Esszenciális illóolajok aromatikus használata

Aromatikusan
Párologtatva

Egy korábbi cikkemben az illóolajok külső, helyileg való használatáról írtam. A mostani cikk az illóolajok aromatikus használatának előnyeit bontja ki. Aromatikusan, belélegezve vagy párologtatva bárki használhatja az illóolajokat, ez semmilyen mellékhatással nem jár.

Az illóolajok aromatikus használata egyre népszerűbb, mivel egyszerű és ugyanakkor nagyon hatékony is. Aromatikus használat alatt, azt értjük, mikor egy illóolajat a levegőbe szórunk párologtatás vagy permetezés által és ezt belélegezzük. Aromatikusan élvezhetjük az olajok jótékony hatását úgy is, ha közvetlenül a kisüvegből vagy tenyerünkből inhaláljuk be az olajat.

Az illóolajok aromatikus használata nem csak arra jó, hogy tisztítsa a levegőt és ezáltal megőrizze egészségünket is, hanem ezen olajok belélegzésével jótékonyan hatunk kedélyállapotunkra és általános közérzetünkre is.

Milyen előnyökkel jár az illóolajok aromatikus használata?

 • nyugtató, relaxáló vagy energizáló érzelmeket kelt
 • tisztítja és fertőtleníti a levegőt
 • jótékonyan befolyásolja a hangulatot és javítja az általános közérzetet
 • tisztítja a légutakat és fertőtleníti a torkot
 • megöli a levegőben terjedő vírusokat vagy baktériumokat

Az illóolajok aromatikus használatának története

Az illóolajok aromatikus használata nem egy új trend vagy hóbort, hanem egy olyan hagyomány amit már évezredekkel ezelőtt is használtak. Az aromaterápia már az ősi időkben is egy bevált alternatív gyógyítási folyamat volt, főleg a római, egyiptomi, indiai és kínai hagyományokban gyakorolták ezt nagy előszeretettel. Elsődlegesen vallásos ceremóniákon és rituálékon használták az aromaterápiát, de ugyanakkor a test és az elme gyógyítására is.

Az illólajok előnyei és hatásai

Minden illóolaj egyedi kémiai összetevőkből áll, amelyek különböző tulajdonságokkal ruházzák fel az olajat. Bizonyos olajok olyan kémiai vegyületekből állnak, amelyek nyugtatóak, pihentetőek vagy lazítóak, miközben olyan olajok is vannak, amelyek ennek pont az ellentétes hatását érik el, energizálnak, felemelnek vagy felfrissítenek.

Az olajok párologtatásával nagyon sokat lehet változtatni a levegő minőségén. Ezzel nem csak, hogy tisztítjuk a levegőt, de közben fertőtlenítjük is, és megszabadulunk a kellemetlen szagoktól, valamint a levegőben terjedő kórokozoktól. Az illatos gyertyákkal vagy légtérfrissítőkkel szemben, ezek az olajok semmilyen toxikus anyagot nem tartalmaznak.

Levegőt tisztító olajok: óriás tuja, eukaliptusz, boróka, teafa, kakukkfű, vadnarancs, citrom.

A levegő tisztítása mellett, azáltal hogy az olajok bekerülnek a levegőbe és a légutakba, a hangulatunkra is jótékonyan tudnak hatni. Ahogy belélegzünk egy aromát, az bejut az agyunkba és egy válasz reakciót produkál. Ezáltal tudunk hatással lenni hangulatingadozásainkra, hormonegyensúlyunkra, valamint általános közérzetünkre.

Hangulatjavító olajok:

 • bergamott: csökkenti a szorongást, félelmet vagy stresszt
 • ciprusfa: földelő hatással van az érzelmekre
 • eukaliptusz: energizáló hatással bír
 • levendula: nyugtató és pihentető hatású
 • citrom: felemelő és élénkítő hatású
 • pacsuli: egyensúlyba hozza az érzelmeket
 • vadnarancs: pozitivitást és jó közérzetet elősegítő
 • ylang-ylang: kedélyjavító és egyben kiegyensúlyozó is

Illóolaj párologtatók

A doTERRA több olyan párologtatóval is rendelkezik, amelyek használata egyszerű és biztonságos. Ezek a párologtatók vízzel működnek, amibe néhány csepp illóolaj kerül, ami pára formájában a levegőbe jut. Ezáltal hosszabb ideig is élvezhető egy-egy olaj jótékony hatása, valamint kellemes aromája.

A párologtatókat szinte bárhol lehet használni, főleg hálókban, nappalikban, konyhákban, várótermekben, szállodákban vagy spa/wellness helyiségekben ajánlott őket használni.

A párologtatók rendszeres tisztítása egy elengedhetetlen dolog. Kerüljük a párologtatók közvetlen napfényre való helyezését, valamint mindenképp vegyük ki a konnektorból mielőtt megtisztítanánk.

A legegyszerűbben vízzel és ecettel lehet kitisztítani és áttörölni a párologtatókat.

Egy olaj párologtatása vagy egyszerre több olaj párologtatása mellett is dönthetünk. Annak függvényében, hogy milyen hatást szeretnénk elérni (energizáló, nyugtató, földelő, élénkítő stb.) válasszuk ki az olajokat és párologtassuk őket a szobában. Az, hogy mennyi ideig párologtatunk egy olajat vagy milyen mennyiségben párologtatjuk, ez a helyiség méretétől, a levegő minőségétől és a párologtató hatékonyságától függ.

Mindannyian különbözően reagálunk ezekre az olajokra, egyesek már 1-2 csepp olajat is nagyon erőteljesnek éreznek, mások akár 5-10 cseppet is használnak egy párologtatáshoz. Nem szükséges nagyobb mennyiségben használni az olajokat, ugyanis több csepp párologtatása nem jelenti azt, hogy hatékonyabb mint 1-2 csepp párologtatása. Inkább párologtassunk gyakrabban és kevesebb mennyiségű olajjal.

Bővebben az olajok párologtatásáról ebben a cikkben lehet olvasni.

Tippek és tanácsok illóolajok aromatikus használatakor

 • csepegtessünk 1-2 cseppet párnánkra/ágyneműnkre a nyugodtabb alvás érdekében
 • csepegtessünk 1-2 cseppet a szárítóba az illatosabb ruhákért
 • párologtassuk a hálószobában elalvás előtt
 • csepegtessünk 1-2 cseppet a szemeteszsák vagy konténer aljára, hogy elkerüljük a kellemetlen szagokat
 • flakonos vízbe csepegtessünk olajokat és ezzel permetezzük be a bútorokat, függönyöket, ágyneműket
 • párologtassuk jóga vagy meditáció közben földelő, nyugtató és relaxáló hatása miatt
Frissítve: 2019-09-24