Fókusz, motiváció és esszenciális illóolajok

A siker egyik alapvető tényezője, a fókuszáltság és a motiváció. Függetlenül attól, hogy szellemi vagy fizikai sikerről beszélünk, mindkét esetben elengedhetetlen a fókusz és a motiváció. Legyen itt szó egy doktorátusi dolgozat megírásáról, egy cég vezetéséről, gyerekek felneveléséről, egy művészi munka kidolgozásáról, minden esetben szükséges a koncentráció, az inspiráció és a lelkesedés, ahhoz hogy sikeres munkát végezzünk el.

Az esszenciális illóolajok nagy segítséget és támogatást nyújthatnak a siker és a kitűzött célok elérésében.

Az érzelmi állapotunk nem csak a mindennapok hangulatát és életünk minőségét tudja befolyásolni, hanem nagy hatással lehet egészségi állapotunkra is.

Az aromák és illatok inhalálása és párologtatása egyik módja lehet annak, hogy hassunk érzelmeinkre és ezáltal javítsuk kedélyállapotunkat, energiaszintünket és motivációnkat. Használatukkal támogathatjuk és növelhetjük pozitív kedélyállapotunkat és egyensúlyba hozhatjuk érzelmeinket is.

Senki számára nem meglepő az a tény, hogy az érzelmeink milyen nagy mértékben befolyásoljak a munkához és a sikerhez való hozzáállásunkat. A legtöbb és a legjobb esetben az érzelmek a mi javunkra dolgoznak, annak érdekében, hogy sikerüljön megoldani a kitűzött feladatot, de sok esetben akadályként lassítanak a munkánk elvégzésében.

Hogyan hatnak az illóolajok az agyra?

Annak ellenére, hogy az illóolajok hatása agyunkra elég összetett, mégis van erre néhány egyszerű és kézzel fogható magyarázat.

Mikor egy kibocsájtott illat vagy aroma a levegőbe kerül, akkor az automatikusan bekerül az orrlyukakba is. Amint ezek a molekulák bekerülnek az orrlyukakba, az orrlyukakban lévő szaglószervi receptorok felfogják őket és tovább küldik őket az agyban található szaglószervi receptorokhoz. Ezek az agyban található receptorok arról ismertek, hogy irányítják a szaglási érzékünket. Amint a neuronok érzékelik ezt az aromát, azonnal jeleket küldenek az agyba, ami beazonosítja az illető szagot vagy aromát. Ezek az ideg receptorok információkat küldenek a szaglószervi rendszeren keresztül a limbikus rendszerbe, az agynak abba a részébe, ahol az érzelmek és az emlékek vannak tárolva. Ezáltal a limbikus rendszer egy választ produkál erre az aromára, ami egy emléken alapul vagy egy bizonyos érzelemmel asszociált. Ezek a válaszreakciók különbözőek lehetnek minden egyes embernél.

Gyakorlatban, minden egyes alkalommal, mikor megérzünk egy aromát, az agyunk összeköti ezt az aromát egy emlékkel vagy egy tapasztalattal. Pontosan ezért van az, hogy egy bizonyos illatra vagy aromára, emberek különbözően reagálnak. Mindannyiunknak különböző emlékeink és tapasztalataink vannak, ezért mikor egy új aromával találkozunk, akkor az agyunk egy egyedi összeköttetést és asszociációt produkál az illető aroma és érzelem között.

Azonban, mivel egyes aromák és illatok specifikus kémiai vegyületekkel rendelkeznek, amelyek köztudottan egy bizonyos típusú reakciót (nyugtató, energizáló, élénkítő) váltanak ki, ezért lehetséges az, hogy bizonyos illatok egy általánosan ismert érzést váltanak ki.

Hogyan vált ki egy aroma vagy illat egy érzelmi reakciót?

 • az aroma belélegzésével

 • az aromát felfogják az orrlyukakban lévő szaglószervi receptorok

 • a szaglószervi rendszer feldolgozza ezeket az aromákat

 • a neuronok jeleket küldenek az agyba, ami beazonosítja az illető aromát

 • az agyba küldött jelek, információkat küldenek a limbikus rendszerbe

 • a limbikus rendszer válaszreakciókat bocsájt ki

Hogyan tudnak az esszenciális illóolajok motiválni és fókuszálni?

A kémiai vegyületek, amelyek egy illóolajban megtalálhatók, hasznosak lehetnek arra, hogy előidézzenek egy kívánt érzelmi reakciót. Mivel a fókusznak és a motivációnak köze van az érzelmi állapotunkhoz és befolyásolhatja a kedélyállapotunkat, ezért az illóolajok biztonságosan és természeten tudnak ezekre reagálni. Mivel nagyon erőteljesek és koncentráltak, ezért elegendő néhány csepp belőlük, ahhoz, hogy elérjük a kívánt eredményt.

Mikor fókuszáltságról és motivációról beszélünk, akkor annak több módja is van, ahogyan ez a környezetünkben megvalósítható. A legtöbb illóolaj két nagy kategóriába sorolható: vagy nyugtatóan vagy élénkítően hat. A fókuszáltságot vagy éberséget mindkét metódussal el lehet érni.

Bizonyos esetekben szükséges az elme nyugtatása, földelése és kiegyensúlyozása, annak érdekében, hogy elősegítsük az éberséget és kizárjuk a zavaró faktorokat, amik leterhelik az agyunkat. Egy nyugodt környezet megteremtésével, előidézhető az éberség és fókuszáltság, kizárva az aggasztó tényezőket, amelyek agyunkat terhelik.

Más esetben, az agyunknak pont arra van szüksége, hogy felfrissüljön és energiával teli legyen, annak érdekében, hogy fókuszálni tudjon a feladatokra. Lelassult, álmos vagy közönyös érzésekkel, nehéz lehet ébernek maradni és fókuszálni.

Diffúzor receptek, avagy párologtatási tippek fókuszáltságra

Párologtatva

Ha éberséget, fókuszáltságot és motivációt szeretnénk előidézni, akkor mindenképp olyan illóolajokra van szükségünk, amelyek nyugtató, földelő és kiegyensúlyozó hatást tudnak elérni, vagy energizáló és élénkítő tulajdonságokkal rendelkeznek.

A lentiekben néhány olyan konkrét tippet és felhasználási módot osztok meg, amelyek segítségével ezeket az illóolajokat egy hideg, ultrahangos párologtatóban használni lehet.

 • 1 csepp Bazsalikom
 • 1 csepp Levendula

2 csepp Levendula

2 csepp Bergamott

1 csepp Citrom

 • 3 csepp Borsmenta
 • 2 csepp Balance
 • 2 csepp Koriander

2 csepp Fodormenta

1 csepp Borsmenta

1 csepp Bazsalikom

Az esszenciális illóolajok és a motiváció

Ahogyan az éberségnek és a fókuszáltságnak nagy hatása lehet a mindennapi életvitelünkre, ugyanúgy a külső vagy belső motivációnk is befolyásolni tudja sikereinket és életminőségünket.

A motiváció alatt, azt az okot értjük, ami minden egyes cselekedetünk mozgató rugója, legyen az külső vagy belső motiváció.

A belső motivációt, belső faktorok irányítják, amelyek egy bizonyos cselekedetre serkentenek vagy viselkedésre sarkallnak. A belső motivációs faktorok, legtöbb esetben szubjektív jellegűek és személyfüggőek.

A külső motivációs faktorokat, olyan külső tényezők befolyásolják, amelyeknek célja a jutalom elérése vagy a büntetés, esetleg egy nem kívánt következmény elkerülése. A külső motivációs faktorok, mint a jutalom, dicséret, büntetés, pénz, szociális nyomás és a csalódás okozás, gyakran és könnyen tudnak külső motiváló faktorként működni.

Amennyiben nehezen kezdünk neki egy adott feladatnak vagy problémát okoz a feladat elvégzése, akkor használhatunk olyan illóolajokat, amelyek egy olyan energizáló és élénkítő környezetet teremtenek, amely pozitívan tud hatni motivációnkra.

Ha sikerül megteremteni egy olyan környezetet, ami inspiráló, motiváló és lelkesítő, akkor sokkal könnyebben megy a feladatok elvégzése.

Diffúzor receptek, avagy párologtatási tippek motivációra

Párologtatva

Legyen szó nehezen induló hétfő reggelekről vagy bonyolult feladatok elvégzéséről, motiváló és energizáló illóolajok párologtatása, sokat tud a motivációnkon segíteni.

 • 1 csepp Fekete bors
 • 2 csepp Tömjén
 • 1 csepp Bergamott
 • 1 csepp Douglas fir

 

3 csepp Grapefruit

2 csepp Lime

1 csepp Douglas Fir

 

 • 1 csepp Elevation
 • 2 csepp Lime
 • 2 csepp Motivation

 

3 csepp Cheer

1 csepp Citrus Bliss

Hogyan használd az illóolajokat fókuszáltságra és motivációra?

Mivel az illóolajok nagyon erősek és koncentráltak, és számos illóolaj közül lehet választani, ami fókuszáltságot és motivációt idéz elő, ezért végtelen ezen olajok használatának lehetősége is.

Gyakran a fókusz és a motiváció kéz a kézben járnak, ezért is fontos olyan illóolajok használata, amelyek ezt az érzést támogatják és erősítik.

Energizáló és élénkítő illóolajok

 • Bergamott
 • Kék varádics
 • Douglas Fir
 • Grapefruit
 • Édeskömény
 • Citrom
 • Lime
 • Borsmenta
 • Tangerine
 • Vadnarancs

Nyugtató és földelő illóolajok

 • Bazsalikom
 • Bergamott
 • Cilantro
 • Koriander
 • Muskotályzsálya
 • Jázmin
 • Levendula
 • Neroli
 • Petitgrain
 • Római kamilla
 • Spikenard
 • Vetiver

A bazsalikom párologtatása segít a fókuszáltságban és éberségben, tanulás, olvasás vagy egyéb olyan feladatok elvégzésében, ami mentális éberséget és tisztán látást követel meg.

A Motivate párologtatása vagy külső, helyi alkalmazása a bátorság, önbizalom és a hit érzéseit erősíti, miközben kiküszöböli a negatív érzéseket, mint a pesszimizmus és a kétely.

A tömjén párologtatása, reggeli jóga vagy meditáció közben, sokat tud segíteni a nap pozitív elindításában.

Felfrissítő, élénkítő és energizáló hatást lehet elérni a borsmenta párologtatásával, külső alkalmazásával vagy belsőleges fogyasztásával.

A vadnarancs kézből való inhalálásával azonnali energialöketet lehet adni szervezetünknek.

Az InTune helyi, külső alkalmazása fókuszáltságot és éberséget idéz elő.

Gyerekek és a fókuszáltság

Nem csak felnőtteknél fordul elő olyan helyzet, mikor nehezen tudnak fókuszálni és koncentrálni egy adott feladatra, hanem bizony gyerekeknél ez gyakran még nehezebb, főleg ha olyan feladatokról van szó, amihez semmi kedvük vagy ami számukra nem élvezetes.

A koriander olaj nyugtató, de ugyanakkor élénkítő hatással is bír. Ezért gyerekeknél nagy segítség lehet ennek az olajnak a párologtatása, főleg ha tanulási nehézségekről és koncentráció hiányáról van szó.

Ha egy gyerek egy új ismeretre tesz szert vagy valami újat tanul meg, akkor a borsmenta vagy a fodormenta párologtatása nagy segítség lehet a koncentrációban, az éberségben és a fókuszáltságban.

Amennyiben a reggeli készülődés nehézkes és akadályos, ajánlott egyik citrusos olaj párologtatása, pl. a citrom vagy a lime nagy segítség lehet ebben.

Meditáció és jóga a fókuszáltság és motiváció érdekében

A meditáció és a jóga rendkívül hatékony tud lenni a hangulatunk javításában, a fókuszáltság és a motiváció javításában, valamint a kiegyensúlyozott mentális és fizikai életvitelben.

Amennyiben meditáció vagy jóga közben illóolajokat is használunk, ezzel is növelhetjük koncentrációs képességünket és motivációnkat. Ha csak néhány perce is van az embernek a meditációra és közben illóolajokat is használ, akkor gyorsan és hatékonyan tud sikeresebb eredményeket elérni.

Meditáció közben az illóolajok párologtatása, nyugtató vagy felemelő érzést tud elérni, ami segít koncentráltnak és fókuszáltnak maradni egy bizonyos feladat elvégzése közben. Ugyanakkor külsőleg, helyileg is lehet őket, meditáció előtt és közben alkalmazni, ami ugyancsak egy specifikus érzelmi választ tud elérni.

A levendula párologtatása meditáció közben, békés és nyugtató környezetet és érzést idéz elő.

A Balance aromatikus vagy külső, helyi alkalmazása meditáció közben harmóniát és egyensúlyt idéz elő.

A Muskotályzsálya helyi alkalmazása a pulzus pontokon, mint a nyak és csukló, ugyancsak egy nyugtató és pihentető környezetet teremt meg.

A Vetivernek földelő hatása van, ezért meditáció közben nyugtat és pihentet.

Az illóolajok nagyon hatékonyak és számos esetben igazi segítséget tudnak nyújtani. A fókuszáltság, az éberség, a koncentráció és a motiváció elérése és serkentése érdekében, azonban nagyon fontos egyéb életviteli tényezőkre is odafigyelni.

A következetes és rendszeres testi mozgás nagyon fontos a fókuszáltság és a motiváció fenntartásában. Az egészséges és tápanyagban gazdag étkezés, valamint a pihentető alvás ugyanolyan fontos szerepet játszanak ebben.

Frissítve: 2019-09-24