A stressz hatásai és kezelése természetes módszerekkel

stressz-hatasai-kezelese

A stressz káros hatásait gyakran semmibe vesszük, azt gondolván ez csak egy átmeneti időszak és ettől még nem lesz semmi bajunk.

A stressz azonban ugyanolyan káros tud lenni, mint bármilyen fizikai betegség, azzal a különbséggel, hogy sok ideig láthatatlan tünetekkel jár, egy idő után azonban akár súlyos egészségügyi problémákat okozhat.

Sokan összetévesztik a stresszt egy rossz nappal, ezért figyelmen kívül hagyják annak tüneteit.

A stressz egy természetes reakció olyan változásokra, amelyek hatással vannak az emberi szervezetre. A stressz nem minden esetben káros, ugyanis ez segít az alkalmazkodásban és a változásra történő válaszreakcióban.

A stressz fogalma először a 20. században került be az orvostudományba, ahol kétfajta stresszt különböztettek meg. Egyfelől ott van a fizikai reakció stressz formájában (pl. kiütés, viszketés, hányinger, szédülés), másfelől pedig a belsőben zajló reakció, ami megint csak stresszt tud generálni.

A legújabb definíció szerint, stressz alatt azt a fajta megterhelést értjük, ami hatással van az ember testi, lelki vagy szellemi egészségére és meghaladja erőforrásait. Tehát minden olyan külső inger, ami kibillenti az embert testi, lelki vagy szellemi egyensúlyából, az stressznek számít.

Számos okozója lehet a stressznek, manapság főleg a rohanás, a határidők, a tömeg, a zaj, a környezeti tényezők, vagy bármi más, ami által elveszítjük a kontrollt és nyomás alatt érezzük magunkat. Ha a stressz állandósul vagy hosszabb ideig tart, akkor az káros hatással lehet az egész szervezetünkre.

A stressz megértése

Ahhoz, hogy megértsük hogyan is hat a stressz az ember szervezetére, először meg kell értenünk azt hogyan is működik az ember szervezete. Az emberi szervezet alapvetően arra lett teremtve, hogy bizonyos válaszreakciókat bocsásson ki olyan helyzetekben, mikor valamilyen külső hatás éri. Ennek az a célja, hogy védje a szervezetünket és fenntartsa az életben való maradást.

Ha a szerveztünk vészhelyzetet észlel stressz formájában, akkor automatikusan beindul az „üss vagy fuss” reakciónk. Helyes és normális esetben ennek a reakciónak védekezési szerepe van, ugyanis ilyenkor a szervezetünk elkezdi termelni az úgy nevezett stressz-hormonokat. Ahogy megszűnik a fenyegető szituáció, a szervezet stressz szintje visszaáll normál helyzetbe.

Az adrenalin és a noradrenalin termelése mozgósítja a szervezetet, ami különböző fizikai reakciókkal jár: vérnyomás emelkedés, fokozott szívverés, erek összehúzódása, stb. E két fontos stressz-hormon mellett a szervezet elkezdi termelni a szteroid hormont, ezáltal a kortizol termelődése is emelkedik, energiát biztosítva a szervezetnek a válaszreakcióra.

Ezeknek a reakcióknak és fizikai tüneteknek az a szerepe, hogy felkészítse az ember testét a veszély elhárítására.

Kétfajta stresszt lehet megkülönböztetni, ami hatással van az emberi szervezetre.

Az egyik a pozitív stressz, ami egyáltalán nem káros, sőt serkentő vagy túlélési funkciója van. A pozitív stressz pillanatnyi izgalmat, félelmet vagy szorongást okozhat, de miután elmúlik, a szervezetben visszaáll a normális stresszhormon szint.

A másik fajta stressz, a negatív stressz, egy hosszabb folyamatnak az eredménye, ami egy bizonyos élethelyzetet idéz elő. Ennek következtében bizonyos testi vagy érzelmi tünetek alakulnak ki, amelyek megint csak válaszreakcióként működnek a változásra vagy kellemetlenségre.

A stressz ugyanakkor lehet fizikai vagy érzelmi jellegű is.

A fizikai stressz alatt az összes olyan hatást, változást vagy fenyegetést értjük, ami a fizikai testünkre hat. A fizikai túlterheltség, a sok munka, a kevés alvás és pihenés, valamint a helytelen táplálkozás és kevés mozgás, azt eredményezik, hogy egy idő után elfogy az ember energiája, a kimerültség szélére kerül, ami fizikai stresszt okoz.

Fizikai stresszt okozhat egy komolyabb betegség is, ami megint csak megterhelő az emberi szervezetre.

A fizikai stressz tünetei: alacsony libidószint, szorongás, étvágycsökkenés, fizikai fájdalmak, mellkasi fájdalom, szédülés, száraz száj érzés, energiaszint csökkenés, fáradság, hajhullás, fejfájás, migrén, fokozott szívdobogás, álmatlanság, izomfeszültség, izomgörcs, pánik rohamok, kiütések, fokozott verejtékezés, tikkek kialakulása, remegés, súly gyarapodás vagy csökkenés, koncentráció hiánya, stb.

Az érzelmi vagy mentális stressz alatt azokat a tényezőket lehet érteni, amelyek hatást gyakorolnak az ember hangulatára vagy mentális állapotára. A krónikus aggodalmaskodás vagy túlterheltség, pihenés vagy kikapcsolódás nélkül, érzelmi vagy mentális stresszhez vezetnek.

Az érzelmi stressz tünetei: szorongás, antiszociális viselkedés, düh, harag, félelem, depresszió, idegesség, frusztráció, álmatlanság, ellenségeskedés, ingerlékenység, magányosság, önbizalomhiány, túlreagálás, kényszeres viselkedés, túlterheltség, öngyilkos gondolatok, stb.

A stressz figyelmen kívüli hagyása az egyik legnagyobb okozója a hormonális problémáknak, ugyanis nem csak a szellemi tevékenységet befolyásolja, hanem komoly fizikai megbetegedésekkel járhat.

A stressz kiváltó okai

Sajnos napjainkban a stressz már népbetegségnek számít, annak ellenére, hogy ez nem egy új dolog. Számos oka lehet a stressznek, de a legfontosabbak az alábbiak:

 • munkahelyi nehézségek
 • egészségügyi problémák
 • párkapcsolati nehézségek
 • pénzügyi nehézségek
 • környezeti ártalmak
 • ártalmas családi vagy baráti kapcsolatok

A lista végtelen és mindenkinél egyénre szabott az a tényező, ami kiváltja a stresszt. Az tény, hogy ha huzamosabb ideig tart a stressz és nem foglalkozunk vele, akkor az kihathat akár az egész életünkre is.

A stressz hatásai az emberi szervezetre

Egyénenként változó az, ami a legnagyobb stresszfaktor egy adott ember életében, ugyanakkor az is különbözik ahogyan reagálunk a stresszre. Vannak olyanok, akiket ez motivál, inspirál, sőt hajt és ezáltal még nagyobb teljesítményt tudnak elérni. Ennek az ellentéte is ugyanúgy megállja a helyét, ugyanis egyeseknél a legkisebb stressz is olyan feszültséget tud okozni, ami már ártalmas és kellemetlen.

Amennyiben az ember szervezete huzamosabb ideig van kitéve egy állandó stressznek, akkor elkerülhetetlen lesz a testi és lelki káros hatások kialakulása. Mivel a szervezet nem képes megbirkózni az őt ért kellemetlenséggel, ezért elkezd olyan tüneteket produkálni, amelyek komoly problémákat okozhatnak.

Ezek a leggyakoribb hatásai a stressznek:

 • immunrendszer romlása
 • depresszió, szorongás, félelem vagy pánik
 • szív- és érrendszeri problémák
 • pszichoszomatikus betegségek
 • kiégés vagy kimerültség
 • fókusz, figyelem vagy koncentráció nehézségek

Stressz elleni módszerek

Lehetetlen vállalkozás teljesen kiiktatni a stresszt az életünkből, csupán csökkenti lehet és elsajátítani olyan módszereket amelyek hatékonyan szembeszállnak a stresszhelyzetekkel. Mindenki számára egyénre szabottan több olyan lehetőség is létezik, ami csökkenteni tudja a stressz káros hatásait.

Rájönni arra és tudatosítani azokat a tényezőket, amelyek fizikai vagy érzelmi stresszt gyakorolnak ránk, már nagy lépést jelent ennek orvoslásában. Érdemes erre időt, energiát és tudást fordítani, ugyanis csupán néhány aprónak tűnő változtatással, rengeteget lehet javítani a fizikai vagy mentális állapotunkon.

Sokkal inkább érdemes proaktívnak és nem reaktívnak lenni, és olyan módszereket, eszközöket vagy táplálékkiegészítőket bevezetni az életünkbe, amelyek segítenek a stressz kezelésében és menedzselésében.

A leggyakoribb lehetőségek ezek:

 • pihentető vagy relaxáló masszázs
 • pszichoterápia
 • relaxáció, meditáció vagy jóga
 • autogén tréning
 • stressz-menedzsment elsajátítása
 • életmódbeli változások
 • rendszeres testmozgás
 • egészséges táplálkozás

Ezek mellett rengeteg olyan természetes táplálék-kiegészítő, vitamin vagy esszenciális olaj létezik, amelyek segíteni és támogatni tudják ezt a folyamatot.

Stressz kezelése esszenciális illóolajokkal

Az illóolajok aromatikus, topikális vagy akár belső használatával rengeteget tudunk javítani nem csak a közérzetünkön vagy a mentális állapotunkon, de az általános egészségi állapot is javítható ezek által. Az illóolajokban levő vegyületek nem csak az idegrendszerre hatnak, hanem a szervezet kémiai és energetikai rendszereire is.

Nagyon fontos oda figyelni arra, hogy ezek az illóolajok teljesen tiszta, terápiás és tanúsított illóolajok legyenek, amelyek semmilyen szintetikus anyagot nem tartalmaznak.

Az illóolajokat minden esetben hígítani kell egy növényi hordozóolajjal, ezzel is elkerülve az esetleges irritációk megjelenését.

A lentiekben néhány hasznos tippet lehet olvasni olyan esszenciális illóolajokról, amelyek segítenek a stressz kezelésében és leküzdésében.

Bergamott

 • oldja a szorongást, miközben hangulatjavító hatása van
 • tisztítja a testet és az elmét
 • csökkenti a stresszszintet

Hogyan ajánlott használni?

 • stressz esetén párologtatása ajánlott
 • hordozóolajjal együtt használva, nyugtató hatású masszázsélményt biztosít
 • tussolás vagy fürdőzés közben, helyileg is használható
 • saját készítésű arcpakolást lehet készíteni belőle, organikus joghurtból vagy organikus mézből és néhány csepp olajból
 • a pihentető alvás érdekében, talpakon ajánlott néhány csepp olaj használata

Figyelmeztetés: a bergamott a citrusos olajfajták közé tartozik, ezért fényérzékenységet okozhat bőrön való használatakor. Ezért fedetlen bőrfelületre történő alkalmazást követően, ajánlott kerülni a napfényt 72 órán át.

Cédrusfa

 • nyugtató és pihentető hatással van a testre és az elmére
 • relaxál és vitalitással tölt fel
 • támogatja az érzelmi egyensúlyt és az általános jó közérzetet

Hogyan ajánlott használni?

 • 2-4 csepp olaj párologtatása ajánlott
 • a még nagyobb hatás érdekében ajánlott 2 csepp levendulával párologtatni
 • meditáció vagy relaxáció közben, 1-3 csepp olajat ajánlott 1 teáskanál hordozóolajjal hígítani és a mellkason bemasszírozni
 • erős pánik vagy szorongás esetén, a pulzus pontokon ajánlott helyileg használni 1-2 cseppet

Figyelmeztetés: nem ajánlott belsőleges fogyasztása.

Muskotályzsálya

 • nyugalmat és pihenést biztosít a testnek és az elmének
 • enyhíti az izomfeszültséget és az izomgörcsöket
 • támogatja az éjszakai pihenést és elősegíti a nyugalmi állapotot

Hogyan ajánlott használni?

 • 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott
 • 1- 2 csepp olaj csepegtetése a párnákra vagy az ágyneműre, pihentetően hat
 • 1-3 csepp olajat ajánlott 1 teáskanál hordozóolajjal hígítani és a talpakon, has tájékán vagy pulzus pontokon bemasszírozni
 • 2-3 csepp olaj keverve tengeri fürdősóval, fürdőzés közben is relaxálóan hat

Tömjén

 • nyugalmat és relaxációt idéz elő
 • belsőleges fogyasztása támogatja az immun-, ideg- és emésztőrendszer működését

Hogyan ajánlott használni?

 • 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott
 • 1 csepp olaj inhalálása tenyerekből nyugtatón hat az egész szervezetre
 • egy saját készítésű otthoni légfrissítőt lehet készíteni belőle: 20 csepp tömjén, 20 csepp bergamott, 20 csepp levendula keverékét kb. 50-100 ml desztillált vízhez ajánlott adagolni és ezt egy flakonos permetezőben jól összekeverni
 • 1-2 csepp olajat ajánlott 1 teáskanál hordozóolajjal hígítani és a talpakon bemasszírozni
 • 1-3 csepp olajat ajánlott a kedvenc testápolóhoz adagolni

Levendula

 • nyugtatja a testet és az elmét
 • támogatja a pihentető és nyugodt alvást
 • elűzi a szorongást és a feszültséget

Hogyan ajánlott használni?

 • 1-2 csepp olajat ajánlott a párnákra vagy az ágyneműre csepegtetni
 • 3-4 csepp olaj párologtatása ajánlott elalvás előtt
 • 1-2 csepp olaj helyi alkalmazása ajánlott pulzus pontokon
 • 1-2 csepp olajat ajánlott 1 teáskanál hordozóolajjal hígítani és a talpakon alvás előtt bemasszírozni
 • 2-3 csepp olaj keverve tengeri fürdősóval, fürdőzés közben is relaxálóan hat

Vadnarancs

 • élénkíti és energizálja a testet és az elmét
 • nyugtatóan hat az emésztőrendszeri problémákra és kellemetlenségekre
 • tisztítja és serkenti a szervezetet, főleg az immunrendszerre hat jótékonyan

Hogyan ajánlott használni?

 • 1-2 csepp olaj párologtatása ajánlott
 • 1 csepp vadnarancs, 1 csepp borsmenta és 1 csepp tömjén hígítása egy hordozóolajjal és tenyerekből inhalálva, az egész szervezetet felfrissíti
 • 1 csepp vadnarancs, 1 csepp borsmenta és 1 csepp tömjén hígítása egy hordozóolajjal, a nyaki vagy hasi részen bemasszírozva relaxálóan hat
 • 2-3 csepp olaj keverve tengeri fürdősóval, fürdőzés közben is pihentetően hat

Figyelmeztetés: a vadnarancs a citrusos olajfajták közé tartozik, ezért fényérzékenységet okozhat bőrön való használatakor. Ezért fedetlen bőrfelületre történő alkalmazást követően, ajánlott kerülni a napfényt 12 órán át.

Frissítve: 2019-10-04