Esszenciális illóolajok érzelmi hatása

Aromatikusan
Párologtatva
Külsőleg, bőrön

Az esszenciális illóolajok hatékonysága bizonyított és tapasztalt dolog mára, de ezeknek az olajoknak érzelmi szinten is nagy jelentőségük van. Aromaterápiás célokra kitűnőek, napi szinten lehet élvezni hatásukat. Az igaz, hogy főleg tisztításra, a gasztronómiában és a természetes gyógyításban használják őket, de ezek az olajok, ennél sokkal többre is képesek. Az esszenciális illóolajok egyik fő előnye, az érzelmekre való jótékony hatása, amely segít a kedélyállapot javításában, valamint az érzelmi egyensúly helyreállításában.

A doTERRA több olyan érzelmi illóolajjal is rendelkezik, amelyek segíteni tudnak az érzelmek feldolgozásában, érzelmi blokádok felszabadításban, valamint az általános kedélyállapot javításában. Amennyiben valaki szomorúsággal vagy gyásszal van túlterhelve, energiára vagy motivációra van szükség, esetleg nyugalomra és lelki békére vágyik, akkor az érzelmi olajok segítséget tudnak ebben nyújtani.

Mit jelent az aromaterápia?

Egyre többen és gyakrabban használják ezt a fogalmat, de kevesen vannak tisztában vele, hogy mit is jelent ez valójában és milyen készítmények állnak emögött.

Az aromaterápiának évszázadokra, sőt évezredekre visszanyúló hagyományai vannak. Már az ősi Görögországban, Rómában, Kínában és Indiában is használták az aromaterápiát, vallásos szertartások és rituálék keretén belül. Ennek ellenére, az aromaterápia mint fogalom, először a 20. században jelent meg, amint a tudományos kutatások egyre jobban elismerték az aromaterápia érzelmi hatásait és előnyeit. Az 1990-es években több olyan biológiai kutatást is végeztek, amelyek bizonyították a szervezet érzelmi reakcióját egy bizonyos aromára.

Mivel évszázadokkal ezelőtt is használták már az az illóolajokat érzelmi hatásuk miatt, ezért az aromaterápia valójában nem egy új trend vagy hóbort, azonban bizonyított tény az, hogy hatással lehet érzelmeinkre és hangulatunkra.

Az aromaterápia olyan természetes, terápiás tisztaságú esszenciális illóolajokból áll, amelyek nem csak a szervezet egészségét szolgálják, hanem az érzelmi egyensúlyt és a jó közérzetet is fenn tudják tartani. Épp ezért testre és lélekre egyaránt intenzíven és pozitívan hatnak. Többek között felfrissítenek, energiával töltenek fel és gyógyítóan hatnak a testre és az elmére egyaránt.

Az esszenciális illóolajok

Az illóolajok erőteljes, aromatikus anyagok, amiket a gyógynövény gyökereiből, leveleiből, virágaiból nyerik ki. Minden esszenciális illóolaj egyedi kémiai vegyületekből tevődik össze. Ezek a kémiai vegyületek és a bennük lévő hatóanyagok határozzák meg azt, hogy egy-egy olaj mire használatos. Vannak olyan kémiai vegyületek amelyek kimondottan tisztító hatásúak, mások a bőr ápolására ajánlottak, és ugyanúgy végtelen ezen vegyületek hatásainak listája.

Hogyan hatnak az illóolajok?

Mikor egy esszenciális illóolajat vagy egy aromát belélegzünk, akkor az bekerül az orron keresztül a szagló rendszerünkre és hamar eljut az agynak abba a részébe, ami az aromákat beazonosítja. Ekkor az agyunk az aromát összeköti egy olyan élménnyel vagy emlékkel, amivel azonosítani tudja. Ahogyan az aroma vándorol ezeken az aromatikus kanálisokon, bizonyos emlékeket vált ki, így reagálva az adott aromára. Mivel mindannyian különböző emlékekkel és élményekkel rendelkezünk, ezért különbözően is fogunk reagálni egy-egy aromára, és ez különböző érzelmi állapotokat fog előidézni. Két ember ritka esetben reagál hasonlóan egy-egy aromára, azonban ha a helyes illóolaj használatával, könnyen és biztonságosan lehet kezelni a hangulatingadozásokat és növelni az általános jó közérzetet.

Miért használj esszenciális illóolajokat?

Felgyorsult és folyamatosan változó világunkban, több lehetősége is van az érzelmi állapotunk karbantartásának és a jó közérzet fenntartásának.

Az egyik alapvető dolog amiért érdemes esszenciális illóolajokat használni, az az, hogy természetesek, biztonságosak és nem okoznak semmilyen kárt vagy függőséget. Ezek tudatos használata semmilyen féle veszélyt nem jelent testi vagy szellemi egészségünkre nézve.

Az esszenciális illóolajok gyorsan és hamar hatnak. Sok esetben, már egy kis üveg felbontása és a benne levő aroma belélegzése elegendő ahhoz, hogy egy nyugtató, felfrissítő vagy energizáló állapotot érjünk el. Ezen illóolajok belélegzése, párologtatása vagy helyileg, bőrön való alkalmazása szinte azonnali érzelmi reakciókat tud kiváltani.

Végül pedig, az esszenciális illóolajokat a nap bármely szakaszában lehet használni, időtől és helytől függetlenül. Ezért is olyan egyszerű és könnyű ezeknek az olajoknak a használata.

Az érzelmi problémák megoldására nagy segítség lehet egy baráttal való beszélgetés, egy pihentető nyaralás vagy egy olyan tevékenység gyakorlása, amely segít a test és az elme kiegyensúlyozásában. Ezek a dolgok vagy tevékenységek azonban nem mindig elérhetőek, ellenben az illóolajokkal, amelyeket bármikor és bárhol lehet használni.

Hogyan lehet használni az esszenciális illóolajokat?

Az érzelmi illóolajok két nagy kategóriába sorolhatók: nyugtatnak vagy felemelnek. A nyugtató, pihentető és relaxáló olajoknak általában virágos aromája van. A felemelő, energizáló és felpezsdítő olajoknak pedig citrusos, enyhén csípős vagy mentolos aromájuk van.

Mikor aromaterápiáról beszélünk, akkor annak 3 módja is van, ahogyan ezeket az olajokat használni lehet: belélegezve, párologtatva vagy helyileg bőrön.

Érzelmi olajok jótékony hatásai

Minden esszenciális illóolaj egyedi kémiai vegyületekből tevődik össze, ami az olajnak földelő, nyugtató, pihentető, relaxáló, megújító, harmonizáló, melegítő vagy épp élénkítő, energizáló hatást kölcsönöz. A doTERRA több olyan esszenciális illóolajjal is rendelkezik, amelyek a kívánt érzelmet idézik elő.

Az érzelmi olajokat belélegezve, párologtatva vagy helyileg, bőrön ajánlott használni.

 1. doTERRA Motivate

Ha valaki hit vesztettnek, kétségbeesve vagy frusztráltnak érzi magát, akkor a Motivate olaj, ami egy bátorító olaj, egyfajta felfrissülést, megújulást és energiát tud adni. Segít legyőzni a negatív gondolatokat és érzéseket és kellő motivációt ad a tevékenységek elvégzéséhez. Emeli az önbizalmat és a bátorságot, ezáltal is kiiktatva a negatív érzelmeket.

A Motivate olaj összetevői: borsmenta, klementin, koriander, bazsalikom, orvosi citromfű (melissa).

Jótékony hatásai:

 • segít meghozni a nehéz döntéseket
 • bátorságot és határozottságot ad
 • erősíti az önbizalmat és a magadban való hitet
 • segít fókuszálni és koncentrálni
 • ellensúlyozza a negatív érzelmeket, mint a kétségbeesés, bizonytalanság vagy döntésképtelenség
 • elűzi a pesszimizmust, kudarc érzetet és a félelmeket
 1. doTERRA Cheer

Mikor erős és szomorú érzelmek letörnek, akkor a Cheer, a hangulat emelő keverék, felvidít és citrusos aromájának köszönhetően, pozitív hangulatot teremt és növeli a jó közérzetet. Ez egy tökéletes keverék a szürke, monoton hétköznapokra, mikor egy kis vidámságra és jókedvre vágyik az ember. Napsütéses, friss és optimista aromája fel tudja deríteni a nap bármely pillanatát.

A Cheer összetevői: vadnarancs, szegfűszeg, szerecsendió, vanília, gyömbér, fahéj.

Jótékony hatásai:

 • segíti az optimizmust, vidámságot és boldogságot
 • pozitív lendületet ad
 • ellensúlyozza a kedvtelenséget, bánatot és szomorúságot
 • ellensúlyozza a negatív érzelmeket és a rossz kedvet
 1. doTERRA Passion

A Passion, egy olyan inspiráló keverék, aminek meleg és megújuló aromája, eloszlatja az unalmat és érdektelenséget, valamint segít újra visszanyerni a lelkesedést. Amikor ezek a negatív érzelmet átveszik az uralmat az életünk felett, akkor ez a keverék segíteni tud az izgalom, a szenvedély és az öröm újra teremtésében.

A Passion összetevői: kardamom, fahéj, szegfűszeg, jázmin, szantálfa, vanília és frakcionált kókuszolaj.

Jótékony hatásai:

 • segíti a szenvedélyt, növeli a vágyat
 • megindítja a lelkesedést, öröm érzését
 • segít az inspirációban, kreativitásban
 • ellensúlyozza az unalmat, érdektelenséget, befásultságot
 1. doTERRA Forgive

Mikor olyan érzelmek mint a bűnhődés, lelkiismeret furdalás, csalódottság vagy düh felemésztenek, akkor nehéz lehet örömöt és békét találni a mindennapokban. A Forgive, egy megújulás keverék, a megbocsátás keveréke, ami segít feldolgozni a harag és a bűntudat érzéseit, miközben támogatja az elégedettséget, megkönnyebbülés és türelem felszabadító érzéseit.

A Forgive összetevői: bergamott, boróka, mirha, óriási tuja, kakukkfű.

Jótékony hatásai:

 • segíti a megbocsátást, másoknak és önmagadnak is
 • segíti a tovább lépést
 • felszabadító érzést kelt, könnyebbé tesz
 • ellensúlyozza a negatív érzelmeket, mint a düh, bűntudat és lelkiismeret furdalás
 1. doTERRA Console

Ha valaki remény vesztettnek érzi magát és a szomorúság érzései bekebelezik, akkor a Console segítséget tud nyújtani ezen érzések ellensúlyozásában. A Console, egy vigasztaló keverék, ami elősegíti a kényelem érzését és az érzelmi gyógyulás reményteljes útjára vezet.

A Console összetevői: tömjén, patchouli, ylang ylang, rózsa.

Jótékony hatásai:

 • segít feldolgozni a halált, valakinek az elvesztését
 • vigaszt, reményt ad
 • segít az érzelmi gyógyulásban és a szomorúság lezárásában
 • ellensúlyozza a szomorúságot, amit valakinek az elvesztése okoz
 • ellensúlyozza a bánatot, a reménytelenség és tehetetlenség érzését
 1. doTERRA Peace

Olyan érzelmek mint a félelem, szorongás vagy nyugtalanság fel tudnak emészteni, de a Peace, a béke és nyugalom keveréke, elűzi a gondterheltséget és a békétlenséget. Megteremti a nyugalom és a megnyugvás érzését, amikor az ideges érzelmek eluralkodnak.

A Peace összetevői: ylang ylang, vetiver, majoránna, muskotályzsálya, fodormenta.

Jótékony hatásai:

 • segít a béke és nyugalom megtalálásában
 • pozitív gondolatokat és optimizmust idéz elő
 • ellensúlyozza a szorongást, nyugtalanságot és békétlenséget
 • ellensúlyozza a túlterheltséget és a stresszt

Érzékeny bőrűek vagy gyerekek esetében ajánlott ezeknek az olajoknak a Touch változatát használni, amelyek már hígítva vannak frakcionált kókuszolajjal. Ez nagyban megkönnyíti az olajok használatát, ugyanis bárki és bárhol egyszerűen és biztonságosan használhatja.

Frissítve: 2019-09-24