlenül se igyák meg vagy kenjék magukra a gyerekek ezeket az olajokat olyan mennyiségben, ami már akár ártalmas is lehet.

Száraz és hűvös helyen ajánlott őket raktározni, olyan helyen ahol a gyerekek nem tudnak hozzájuk férni, valamint a közvetlen napfénytől és hősugárzástól védve vannak, ezáltal is nem károsítva a bennük lévő kémiai vegyületeket.

Saját készítésű tisztító termékek illóolajokkal

Ha valaki igazán kreatív vagy csak szabadulni szeretne a szintetikus vegyszerektől, akkor az illóolajok egy tökéletes alternatívát nyújtanak erre. Az illóolajokat számos olyan háztartásbeli hozzávalóval lehet vegyíteni, amelyek tökéletes tisztító terméket eredményeznek.

 • a fehér ecet kiválóan tisztítja a zsírlerakódásokat, valamint az ásványi maradványokat
 • a szódabikarbóna elnyeli és megszünteti a kellemetlen szagokat, valamint tisztítja a felületeket
 • a só nagyon hatékony súroló eszköz, valamint zsír- és folt eltávolító

Ezek közül bármelyiket lehet keverni és vegyíteni egy vagy több illóolajjal a hatékony tisztítás és fertőtlenítés érdekében. Amennyiben valaki otthon, saját maga állítja elő a tisztító termékeit, fontos figyelembe venni, hogy az olaj lerakódhat a tároló edény falaira, ezért ha több ideig marad benne, akkor használat előbb mindenképp ajánlott felrázni és jól összekeverni. Főleg ha vízzel vegyítünk egy olajat, akkor az könnyen lerakódhat, ezért jól fel kell rázni használat előtt.

Ajánlott mennyiség használata

Az adagolt illóolaj mennyisége, főleg attól függ, hogy milyen és mekkora felület kerül tisztításra, valamint milyen tisztítási munkát követel ez meg, vagyis mennyire koszos és rongált az adott felület. Egy sima portörlés vagy fertőtlenítés kevesebb illóolaj mennyiséget fog megkövetelni, mint egy zsíros és makacs felület tisztítása.

 • erős: 5 csepp illóolaj vegyítése valamilyen háztartási hozzávalóval (sima felülettisztításra vagy portörlésre)
 • erősebb: 10-15 csepp illóolaj vegyítése valamilyen háztartási hozzávalóval (foltok, zsíros, makacs felületek tisztítására és sikálására)
 • legerősebb: 20 cseppnél több illóolaj vegyítése valamilyen háztartási hozzávalóval (rendkívül koszos és makacs felületek tisztítására)

Tisztító hatású illóolajok

Az alábbi illóolajok erőteljes tisztító hatásúak, ezért is tökéletes választások a háztartásbeli munkák elvégzésére. Olyan kémiai vegyületekből állnak, amelyek tisztítanak, fertőtlenítenek, foltokat és zsíros maradékokat oldanak fel, valamint nem utolsó sorban kellemes aromával és illattal rendelkeznek.

 • óriás tuja
 • bazsalikom
 • kasszia
 • cédrusfa
 • korianderlevél
 • fahéj
 • szegfűszeg
 • koriander
 • ciprus
 • eukaliptusz
 • citrom
 • lime
 • teafa
 • mirha
 • oregánó
 • szibériai fenyő
 • kakukkfű
 • vadnarancs
 • keserű narancs

Az esszenciális olajok mellett, a doTERRA több olyan termékkel is rendelkezik, amelyek teljesen lefedik a ház körüli munkákat. Főleg az OnGuard olajkeverékből álló termékek jönnek itt szóba, amelyek mosószer, kézmosó vagy tisztító koncentrátum formájában találhatók meg.

Mivel az illóolajok nagyon hatékonyak és erőteljesek, ezért számos területen és házimunka elvégzésénél lehet alkalmazni őket.

Levegőtisztítás és szagok eltávolítása

Az olajok egyik leghasználtabb módja a párologtatás, ami által tisztul a levegő, kellemes illat árasztja el a helyiséget és elpusztulnak a levegőben terjedő vírusok és baktériumok. Emellett az illóolajok párologtatásával a kellemetlen szagok is eltávolításra kerülnek, anélkül hogy szintetikus légfrissítőket használna az ember.

Felületek tisztítása

Gyors, egyszerű és nagyon hatékony megoldást jelent a felületek tisztítása esszenciális illóolajokkal. Ehhez elegendő egy nedves ruha vagy kendő, amire néhány csepp citrom vagy bergamott olaj kerül. Ezzel könnyen letisztítható bármilyen konyhai- vagy fürdőszobai felület.

A konyha tisztítása

A konyha területén nagyon sok és különböző felület van, ami tisztítást és takarítást igényel. Az illóolajok használatával ez könnyen megoldható és emellett bónuszba a kellemes illat is megmarad akár több órán át is.

Az illóolajok használatával könnyen tisztíthatók azok a konyhai részek és felületek, amelyek kellemetlen szagokat árasztanak, mint pl. a mosogató, szeméttároló, hűtőszekrény. Ezeket a felületeket könnyen át lehet törölni egy nedves ruhával, amire néhány csepp olaj kerül.

A rozsdamentes acélfelületeket is lehet illóolajokkal tisztítani. Ehhez egy hígítatlan fehér ecettel töltött sprayes flakonra lesz szükség és 6 csepp citrom olajra.

A fürdőszoba tisztítása

Ez a terület egy sokkal alaposabb tisztítást igényel, ezért is fontos olyan illóolajokat használni, amelyek elvégzik ezt a munkát.

A WC tartály tisztításához főleg a teafa illóolaj ajánlott, ami tisztává és csillogóvá varázsolja. Ehhez elegendő egy fél pohár szódabikarbóna, 10 csepp teafa olaj és egy negyed pohár fehér ecet, ami közvetlenül a WC tartályba kerül és ezzel jól át lehet sikálni és mosni a WC-tartályt.

A csempe, kád vagy zuhanyzó tisztítása is megoldható illóolajokkal, főleg a citrom olaj használatával.

Szennyes ruhák mosása

Az illóolajok használata a szennyes ruhák mosásánál is nagy előnyt jelent, mivel nem csak, hogy tiszta hatást keltenek, hanem illatos aromájuk hosszabb ideig is érezhető.

 • a ruhaszárítóhoz ajánlott 2-3 csepp vadnarancs olajat adagolni, ami friss hatást kölcsönöz a ruháknak
 • az öblítés szakaszban ajánlott néhány csepp szibériai fenyőt adagolni a ruhákhoz, ami semlegesíti a kellemetlen szagokat
 • vasalásnál is használható néhány csepp a kedvenc illóolajból egy nedves ruhán, amit a vasalni kívánt ruhára helyezünk
 • fél pohár fehér ecethez 6 csepp teafa olajat ajánlott keverni és ezzel átmosni és fertőtleníteni a fehér ruhákat mosás közben

Fafelületek tisztítása

A fafelületek gyengéd és kíméletes tisztítást igényelnek, amit az illóolajokkal jól le lehet fedni. Ezek használatával, nem csak hogy kíméletes ápolásban és tisztításban részesülnek a fa asztalok, székek vagy egyéb fa bútorok, hanem tisztán is tartják és egy fajta természetes fényt és csillogást kölcsönöznek a fafelületeknek.

 • 4 csepp óriás tuja és 2 csepp citrom olaj vegyítése frakcionált kókuszolajban, természetes fafényesítő és favédő szerként hat

Üvegfelületek tisztítása

Minden otthonban kihívást jelent a tükrök és ablakok tisztán tartása, főleg ha a háztartásban gyerekek is vannak. Az olajok kiválóan tüntetik el a kéznyomokat, valamint a foltokat az üvegfelületekről. Főleg a citrom és a lime olaj használata válik be üvegek tisztításánál, mivel természetes csillogást kölcsönöznek.

 • természetes ablaktisztító illóolajokkal: 1 pohár fehér ecethez, fél pohár desztillált víz, 8 csepp citrusos illóolaj (citrom, lime, vadnarancs, mandarin vagy grapefruit), ami egy sprayes szóróflakonba kerül

Makacs foltok eltávolítása

A kémiai vegyszerek használata helyett, sokkal inkább ajánlott olyan illóolajok használata, amelyek zsíros, ragacsos vagy koszos foltok eltüntetésére ajánlott. A citrom olaj egy rendkívül erőteljes és hatékony olaj, ami a legdurvább foltokat is képes eltávolítani.

 • ragasztómaradványokat vagy ragacsos felületeket, 1-2 csepp illóolajjal könnyen el lehet távolítani.
 • zsíros munka elvégzése után, citrom olajjal ajánlott kezet mosni

Szőnyegek tisztítása

Az illóolajokat nem ajánlott közvetlenül a szőnyegre csepegtetni, mert esetleg károsíthatják az anyagot vagy rosszul reagálhatnak a szőnyeg textúrájával. Szódabikarbónával ajánlott keverni az illóolajokat és ezzel átmosni és felfrissíteni a szőnyegeket.

 • természetes szőnyegtisztító illóolajokkal: 2 pohár szódabikarbónát 10 csepp illóolajjal (levendula, citrom, ciprus, eukaliptusz) jól összekeverni és a kívánt szőnyegfelületen szétosztani, hagyni 1-2 órát pihenni és utána kiporszívózni

Lakberendező kiegészítők és ágyneműk tisztítása

A háztartásban lévő kiegészítők, ágyneműk vagy dekorációk felfrissítése is megoldható illóolajokkal. Ehhez elegendő 2 pohár desztillált víz vegyítése 15 csepp levendula olajjal, ami egy sprayes szóróflakonba kerül. Jól felrázva ajánlott használni és ezzel permetezni be a bútorokat, az ágyneműt vagy a ruhákat a ruhásszekrényben. Ezt a keveréket szinte bárhol lehet használni a háztartásban, mivel frissítő és kellemes hatású.

Frissítve: 2019-09-24