Főzés és sütés esszenciális illóolajokkal

Az esszenciális illóolajok használatának módja szinte határtalan. Esszenciális illóolajok használatával nem csak a testi-lelki-szellemi egészségünkön és általános állapotunkon javíthatunk, hanem használhatjuk őket rovarirtóként, szépségápolásként, masszázsként, tisztítószerként, stb.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy bizonyos olajokat belsőleg is lehet fogyasztani, vagyis használatukkal ízletes és ínycsiklandó ételeket, italokat és süteményeket lehet készíteni.

Az esszenciális illóolajokat biztonságosan lehet fogyasztani és használni a főzés során, ezzel is fokozva az ízélményt. Ennek módja nagyon egyszerű, kényelmes és kézenfekvő.

Miért főzzünk esszenciális illóolajokkal?

Kézenfekvő az a kérdés, hogy milyen előnyei is lehetnek az esszenciális illóolajokkal való főzésnek?!

Több előnye is van az esszenciális illóolajokkal való főzésnek, pl. ízélmény fokozása, olajok belsőleges fogyasztásának előnyei, természetes és biztonságos összetevők használata, valamint a kényelmességi és biztonsági előnyök sem elhanyagolandóak ebben az esetben.

 1. Ízesítés

Mivel az esszenciális illóolajok nagyon erőteljes ízzel és aromával rendelkeznek, ezért kiválóan használhatóak bármilyen étel elkészítése során. Szemben más ételízesítőkkel vagy ízfokozókkal, az esszenciális olajokból elegendő egy nagyon kevés mennyiség használata, ahhoz hogy a kívánt eredmény érezhető legyen.

A citrusos, fűszeres, csípős vagy gyógynövényes illóolajok használatával bármilyen ételt el lehet készíteni.

 1. Természetes és biztonságos összetevők

Az esszenciális illóolajokat bátran lehet használni szárított fűszerek helyett, ugyanis sokkal erőteljesebb ízt adnak hozzá egy ételhez, valamint egészség szempontjából is előnyösebbek. Nem elhanyagolandó az a tényező, hogy az esszenciális olajok természetes és 100-%-osan tiszta, tanúsított és terápiás minőségű olajok, amik jótékonyan hatnak az egészségünkre.

Nem minden esszenciális illóolaj használata biztonságos, de a doTERRA olajok teljesen tiszták és mivel rengeteg biztonsági ellenőrzésnek vannak alávetve, ezért belsőleges fogyasztásuk is ajánlott, mivel semmilyen vegyszert vagy egyéb kemikáliát nem tartalmaznak. Főzésnél szigorúan csakis tanúsított és terápiás minőségű illóolajokat szabad használni.

 1. Belsőleges fogyasztás jótékony hatásai

Az esszenciális illóolajok belsőleges fogyasztása nem csak kellemes, hanem nagyon hatékony is. Ételek vagy italok illóolajokkal való ízesítése nem csak aromájában jár előnyökkel, hanem egyidejűleg az egészségünkre is jótékony hatást gyakorlunk.

Attól függően, hogy épp melyik illóolajat fogyasztjuk belsőleges, megtámogathatjuk szervezetünk emésztési, méregtelenítési, tisztítási vagy egyéb más fontos funkcióit.

 1. Kényelem

Ez a szempont is nagyon fontos a főzésnél, ugyanis egy kis üveg illóolaj több száz cseppből áll, ami lehetővé teszi többszörös felhasználását. Ez egy kényelmes és kézenfekvő módszer ami sokat segít a főzésnél, lerövidítve bizonyos folyamatokat és időt spórolva.

Az esszenciális illóolajok megoldást nyújtanak olyan esetekben mikor egy hozzávalóból kifogytunk, esetleg megromlott a hűtőben vagy mivel épp nincs szezonja, ezért hozzá sem tudunk férni. Mivel 1-2 csepp olaj használata bőven elegendő, ezért az illóolajok sok ideig eltartanak, ezért nem csak hogy költséghatékonyak, de frissességüket és ízes aromájukat nagyon sok ideig megtartják.

Mennyire biztonságos az esszenciális illóolajokkal való főzés?

Sokan szkeptikusan állnak hozzá az illóolajok belsőleges fogyasztásához, pedig a doTERRA illóolajait biztonságosan lehet belsőleges is fogyasztani, számos jótékony hatásának köszönhetően.

Az illóolajokat már őseink is használták, testi-lelki-szellemi betegségek gyógyításában. Sokan azt gondolják, hogy az esszenciális olajok valamilyen újfajta találmányok, miközben már évezredekkel ezelőtt is használták őket a hagyományos orvoslás során. Ezek az illóolajok a modern orvoslásnak és technológiának köszönhetően, ma már biztonságosan használhatóak.

Mivel az esszenciális illóolajok a természetből származnak, ezért valójában bizonyos gyümölcsök, magvak vagy növények fogyasztásával már eleve bekerülnek a szervezetünkbe. A doTERRA olajai a növényekből kivont esszenciák, amik segítenek és támogatják az emberi szervezet egészséges funkcióit.

Ezek az illóolajok magas színvonalú, tesztelt és tanúsított illóolajok, amiket biztonságosan lehet használni, ugyanis különböző szakemberek vizsgálata, kutatása és tanulmányozása képezi az alapját a legjobb minőségű illóolajoknak. Ez a magas színvonal és minőség lehetővé teszi az illóolajok belsőleges fogyasztását is.

Kémiai összetevőjük alapján, nem minden olajat lehet belsőleg fogyasztani. Annak ellenére, hogy ezek is a legjobb minőségűek, belsőleges fogyasztásuk azonban szigorúan tilos: óriás tuja, cédrus, ciprus, duglászfenyő, eukaliptusz, nárdus, fehér fenyő, fajdbogyó.

Előírások illóolajok belsőleges fogyasztása kapcsán

Az esszenciális illóolajok használata főzésnél vagy italok ízesítésénél nagyon kellemes élmény lehet, bizonyos előírásokra azonban érdemes odafigyelni. Attól függően, hogy épp milyen étel készül vagy ki milyen aromákat preferál, mindenkire egyénileg van rábízva az, hogy milyen olajokat és milyen mennyiségben használja őket.

Minden esetben könnyedén és kényelmesen lehet előállítani egy-egy előételt, levest, húst, desszertet vagy italt ezen illóolajok használatával.

Három fontos dologra érdemes azonban figyelni: a főzési hőmérsékletre, az adagolási mennyiségre, valamint az edénykészlet használatára.

 1. Az ideális főzési hőmérséklet

Kémiai összetevőjüknek köszönhetően, az esszenciális illóolajok elpárolognak ha magas hőmérséklet éri őket. Azért, hogy minél több íz és aroma megmaradjon egy adott étel főzése során és az a hő miatt ne párologjon el, ezért érdemes az olajokat a főzés végén használni.

Ha ez azonban nem oldható meg, akkor több csepp használatával nagyobb az esélye annak, hogy kevesebb párolog el, és az étel annál ízesebb lesz. Ha a párolás, pácolás, a lassú tűzön való sütés, vízben való főzés vagy sütés már az elején megköveteli az olajok használatát, akkor lehet növelni az olajcseppek mennyiségét.

Még így is el fog párologni egy része az olajoknak, de azért bőven marad még az ételben is.

 1. Megfelelő edénykészlet használata

Mivel az esszenciális illóolajok nagyon erőteljesek és erősek, ezért érdemes kerülni a műanyag edények használatát, mivel feloldhatják azt és így káros anyagok kerülhetnek az ételbe. A legjobb az, ha üvegből, kerámiából vagy rozsdamentes acélból készült edényeket használunk, így elkerüljük az edények károsítását és a káros anyagok bekerülését az ételbe.

 1. Adagolási mennyiségek

Talán ez okozza a legtöbb embernél a legnagyobb fejtörést, ugyanis sokan nem tudják melyik olajból mennyit ajánlott használni a főzés során.

A vélemények teljesen eltérnek, ezért az általános álláspont szerint, az határozza meg a használt olaj mennyiségének adagolását, hogy épp milyen ételt készítünk, hány adag készül belőle, milyen olajat használunk és mennyire intenzíven szeretnénk érezni az adott aromát.

Tehát az adagolási mennyiséget főleg az adott étel és illóolaj határozzák meg, ami a mindennapokban egyfajta kísérletezést és gyakorlást követel majd meg.

Több metódusa is van annak, ahogyan az olajokat használni lehet főzés közben:

 1. A fogpiszkáló-metódus

Mivel az esszenciális illóolajok nagyon erőteljesek és intenzívek, ezért gyakran 1 csepp olaj használata talán már túl sok is lehet, és az erőteljes aroma miatt esetleg el is ronthatunk egy adott ételt.

Ezért a legjobb ilyenkor ha egy fogpiszkáló hegyét mártjuk bele az adott illóolajba és ezzel ízesítjük az ételt. Ezáltal apránként bármikor növelhetjük az adagolást, anélkül hogy egyszerre túl sok olaj kerülne az ételbe. Kóstolás és ízlelgetés után bármikor lehet növelni az adagolási mennyiséget.

 1. Erőteljes olajok

Bizonyos olajoknál csakis a fogpiszkáló-metódus jöhet szóba, mivel ezek annyira erőteljesek és intenzív aromájúak, hogy nagy mennyiségben már ehetetlenné teszik az adott ételt.

Ezeket az olajokat elővigyázatosan és csak nagyon kis mennyiségben ajánlott használni: kasszia, fahéj, szegfűszeg, szurokfű, kakukkfű, bazsalikom, majoránna és római kömény. Ezen olajok használatánál mindig ajánlott valamilyen folyadékkal hígítani őket és úgy használni ételek ízesítésére.

 1. Gyakorlás és kísérletezés

A legjobb eredményt csakis gyakorlással és kísérletezéssel lehet elérni a konyhában, ezért az olajokkal való főzésnél sincs ez másképp. A személyes tapasztalat, valamint az étel típusa egy idő után meghatározza majd azt, hogy melyik az a mennyiség ami használható egy-egy étel elkészítésénél.

Ha a fogpiszkáló-metódus már bevált, akkor az erőteljes olajok kivételével, a többi olajokból akár már 1-2 cseppet is lehet használni főzésnél. A lényeg most is azon van, hogy a kevesebb néha több, vagyis olajat bármikor lehet még adagolni egy ételhez, de kivenni belőle már nem, épp ezért óvatosan ajánlott használatuk.

Ízesítési útmutatók főzésnél

Az illóolajok széles spektrumából lehet választani, mikor főzésről van szó, ezért nem árt tudni melyiket hogyan és milyen étel elkészítéséhez ajánlott használni. Az olajokat önmagukban is lehet használni ételek elkészítésénél, de akár több olajat is lehet kikeverni és ezt együtt használni a főzés során.

Bármelyikre is esne választásunk, végtelen receptet lehet előállítani segítségükkel.

 1. Citrusos olajok

A citrusos olajok közé tartozik a bergamott, grapefruit, citrom, zöldcitrom, mandarin és a vadnarancs. Ezeknek az olajoknak általában friss, üde, édeskés vagy savanykás aromája van, ami miatt tökéletes ízesítői bármilyen italnak vagy ételnek.

Főleg az ivóvizet, teákat, smoothie-kat és egyéb italokat szokták velük ízesíteni, de enyhén savanykás és citrusos ízük miatt tökéletesen ízesítenek bármilyen joghurtot, mártást vagy szószt, sőt desszertek elkészítésénél is sokat dobnak az ízeken.

 1. Csípős olajok

A csípős olajok köze tartozik a fekete bors, kasszia, fahéj, koriander, gyömbér és édeskömény, amiknek egyfajta markáns, fűszeres, friss, meleg és gyógynövényhatású aromájuk van. Ezek az olajok édesíteni vagy savanyítani tudnak egy-egy adott ételt, és főleg húsok pácolásánál vagy zöldségekből készült saláták elkészítésénél használatosak.

 1. Fűszeres olajok

A fűszeres olajok közé tartozik a bazsalikom, szurokfű, rozmaring, majoránna és kakukkfű, amiket nem csak kimondottan olasz ételek elkészítésénél használnak, hanem húsok, kenyerek, tésztafélék és levelesek elkészítésénél is. Ezek a fűszeres olajok sokkal gazdagabbak ízvilágukban, mint a szárított fűszernövények.

 1. Virágos olajok

A virágos olajokat ritkábban használják a főzés során, pedig egy édeskés és könnyed ízvilágot tudnak varázsolni főleg desszertek, teák vagy péksütemények elkészítése során. Főleg a levendula és a muskátli ismertek ezen a területen, amiket teasütemények, desszertek vagy péksütemények elkészítésénél használnak. A virágos olajok, emellett csökkenteni tudják a citrusos olajok intenzív és markáns ízvilágát.

 1. Mentolos olajok

A mentolos olajok friss, üde, hűsítő aromája számtalan étel elkészítésénél használatos. A mentolos olajokat, mint a fodormenta és a borsmenta, főleg húsok, saláták vagy teák elkészítésénél használják. Ugyanakkor desszerteknél és süteményeknél is használják, főleg kekszek és teasütemények esetén.

Nagyon könnyen és kényelmesen lehet adagolni az esszenciális illóolajokat bármilyen ételhez vagy italhoz, főleg ha egy kis extra ízre vágyunk. Főleg ha kerülni szeretnénk a cukros vagy szénsavas italokat, akkor az ivóvizünk ízesítése egy-egy olajjal már sokat tud fokozni az ízvilágon, anélkül hogy szükségtelen cukrot vinnénk be a szervezetünkbe.

Teák elkészítésénél főleg a bergamott, fahéj, édeskömény, citrom, borsmenta, gyömbér és a római kamilla olajokat ajánlott használni.

Húsok pácolására és ízesítésére is kiválóak, mivel használatukkal egy erőteljes és ízes aromát kölcsönöznek nekik. Főleg a bazsalikom, fekete bors, kardámom, korianderlevél, római kömény, édeskömény, gyömbér, citrom, zöldcitrom, majoránna, szurokfű, rozmaring, kakukkfű és vadnarancs olajok ajánlottak, húsok és zöldségek előkészítésénél.

Frissítve: 2019-11-12