Bazsalikom, a megújulás olaja

A bazsalikom a mentafélék családjába tartozik. Mivel ez egy fűszernövény, ezért erős gyógyhatású tulajdonságokkal rendelkezik. Főleg nyugtató és helyreállító hatása van, de hatásos fejfájás csillapító, valamint nagy segítség megfázás és fertőzések esetén.

Csökkentheti a havi menstruáció által okozott kellemetlenségeket. Támogatja az egészséges és tiszta bőrkinézetet. Csökkenti a szorongás érzetét, valamint elősegíti a mentális éberséget.

A bazsalikom az önkifejezés és a megújulás olaja. Segít a szellemi kimerültségen, tisztítja az elmét, és főleg a kimerültség okozta idegi zavaroknál hat nagyon jól. Reményvesztettség esetén önbizalommal és hittel tölthet fel, valamint regenerálóan hat az elmére, miközben energiával tölti fel a szervezetet.

A bazsalikom elősegíti és támogatja a megújulást, ezért olyan hatékony a mentális fáradtság és kimerültség, valamint gyenge memória esetén. Nyugtató hatásának köszönhetően segíthet az érzelmi minták hátterében álló különböző függőségek feloldásában és megújulásában.

A bazsalikom nagyon hatékony tud lenni a mellékvese kimerülés okozta hangulatingadozások helyreállításában. Túlterheltség, fáradékonyság vagy alacsony energiaszint esetén ellazítja az idegeket és nyugtatja a szívet.

Ez az olaj támogat olyan nehéz élethelyzetekben, mikor nehéz megküzdeni a megpróbáltatásokkal és ezek szellemileg megterhelőek. A bazsalikom képes új életerővel és életnergiával feltölteni, visszaállítva a test és az elme felborult egyensúlyát. Ez a támogató olaj, testileg és lelkileg is egy felfrissülést jelenthet minden olyan helyzetben, ahol az ember reményvesztettnek vagy kimerültnek érzi magát.

Aromaterápiás hatásai: düh, harag, stressz, félelem, sokk, poszttraumás stressz, nyugtalanság, kétségbeesés, szorongás, depresszió, mentális kimerülés, túlterheltség és idegfeszültség ellen.

Érzelmi hatásai: Lelki kimerültség vagy gyenge memória ellen segíthet, ugyanis felfrissíti az elmét és reménységet idéz elő.

Pozitív megerősítések: Elég jó vagyok! Béke és nyugalom vesz körül! Elengedem félelmeimet és bizalommal nézek a jövő elé! Biztonságban vagyok, minden a javamat szolgálja!

Használata:

 • aromatikusan: inhalálva vagy párologtatva 1-3 csepp olaj ajánlott
 • topikálisan: helyileg 3-5 csepp olajat ajánlott a derék tájékán és a talpakon használni
 • belsőleg: 1-2 csepp olaj ajánlott

Javaslatok:

 • alvás előtt, a minőségi pihenés érdekében 3-5 csepp olajat ajánlott párologtatni
 • reggel és este 1-3 csepp olajat ajánlott hígított formában a talpakon bemasszírozni
 • mentális vagy fizikai kimerülés esetén, helyileg a nyakon és a tarkón ajánlott 2 csepp bazsalikomot, 2 csepp rozmaringgal és 1 csepp kardamommal hígított formában jól bemasszírozni a bőrbe
 • hideg napokon, felmelegíti a testet és az elmét, ezért helyileg a mellkason, a nyakon és a háton 3 csepp bazsalikomot és 3 csepp levendulát hígított formában jól bemasszírozni a bőrbe
 • munkahelyen a bazsalikomot ajánlott vadnaranccsal és citrommal párologtatni
 • afrodiziákumként is működik, ha ylang ylanggal és bergamottal együtt párologtatjuk

Párologtatási receptek

Az illóolajok legbiztonságosabb használata a párologtatás. Ez az egyik legkellemesebb és legszelídebb módja az illóolajok használatának, ugyanis ezt a módszert bárki alkalmazhatja, kortól függetlenül.

Az illóolajok párologtatása által egy olyan illatfelhőt, párát érhetünk el, ami nem csak hogy kellemesen hat az érzékszerveinkre, hanem megannyi jótékony hatással is bír. Az illóolajok belső használatánál nagyon elővigyázatosnak kell lenni, ha gyerekekről van szó, a párologtatás hatását azonban még kisgyerekek is biztonságosan élvezhetik.

Az illóolajok hatékony ereje abban rejlik, hogy a különböző vegyületek egyvelege, a szagláson és belélegzésen keresztül, azonnali hatással van idegrendszerünkre és ezáltal nem csak hangulatunkat, hormonháztartásunkat, hanem szervezetünk gyógyító mechanizmusait is befolyásolja és aktiválja.

Nagyon fontos odafigyelni arra, hogy ezek az olajok a legjobb minőségűek legyenek, vagyis 100%-osan tiszta és terápiás minőségű illóolajok. Használatuk nagyon egyszerű, egy hideg ultrahangos párologtatóba elegendő egy pohár tiszta csapvizet tenni és ebbe csepegtetni néhány csepp illóolajat, ami pára vagy illatfelhő formájában a levegőbe kerül.

Miért hasznos az illóolajok párologtatása?

 • hangulatemelő, kedélyjavító hatásuk van
 • tisztítják és fertőtlenítik a helységeket
 • semlegesítik a kellemetlen szagokat
 • segítenek megelőzni vagy akár le is győzni a bakteriális vagy vírusos megbetegedéseket
 • előidézik a relaxációt, nyugtatják a negatív érzelmeket
 • feszültség-, stressz- és szorongásoldó hatásuk van
 • támogatják a mentális egészséget
 • tisztítják a légutakat, támogatják az egészséges tüdő működését
 • kellemes aromás illatot keltenek a helységben, szintetikus és mérgező vegyszerek használata nélkül

Frissítve: 2020-02-12