Hormonális egyensúly a legjobb 15 esszenciális illóolajjal

Az esszenciális illóolajok nagyon könnyen hasznos részeivé válhatnak a mindennapok rutinjának, amennyiben tudatosan és ésszel használjuk őket.

Kitartó és következetes napi használattattal sokat lehet javítani az általános egészségi állapotunkon, valamint a mentális és hormonális kiegyensúlyozottságon. Az olajok rendszeres használatával újra egyensúlyba lehet hozni a test egészségi és hormonális szintjét.

Főleg nők tapasztalják meg a hormonális egyensúly felborulásának következményeit, ami már a serdülőkorban elkezdődhet és eltarthat egészen a változás korig. Ez az állapot igen megterhelő lehet, ugyanis számos kellemetlen tünettel és hangulatingadozással járhat. Ezen az állapoton nagyon sokat lehet javítani természetes utakon, hormonális alapú készítmények szedése nélkül. A környezeti tényezők, a táplálkozás, a stressz mind olyan dolgok, amelyek nagy mértékben befolyásolják hormonális egyensúlyunkat. Ez számos kellemetlen panasszal járhat, mint pl. ödéma, mellfeszülés, migrén, láb- és visszérproblémák, ingerlékenység, depresszív hangulat, libidócsökkenés, pecsételő vérzés, erősebb havi vérzés, megrövidült ciklusok vagy kéz- és lábhidegség.

Az esszenciális illóolajok azonban természetes, biztonságos és ártalmatlan utakon tudnak segíteni a hormonális egyensúly helyreállításában.

Csupán azt kell figyelembe venni, hogy nem mindenkinél ugyanúgy hatnak az olajok. De különböző használati metódusokkal, különböző helyi alkalmazásokkal, különböző időpontokban való használatkor, valamint különböző olajok párosításával mindenki megtalálhatja a számára hatékony olajat.

Az esszenciális illóolajok a természet ajándékai, amelyek a testi-lelki-szellemi jólétünket szolgálják.

A következő illóolajok nem csak a hormonális egyensúly helyreállításában játszanak nagy szerepet, hanem a mindennapi rutin hasznos kiegészítői.

 1. Bazsalikom

Ez az illóolaj a nyugtató/relaxáló olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony nyugtalanság, depresszió, migrén, fejfájás és idegfeszültség esetén.

Epilepsziásoknál, várandós vagy szoptató anyáknál nem ajánlott az olaj használata. Érzékenyíthet és irritálhat, ezért használata nem ajánlott fürdőhöz, érzékeny bőrűek vagy véralvadás problémákkal kezelt emberek esetében.

 1. Bergamott

Ez az illóolaj az élénkítő/energizáló olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony aggodalmaskodás, depresszió, düh és stressz esetén.

Nagyon fényérzékeny, ezért helyi használata után szigorúan ajánlott 12-72 órán keresztül kerülni a napfénnyel vagy UV sugárzással való közvetlen érintkezést. Használata akkor is kerülendő, ha valaki olyan gyógyszeres kezelés alatt áll, ami napfénnyel való érintkezéskor fényérzékenyít.

Csökkentheti a cukorszintet, ezért is ajánlott elővigyázatosan használni cukorbetegség esetén.

 1. Cédrusfa

Ez az illóolaj a földelő/kiegyensúlyozó olajok csoportjába tartozik. Várandósság esetén kerülendő használata.

 1. Muskotályzsálya

Ez az illóolaj a nyugtató/relaxáló olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony migrén, álmatlanság, ideggyengeség, depresszió és paranoia esetén.

Nem toxikus, nem irritál és nem érzékenyít. Használata várandós nőknél nem ajánlott, valamint nem rég alkoholt fogyasztott személyeknél.

 1. Muskátli

Ez az illóolaj a nyugtató/relaxáló olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony idegfeszültség és stresszel kapcsolatos problémák esetén.

Általában nem toxikus, nem irritál, és nem érzékenyít. Várandósság esetén csak a 2. trimesztertől használható, ilyenkor is csak alacsony koncentrációban. Daganatos mellbetegség (főleg mell- és petefészekrák) esetén egyáltalán nem javasolt használata.

 1. Jázmin

Ez az illóolaj a nyugtató/relaxáló olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony depresszió, érzelmi elfojtás, impotencia, frigiditás, letargia és önbizalom hiány esetén.

Nem toxikus, nem irritál és nem érzékenyít. A várandósság korai szakaszában nem ajánlott használni.

 1. Levendula

Ez az illóolaj a nyugtató/relaxáló olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony fejfájás, álmatlanság, hangulatingadozás és idegfeszültség esetén.

Nem toxikus, nem irritál és nem érzékenyít. Várandósság esetén csak a 2. trimesztertől ajánlott használni.

 1. Citrom

Ez az illóolaj az élénkítő/energizáló olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony mentális kimerültség és nyugtalanság esetén.

Nem toxikus, de ajánlott hígítása. Fényérzékenyít, ezért helyi használata után 12 órán át kerülendő a napfénnyel való érintkezés.

 1. Narancsvirág

Ez az illóolaj a nyugtató/relaxáló olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony nyugtalanság, pánik, depresszió, idegfeszültség és PMS esetén.

Nem toxikus, nem irritál és nem is fényérzékenyít.

 1. Borsmenta

Ez az illóolaj az élénkítő/energizáló olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony fejfájás, migrén és kimerültség esetén.

Nem toxikus és nem irritál, de azért ajánlott hígítása. Homeopátiás készítmények használata mellett nem ajánlott használni. Erős serkentő, ezért epilepszia, szívbetegség vagy nagyon magas vérnyomás esetén nem használható. Várandósság vagy szoptatás idején, csakis kellő elővigyázatosság mellett ajánlott használni, mivel tejapasztó hatása is lehet. Bármilyen vastartalmú készítmény fogyasztása mellett, csak 3 óra elteltével ajánlott használni.

 1. Római kamilla

Ez az illóolaj a nyugtató/relaxáló olajok csoportjába tartozik. Várandósság vagy szoptatás idején nem ajánlott használni.

 1. Rozmaring

Ez az illóolaj a földelő/kiegyensúlyozó olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony fejfájás, mentális és idegkimerültség esetén.

Nem toxikus, nem irritál és nem érzékenyít, de használata várandósság, szoptatás, magas vérnyomás vagy epilepszia esetén nem ajánlott.

 1. Hawaii szantálfa

Ez az illóolaj a földelő/kiegyensúlyozó olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony depresszió, álmatlanság, idegfeszültség és érzelmi kimerültség esetén.

Nem toxikus, nem irritál és nem érzékenyít, semmi ellenjavaslat nem ismert.

 1. Kakukkfű

Ez az illóolaj a földelő/kiegyensúlyozó olajok csoportjába tartozik.

Használata minden esetben csak kizárólag hígított formában ajánlott, mivel irritációt okozhat. Véralvadás problémákkal kezelt emberek esetében nem ajánlott használni.

 1. Ylang ylang

Ez az illóolaj a nyugtató/relaxáló olajok csoportjába tartozik, ezért is olyan hatékony nyugtalanság, depresszió, frigiditás, álmatlanság és idegfeszültség esetén.

Általában nem toxikus, nem irritál és nagyon ritkán érzékenyít. Óvatos használata javasolt, mivel erőteljes aromája fejfájást és hányingert okozhat, azoknál akik erre érzékenyek.

Az öt legjobb esszenciális illóolaj hormonális egyensúly helyreállításához, serdülőkortól 40 éves korig:

 • Édeskömény
 • Muskotályzsálya
 • Levendula
 • Kakukkfű
 • Ylang Ylang

Az öt legjobb illóolaj hormonális egyensúly helyreállításához, 40 éves kortól egészen a változó korig:

 • Muskotályzsálya
 • Muskátli
 • Levendula
 • Borsmenta
 • Rozmaring
Frissítve: 2019-09-24